Nieuwe VPRO-reisserie van Ruben Terlou: De wereld van de Chinezen

Ruben Terlou ontdekt de Chinese volksaard buiten China
Een Chinese goudmijn in Servië met Chinees personeel. Foto: Ruben Terlou

China speelt in een groeiend aantal landen een steeds grotere rol. Documentairemaker en China-expert Ruben Terlou bezoekt in zijn nieuwe VPRO-reisserie Chinezen die zich tot in de verste uithoeken van de wereld hebben gevestigd. Luisterend naar hun verhalen én die van lokale bewoners gaat Ruben in zeven afleveringen op zoek naar het antwoord op de vraag wat de impact is van de Chinese aanwezigheid.

Onder president Xi Jinping zoekt China met de Nieuwe Zijderoute verbinding en samenwerking met landen over de hele wereld. Van Kenia tot Cambodja en van Servië tot de Verenigde Staten is Ruben getuige van een nieuwe wereldorde waarin China een hoofdrol speelt.

Chinese trein

In Kenia reist Ruben met een Chinese trein, bestuurd door Chinese machinisten, over een door de Chinezen aangelegd spoor. Hij ontdekt dat China innige banden met Servië onderhoudt en de zware industrie heeft overgenomen, met grote vervuiling en radeloze Servische dorpelingen tot gevolg. In Cambodja verrijst een enorme gokstad waar méér Chinezen dan Cambodjanen wonen en waar van alles mag wat in China illegaal is. In Madagaskar werkt de lokale bevolking op Chinese katoenplantages.

Wie zijn de Chinezen die huis en haard verlaten en wat is de impact van hun aanwezigheid? Ervaren de lokale bewoners kansen of juist bedreiging door de opkomst van de Chinezen?

Ruben Terlou

De wereld van de Chinezen is een serie over een van de grootste thema’s van de 21e eeuw, maar heeft een intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten. Meer informatie: www.vpro.nl/wereldvandechinezen

De nieuwe VPRO-reisserie van Ruben Terlou is te zien vanaf zondag 30 augustus 2020, 20.30 uur, NPO 2

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.