Op tv: Ruben Terlou reist door het hart van China

Op tv: Ruben Terlou reist door het hart van China 8

Beeld van een aflevering van de serie van Ruben Terlou. Foto: Joost van Herwijnen


In de nieuwe VPRO-reisserie Door het hart van China van fotograaf en Chinakenner Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman reizen we in zeven afleveringen van het uiterste Noorden naar het zuidelijkste puntje van het land: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische stranden van Hainan – dwars door het hart van China.

Paardenrace
In Door het hart van China staat het leven van de gewone Chinees centraal in bijzondere en spontane ontmoetingen. Ruben Terlou is erbij wanneer enkele opgeschoten Mongoolse boeren een paardenrace houden op de droge graslanden, maar ook wanneer een alleenstaande man op het platteland van Shaanxi wordt begraven met de nodige bijgelovige rituelen. Hij fotografeert homoseksuelen in Beijing, trotse autobezitters in Guangzhou en gokkers in Macau. Hij beklimt met knikkende knieën een 90 meter hoge windmolen en kruipt achter kluizenaars aan de grotten van het Zhongnan-gebergte in. Opnieuw weet Terlou met zijn innemende nieuwsgierigheid gesprekspartners te verleiden tot openhartige scènes en gesprekken.

Snel tempo
In zeven afleveringen reizen we mee vanuit het Noorden van China zuidwaarts. De serie laat zien dat China zich op een kantelpunt in de geschiedenis bevindt; de veranderingen in dit immense land voltrekken zich in razend tempo. Enerzijds zullen sommige van de scènes, die zich nu nog voor de lens van cameraman Joost van Herwijnen voltrekken, over een paar jaar niet meer te filmen zijn. Anderzijds wordt duidelijk dat wat er op dit moment in China gebeurt, over tien jaar de hele wereld staat te wachten.

Door het hart van China is te zien vanaf zondag 7 januari 2018 om 20.15 uur op NPO 2.

Presentatie en fotografie: Ruben Terlou
Regie & samenstelling: Maaik Krijgsman
Camera: Joost van Herwijnen
Research: Adelheid Kapteijn
Montage: Pelle Asselbergs
Producent: De Haaien in coproductie met de VPRO

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.