Avonturier Tom Waes terug met Reizen Waes: Wereldsteden

Tom Waes in Los Angeles. Foto: De Mensen
Tom Waes in Los Angeles. Foto: De Mensen

Na twee jaar thuisblijven door de coronacrisis gaat avonturier Tom Waes weer op pad en bezoekt hij verschillende steden. Met meer dan 4 miljard mensen woont ondertussen meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Metropolen zoals Caïro (Egypte), Los Angeles (Verenigde Staten) en Mexico City (Mexico) blijven maar groeien. Ze blijken de ideale speeltuin te zijn voor Tom, die altijd op zoek is naar inspirerende verhalen.

Lees ook:

Tom Waes bezoekt ook Londen voor zijn nieuwe serie, de grootste metropool van West-Europa en Ulaanbaatar in Mongolië, een miljoenenstad in het dunbevolktste land ter wereld.

Aflevering 1: Caïro zondag 3 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Al in de tijd van de oude Egyptenaren had Caïro een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit alle windstreken en dat heeft de stad nog steeds. Tom zoekt uit hoe het is om te leven in één van de grootste steden van Afrika en veruit de grootste in het Midden-Oosten. Want met meer dan 20 miljoen inwoners dreigt Caïro dreigt de laatste jaren compleet uit haar voegen te barsten. Een ‘nieuw Caïro’, op 45 kilometer van de huidige stad, is dan ook in de maak.  

Aflevering 2: Londen – zondag 17 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Met meer dan 9 miljoen inwoners is de metropool Londen niet alleen de grootste stad van West-Europa, Londen heeft ook nog altijd een enorme aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De ideale speeltuin dus voor Tom, die op zoek gaat naar de verschillende gezichten van deze stad. Zo belandt hij onder meer op een cursus ‘English Manners’ en bij de grootste fan van de Britse royals. Tom beleeft ook een unieke avond in de Jamaicaanse wijk Brixton en bij ‘bare knuckle boxers’ in Oost-Londen.

Aflevering 3: Ulaanbaatar – zondag 24 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Ulaanbaatar is met 1,7 miljoen inwoners een kleine stad vergeleken met de andere steden uit de serie, maar toch verdient het om verschillende redenen een plaats in het lijstje van Tom. Meer dan de helft van de Mongoolse bevolking woont inmiddels in de hoofdstad en het aantal inwoners neemt nog steeds toe. Het traditionele, romantische beeld van Mongolië als een land van alleen maar uitgestrekte steppes lijkt toe aan herziening. Tijd voor Tom om uit te zoeken wat hier aan de hand is.

Aflevering 4: Los Angeles- zondag 31 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Los Angeles is de tweede stad van de VS en dé Amerikaanse trekpleister voor allerlei dromers. Een stad waar alles kan en alles mogelijk is. In wijken als Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach of Downtown LA kan je de vreemdste figuren ontmoeten en avonturen beleven. Maar de American Dream heeft ook zijn keerzijde. Dat ontdekt Tom in armere wijken als Compton, waar je geen witte toerist tegenkomt. En even buiten de stad, in de Californische woestijn, ontmoet hij mensen die het stadsleven ontvlucht zijn en een alternatief leven leiden, ver weg van de drukte van LA. 

Aflevering 5: Mexico City – zondag 7 augustus, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Met meer dan 22 miljoen inwoners is Mexico City één van de grootste en invloedrijkste steden ter wereld. In de jaren ’90 was het een gevaarlijke stad met hoge criminaliteitscijfers en miljoenen auto’s die zorgden voor vreselijke luchtvervuiling. Tijdens zijn reis ontdekt Tom dat deze metropool de laatste jaren gigantische veranderingen onderging.

Reizen Waes: Wereldsteden, vanaf zondag 3 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3.

Kijk de afleveringen van Reizen Waes: Wereldsteden binnenkort vooruit op NPO Plus.

Totaal 5 afleveringen, 45 minuten

vpro.nl/reizenwaes

#ReizenWaes 

Tom Waes en zijn ploeg op het bekende Abbey Road-studio-zebrapad. Foto: De Mensen

En dan nog dit

Camping Geversduin – Eerste vakantiehuis van gerecycled plastic open voor gasten

Het eerste vakantiehuis in Europa dat gemaakt is van moeilijk recyclebaar plastic is geopend voor gasten van Camping Geversduin in Castricum. Het vakantiehuis is deels gemaakt van plastic dat tijdens de beach cleanup in augustus vorig jaar, door o.a. gasten van de camping verzameld is op het nabijgelegen strand van Castricum.

