Walvissen kijken voor kust van New York? Ja dat kan!

Walvissen New York
In kranten in New York wordt ook aandacht gevraagd voor het bijzondere fenomeen van walvissen voor de kust van New York. Foto: Elkedagvakantie

Wie het heeft over walvissen spotten, die denkt vaak aan IJsland. Dat land staat bekend om de enorme hoeveelheid van deze dieren in zijn wateren. Wat veel mensen echter niet weten dat ze ook te zien zijn in de haven van New York, met uitzicht op Coney Island en de kustlijn van Brooklyn.

Er worden speciale boottochten voor toeristen georganiseerd die de veelal bultruggen willen komen bekijken. Dit is een situatie die zo’n twee decennia geleden nog ondenkbaar was. De reden was dat de wateren rond de Amerikaanse metropool toen nog zo vervuild waren dat het geen leven was voor walvissen. Inmiddels is die situatie ten gunste gekeerd, zodat de dieren ook zijn teruggekeerd.

In 2011 registreerde de non-profitorganisatie Gotham Whale slechts vijf bultruggen. Sindsdien is het aantal walvisachtigen dat rond New York wordt gespot aanzienlijk toegenomen. In 2018 bedroeg het aantal waarnemingen 272. Dit jaar wordt dat record zeker verbroken. Er zijn al 377 walvissen waargenomen in de wateren rond New York, zo schrijft National Geographic over de huidige situatie.

Het leven voor de bultruggen wordt door menselijke activiteiten bemoeilijkt. Zo wordt er op dezelfde dieren gevist als hun prooi en liggen er vrijwel altijd tientallen schepen voor de kust te wachten om gelost te worden. Door botsingen met die schepen zijn er verschillende walvissen om het leven gekomen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.