Schiphol Group verdient 126,5 miljoen aan parkeren

Een KLM-toestel op Schiphol. Foto: Elkedagvakantie

Schiphol Group haalt in totaal 126,5 miljoen euro omzet uit parkeren. Verder zijn parkeerprijzen fors gestegen bij de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam, terwijl parkeerkosten iets daalden bij Schiphol. Dat blijkt uit een onderzoek van Vliegveldinfo.nl

Vliegvelden verdienen steeds meer geld aan parkeren, zo constateren de onderzoekers. Schiphol Group profiteert naast Schiphol ook van de luchthavens in Eindhoven en Rotterdam. Een lichte daling in autoparkeergelden op Schiphol (-1,6 miljoen euro) in 2018, veroorzaakt door sloop-, uitbreidings- en renovatiewerkzaamheden, werd gecompenseerd door de goede prestaties van Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Op deze vliegvelden stegen niet alleen de passagiersaantallen, ook de parkeerkosten liggen er hoger dan een jaar geleden. In 2018 steeg de omzet uit parkeren op Eindhoven en Rotterdam The Hague met 2,1 miljoen euro.

Onderzoeksrapport

In het Lenterapport 2019 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende mei- en zomervakantie met elkaar vergeleken.

Onlangs liet Schiphol Group in het Jaarverslag 2018 weten dat de omzet uit parkeergelden in het afgelopen jaar is gestegen van 125,5 miljoen euro tot 126,5 miljoen euro. Op het Amsterdamse vliegveld daalde de omzet met -1,6 miljoen euro. Op de luchthavens in Eindhoven en Rotterdam steeg de omzet met 2,1 miljoen euro. Per saldo groeide de omzet uit parkeergelden voor Schiphol Group met 1 miljoen euro.

Sloop parkeergarage

De omzetdaling op Schiphol werd veroorzaakt door de sloop van parkeergarage P2 eind 2017 en de sluiting van Lang Parkeren Garage P3. In 2018 was de parking drie maanden gesloten voor grote uitbreidings- en renovatiewerkzaamheden. In maart jl. opende de parkeergarage opnieuw, er is nu plaats voor 5.000 i.p.v. 2.650 auto’s. Ondanks de lichte daling op Amsterdam Airport Schiphol is het vliegveld nog steeds verantwoordelijk voor 80% van de totaalomzet uit parkeergelden.

Het toekomstperspectief voor Schiphol Group ziet er goed uit, volgens Guus Wantia, eigenaar van Vliegveldinfo.nl. “Door de uitbreiding van parkeergarage P3 is het aantal parkeerplaatsen hier verdubbeld en het totaal aantal parkeerplaatsen gegroeid met bijna 10% tot ruim 25.000. Tel hierbij op de stijgende inkomsten uit valet parkeren en P4 Basic Parking en het staat vast dat de omzet in 2019 weer zal stijgen op Schiphol.” Schiphol Group profiteert tevens van de stijgende prijzen op Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Bovendien wordt de portfolio in 2020 verder uitgebreid met Lelystad Airport.

Prijsstijgingen

Uit het Lenterapport 2019 blijkt dat Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport flink duurder zijn geworden in vergelijking met een jaar geleden. Op Eindhoven Airport stegen de prijzen voor een week parkeren met +21% tot € 67,65. Hierdoor is Eindhoven Airport nu duurder dan Schiphol (€ 67,50). Op Rotterdam The Hague Airport was de stijging niet zo hoog, maar wel significant. Een week of 8 dagen parkeren op Zestienhoven kost nu € 58,50 (+12,5%).

Prijsdaling op Schiphol

Opvallend genoeg scoort Amsterdam Airport Schiphol als enige van de onderzochte vliegvelden “beter” in de vergelijking met vorig jaar. Parkeren op de drukste luchthaven van Nederlands is nu € 5,00 goedkoper voor 3 dagen en € 2,50 goedkoper voor 8 dagen. Ondanks de prijsdaling blijft het wel een van de duurste vliegvelden uit het onderzoek. Het voordeligste vliegveld uit de vergelijking is wederom Groningen Airport Eelde.
Duitse vliegvelden steeds duurder

Duitsland geen alternatief

Vroeger stonden de Duitse vliegvelden dicht bij de grens bekend als goedkoop alternatief, dit prijsvoordeel verdwijnt echter. De vliegvelden waren al duur voor een weekend en worden steeds duurder voor langer parkeren. In vergelijking met de lente van 2018 is 8 dagen parkeren bij een online reservering nu € 19,00 duurder op Keulen Bonn Airport en € 13,00 op Düsseldorf Airport. Ook Weeze Airport is niet meer zo voordelig als voorheen. De prijzen op het vliegveld liggen nu hoger dan het gemiddelde, met name voor een weekend parkeren.

België blijft het duurst

Een week of 8 dagen parkeren op een vliegveld in België kost gemiddeld 74 euro (€ 73,90), daarmee zijn de vliegvelden in Vlaanderen en Wallonië beduidend duurder dan de luchthavens in Nederland (€ 57,70) en Duitsland (€ 50,90). Het land is vooral zo duur door de hoge inrijtarieven op de regionale luchthavens. Er bestaat geen goedkoop online tarief op Oostende Brugge Airport en Luik Airport. Op Antwerp Airport is het wel mogelijk om te reserveren, maar hier liggen de vooraf geboekte prijzen zelfs hoger. Het goede voorbeeld van Brussels Airport (Discount Parking) en Charleroi Airport (P3, P4), met gunstige online tarieven, wordt vooralsnog niet opgevolgd door de kleinere luchthavens.

Over Lente/Herfstrapport ‘Parkeren op het vliegveld’

Tweemaal per jaar brengt Vliegveldinfo.nl het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’ uit: in het voorjaar het Lenterapport en in het najaar het Herfstrapport. Hierin wordt gekeken naar de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse luchthavens. De goedkoopste alternatieven van ieder vliegveld worden met elkaar vergeleken, meestal is dat het zogenaamde lang parkeren tarief. Parkeertarieven van online gereserveerde parkeerplaatsen maken sinds het Herfstrapport 2015 deel uit van het rapport en zijn met ingang van het Lenterapport 2018 doorslaggevend. Het Lenterapport 2019 is de veertiende editie van dit rapport (online tarieven geraadpleegd op dinsdag 9 april 2019).

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.