Ook bij de inrichting van het huis is rekening gehouden met het duurzame karakter van het huis en gebruik gemaakt van duurzame materialen. Willemieke de Waal, directrice van De Kennemer Duincampings: “Met dit vakantiehuis willen we duurzaam vakantievieren naar een nog hoger niveau tillen.” 
Willemieke de Waal is trots op deze nieuwe groene accommodaties. “Onze gasten hebben een groene mindset en zijn veel bezig met duurzaamheid – net als wij. Het vakantiehuis dat gemaakt is van moeilijk recyclebaar plastic sluit hier natuurlijk ontzettend goed op aan. En het maakt het extra bijzonder dat het gemaakt is van ‘lokaal’ plastic dat in de buurt op het strand is verzameld. De eerste reacties van campinggasten zijn heel enthousiast. Het huis is duurzaam, mooi en van alle gemakken voorzien.” 

Van buiten en van binnen groen

Niet alleen de buitenkant van ‘Het Plastic Huis’ is gemaakt van gerecycled plastic, ook aan de binnenkant van het huis is dit doorgevoerd. Zo zijn de keukenkasten gemaakt van gerecyclede PET-flessen en zitten gasten onder meer op de Ocean Chair van Zuiver, die gemaakt is van 100% oceaanplastic. Verder is er bij de inrichting van het Plastic Huis rekening gehouden met andere duurzame materialen, zoals de vloer en meubelen gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. En met de zonnepanelen op het dak is het helemaal energieneutraal.

Deze accommodatie is gerealiseerd door plastic recycle-expert Bram Peters. Het is niet voor het eerst dat hij een plastic huis heeft gebouwd;  hij woont met zijn gezin in een huis van gerecycled plastic. “Elk jaar is er 1,6 miljard plastic beschikbaar waarmee huizen gebouwd kunnen worden, en deze zijn nog betaalbaar ook. Het mooie van dit eerste vakantiehuis gemaakt van plastic, is dat gasten echt kunnen ervaren hoe het is om een tijdje in zo’n bijzonder huis te verblijven”, vertelt Peters.

Over Camping Geversduin

Op Geversduin (onderdeel van De Kennemer Duincampings) draait alles om groen doen en denken. Bij alle activiteiten wordt ervoor gezorgd dat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Zo wordt alles gedaan met respect voor de natuur en wordt er in de supermarkt een biologisch assortiment aangeboden. De camping ligt in het Noord-Hollands duingebied, op een bosrijke plek niet ver van strand en zee. Op Geversduin gaat natuurbeleving samen met de luxe van eigentijdse faciliteiten. Zo heb je het Boomhuis, de Duin Boet en de Hobbitwoning. Het Plastic Huis past hier perfect tussen; de liefde voor de natuur en het belang van duurzaamheid komt zo samen op deze camping met een groen hart.

Het exterieur van het plastic huis. Foto: Camping Geversduin

Badhotel Domburg verrijkt met een nieuwe look & feel.

Thuiskomen. Zo omschrijven veel gasten het gevoel wanneer ze hun koffers uitpakken in Badhotel Domburg. De natuurlijke omgeving staat mede garant voor een heerlijk ontspannen verblijf.  Helemaal nu alle kamers vernieuwd zijn, is het Badhotel de plek om te genieten aan de Zeeuwse kust. Domburg heeft dan ook een van de mooiste stranden van het land.

Directeur Michel van Espen heeft zin in het nieuwe seizoen: “We hebben veel vaste gasten die naar Badhotel Domburg komen omdat ze ons persoonlijk kennen en zeker weten dat alles weer zal zijn zoals het hoort. Onze huiselijke, ongedwongen en zorgvuldige aanpak ervaren zij als de grootste luxe.” 

Een knipoog naar de beau monde uit het verleden

Samen met interieurstyliste Belinda Ubbink van Studio Bink en projectmanager Rene Greveling van Bureau Brandmeester, werkten Michel en zijn team aan de nieuwe uitstraling van het geliefde kusthotel. Alle 116 kamers en suites zijn ingrijpend vernieuwd. Gekozen is voor een lichte klassieke minimalistische basis met een knipoog naar het oude Kuur Hotel. De verschillende sferen van de kamers maken subtiele verwijzingen naar hoe er werd gesport, gebadderd in zee en geflaneerd in Domburg in de begindagen van het hotel, dat z’n deuren opende in 1866.

Inspiratie en op adem komen

Want wie kiest voor Badhotel Domburg stapt in de traditie van de reislustige Europese en Nederlandse beau monde in de tweede helft van de negentiende eeuw. Welgestelde adel op zoek naar huiselijkheid, ontspanning en goede verzorging, en beroemde kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan op zoek naar inspiratie. Zij ontdekten Domburg al vroeg als heilzame badplaats met allure, gezonde zeelucht en magische vergezichten. Eén blik op de zee en je voelt de inspiratie en energie zelf ook weer gaan stromen. Niet voor niets kreeg de Zeeuwse kustplaats onlangs weer een solide plaats in een top tien van meest gastvrije bestemmingen in Nederland. 

Het altijd heerlijke Domburg

In het centrum van de badplaats heerst een magisch soort gezelligheid. Vanuit het Badhotel loop je er zo naartoe, maar in en rond het hotel merk je weinig van de drukte in het hoogseizoen. Het heerlijke hotel ligt in een rustig gebied vlak bij de duinen, tegen een bos aan. Bij strandpaviljoen Strand90, wat onderdeel is van het Badhotel, kan worden genoten van het prachtige uitzicht onder het genot van een hapje en een drankje. En erop uitgaan hoeft niet per se: het Badhotel heeft een grand café, een gastronomisch restaurant en een bibliotheek waarin je je kunt terugtrekken met een boek of de krant.

Een eigen SPA

Volledig ontspannen kunnen de gasten in de SPA van het Badhotel. De inpandige wellness met een decor van duizenden mosselschelpen, zandpatronen op de grond, oesters in bad en een ‘echte’ Noordzeestorm. Er is een zwembad en rustruimte en er zijn diverse sauna’s en behandelruimtes waar lichaam en gelaat behandeld kunnen worden met de natuurlijke producten van Thalgo. Ook is er speciaal voor SPA Domburg de ‘eb en vloed’ massage ontwikkeld, die je laat meevoeren op de deining van de zee.

Duurzame keuzes

“Bij de verbouwing hebben we duurzaamheid hoog in ons vaandel gehouden. Onder andere door warmteterugwinning, reductie van gasgebruik en hergebruik van materialen in te zetten”, vertelt Michel.  “Sinds 2011 zijn we in het bezit van een Gouden Green Key status, een keurmerk dat laat zien dat een bedrijf er alles aan doet om het milieu te ontzien, maar zonder in te boeten op comfort of kwaliteit. In onze restaurants kiezen we bewust voor producten uit de streek, biologisch als het kan. Samen met onze leveranciers, maken we duurzame keuzes met respect voor mens en dier en rekening houdend met de seizoenen.”

Het Badhotel Domburg is vernieuwd.

Daktent-demonstratiedag bij Campwerk Tynaarlo

Dat de daktent hip is, zien we al een aantal jaren. Hoe makkelijk je kunt gaan daktentkamperen, dat het ook met jouw auto kan en waar je op moet letten, kom je allemaal te weten tijdens de daktent-demonstraties op zaterdag 4 juni van 13.00 – 17.00u bij de Campwerk vestiging in Tynaarlo. 

“Kamperen met een daktent straalt avontuur uit. Dat is de grote aantrekkingskracht van dit product, dat inmiddels een snellere groei doormaakt dan de verkoop van campers”. Zegt Ivar van der Leij van Campwerk Nederland. In de showroom in Tynaarlo staat een brede variëteit daktenten, van het eigen merk Campwerk, maar ook van het Koreaanse iKamper, momenteel één van de meest innovatieve daktentmerken in de markt. Daardoor is er een daktent voor vrijwel iedere auto en voor ieder budget. 

“Mensen die hier komen om te informeren naar de mogelijkheden van een daktent, zijn niet altijd kampeerders. Veel gebruikers combineren het met een hobby als surfen of fietsen, of zien het als alternatief voor de roadtrip die ze voorheen in verre landen deden. Met een daktent op het dak, ben je flexibel, slaap je comfortabel en hoef je niet te veel te investeren in een duur kampeermiddel,” aldus Ivar. 

Daktent-demonstratiedag

Om de vele vragen te beantwoorden en te laten zien wat allemaal mogelijk is, organiseert Campwerk Nederland de Daktent-demonstratiedag. Je kunt hier zien welke mogelijkheden er zijn, wordt er uitleg gegeven over de daklast van een auto, uitgelegd hoe je een daktent monteert en kun je zelf ook voelen hoe het is om een daktent uit- en weer in te klappen.  “We hebben het gehele assortiment en meer staan. En ook kun je spreken met mensen die regelmatig onderweg zijn met een daktent. De bezoeker neemt dus hele praktische ervaring weer mee naar huis,” aldus Ivar.  

Wanneer?

De daktent-demonstratiedag vindt plaats op zaterdag 4 juni van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis en voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

CAMPWERK Nederland
Vriezerweg 14c
9482 TB Tynaarlo (Industriepark Vriezerbrug)
T: 085-4016500
www.campwerk.nl

Leipzig: de ideale bestemming voor een familievakantie

Op elke hoek van de straat kom je meer te weten over de tradities, ontdek je de Saksische gezelligheid en beleef je de muzikale geschiedenis van de stad Leipzig. Maar Leipzig heeft nog meer te bieden, deze stad heeft zichzelf namelijk ontpopt als ideale bestemming voor een familievakantie. Beleef de mooiste avonturen, verken de natuur en ontdek al het nieuws dat Leipzig te bieden heeft. 

Kruip in de huid van een ridder of jonkvrouw, scheepskapitein of machinist, natuurwetenschapper of dierenverzorger – in de regio Leipzig is het allemaal mogelijk. ​ Spectaculaire attractieparken, uitdagende speurtochten in de natuur, spannende ontdekkingstochten door dierentuinen en avontuurlijke ritjes in historische treinen zorgen voor een onvergetelijke vakantie in de regio Leipzig.

Terug in de tijd

​In Leipzig vind je de mooiste kastelen en paleizen die je mee terug in de tijd nemen langs de Saksische geschiedenis. Verschillende kastelen hebben passende programma’s deze zomer om zo een geweldige dag te beleven voor jong en oud. Bij Burg Mildenstein kan je je bijvoorbeeld verkleden als een echte ridder of prinses, met de speciale selfiemuur op de achtergrond ga je met een perfecte foto als souvenir weer naar huis. Maar er zijn nog veel meer kastelen, zoals Burg Rochlitz. Ook hier kunnen kinderen in typische hofgewaden glijden en zich met een VR-bril in verschillende tijdperken onderdompelen.

Treinliefhebbers opgelet

​Ben je een echte treinliefhebber of noem jij jezelf wel een ontdekkingsreiziger? Dan is een bezoek het Geoportal Bahnhof Mügeln een must tijdens je verblijf in Leipzig. Hier leer je alles over stoomtreinen en kan je met een VR-bril een kijkje nemen in de geschiedenis. Kinderen kunnen ook schatzoektochten bijwonen of stoom afblazen in de ballenbak. Om het bezoek echt af te maken kan je nog een ritje maken met de historische stoomtrein ‘Wilder Rober’.

Een stad vol avonturen

​Besteed je je tijd liever in de natuur of tussen de dieren? Ook dan heeft Leipzig tal van opties. Zo bestaat er bijvoorbeeld een HeideWächter-tour, deze tour voert je met lastige puzzels en spannende creatieve taken rond het NaturparkHaus in Dübener heide tot aan de rivier de Mulde. Wie alle taken voltooid, kraakt de code voor de schatkist en verdient de titel Heide Wächter. Maar ook de dierentuin in Leipzig is een mooi dagje uit. Hier vind je zes avontuurlijke werelden die je meenemen naar de grenzeloze uitgestrekte wildernis over de hele wereld – en dit allemaal midden in de stad. Op zoek naar nog meer avontuur? Bezoek dat het pretpark BELANTIS! Met spannend achtbanen, grappige shows en veel interactieve attracties biedt het themapark iets voor alle leeftijden.

De mooiste meren in Leizpig

Na alle actie toe aan een beetje verkoeling? Ook dan heeft Leipzig de perfecte oplossing. Voor een verfrissende zomervakantie hoef je namelijk niet per se naar de zee. In Leipzig heb je Neuseenland, met zijn kristalheldere meren laat dit gebied het hart van elke waterrat gegarandeerd sneller kloppen! Hier kan je kanoën, duiken, surfen of gewoon lekker relaxen. Voor avontuurlijke kinderen is het Markkleeberg Kanopark een echte aanrader, hier kan je namelijk snelle wildwatertochten maken met de kano. Door het nabijgelegen vakantieoord Seepark Auenhain, is dit de ideale plek voor een gezinsvakantie.

Op de website van Leipzig Tourismus vind je een compleet overzicht van de leukste activiteiten voor een familievakantie in Leipzig. 

Meer Leipzig

Deze hippe studentenstad in het oosten van Duitsland heeft nog veel meer te bieden. Op iedere hoek van de straat kom je veel Jugendstil en andere leuke bezienswaardigheden tegen. Leipzig heeft alles in zich voor een geslaagde stedentrip, maar ook voor natuurliefhebbers heeft deze stad de perfecte ligging. In de omgeving vind je een uitgestrekt natuurgebied met veel meren, het wordt dan ook wel Leipzig New Lakeland genoemd.

Störmthaler See mit VINETA © Fouad Vollmer Werbeagentur.jpeg

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Japan gaat mondjesmaat weer toeristen toelaten (Noord Hollands Dagblad)
 • Renske en Maarten reizen naar Zuid-Afrika in elektrische auto en regelen het zo dat ze geen laadpalen nodig hebben (BD.nl)*
 • Wie dé tip heeft voor een nieuwe manager voor Hotel New York, mag er een jaar lang gratis dineren (AD.nl)
 • Van der Valk-hotel Wassenaar wordt twee keer zo groot (Omroep West)
 • City of Angels: deze plekken wil je bezoeken in Los Angeles (Harpers Bazaar)
 • Maak je toilettas grondig schoon voor je op vakantie gaat (Radar)
 • Binnenkort weer vakantiegeld op je rekening: hoeveel is dat eigenlijk? (Nu.nl)
 • Je kunt oude Volvo V70-ambulances kopen om een toffe camper van te maken (MSN)
 • Duurzaam op reis: 10 tips om bewuster je koffer in te pakken (Marie Claire)
 • Eindelijk vrij op reis? Ja, maar nog niet helemaal (PlusOnline)
 • Heb je (deze zomer) nog een coronabewijs nodig op vakantie? (Linda)
 • 7 trucjes om luxe op vakantie te gaan met een beperkt budget (NSMBL)
 • Snel maar effectief je koffer inpakken? Zo doe je dat! (Ze.nl)

Video van de week: Keukenhof had een fantastisch seizoen

Keukenhof ontving dit jaar (2022) ruim 1,1 miljoen bezoekers. Zij kwamen zoals gebruikelijk uit meer dan 100 landen. Daarmee beleefde Keukenhof een veel beter seizoen dan verwacht. De bezoekers waardeerden de bloemententoonstelling met een 8,8.

Keukenhof blijkt onverminderd populair. Het park, de bloeiende velden in de Bollenstreek en het zonnige weer zorgden voor veel publiek. Veel mensen wisten de weg naar Keukenhof weer te vinden na twee jaar afwezigheid. Door de warme maand maart opende het park met veel kleur. Door de lage nachttemperatuur is het park tot de laatste dag mooi op kleur gebleven.

Het toerisme herstelt zich veel sneller dan verwacht. De meeste bezoekers kwamen uit Nederland (25%). Het totaal aantal bezoekers uit eigen land was zelfs hoger dan in 2019. In de top 10 van herkomstlanden wordt Nederland nog steeds gevolgd door Duitsland, Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het aantal bezoekers uit China en India is door de reisbeperkingen flink gedaald.

Het aantal reizigers met de openbaar vervoerbussen is als gevolg van corona licht gedaald; 17% van het bezoek kwam met de Keukenhof Express met een rechtstreekse verbinding vanaf Schiphol, Leiden en Amsterdam RAI.

Het aantal reizigers per touringcar is de helft van 2019; de reisindustrie is dit voorjaar pas laat opgestart na de coronamaatregelen.

Er kwamen meer mensen met de auto naar het park. Dit zorgde op weekenddagen voor veel extra auto’s op de parkeerterreinen. Omdat Keukenhof werkt met een maximumaantal bezoekers per dag en met tijdsloten, zijn er toch nagenoeg geen verkeersproblemen geweest in de Bollenstreek. 

Ook thuis genoten mensen van de kleurrijke beelden van het bloemenpark. Keukenhof maakte vele video’s voor social media, met iedere week nieuwe beelden van de bloei en de gezelligheid in het park. De video’s zijn door bijna 27 miljoen mensen bekeken.

Keukenhof is in 2023 weer open en dan van 23 maart tot en met 14 mei.

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.