Reizen Waes doorkruist in nieuw seizoen exotisch Nederland

Tom Waes tijdens zijn vakantiereis door Nederland. Foto: VPRO

Avonturier Tom Waes trekt in een nieuw seizoen van Reizen Waes per auto, botsauto, powerboat, skûtsje, parachute en te voet door het meest exotische land van Europa: Nederland. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en bijzondere verhalen, onder meer over nutteloze uitvindingen, illegale kaas, Molukse papeda en een echte BN-safari.


Lees ook


Na Reizen Waes Vlaanderen blijft Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang doorkruist hij ons land in zijn eigen unieke stijl.

Aflevering 1: Onder de rivieren – zondag 17 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

In de eerste aflevering reist Tom Waes van Zeeland, door Noord-Brabant om te eindigen in Limburg. Hij bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de watersnoodramp in 1953 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant gaat Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht op een unieke plek in het Biesboschpark en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?

Aflevering 2: Het Hoge Noorden – zondag 24 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Tom Waes trekt richting het Hoge Noorden en doorkruist Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, woont hij eerst een les Fries bij met de leerlingen van groep 8 in IJlst. Meester Johannes geeft Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtsjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open en eerlijk hoe het leven als miljonair voelt. Tom ontdekt de stad Groningen met de botsauto, hij speelt mee met de fietsfanfare en gaat ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt. Het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Aflevering 3: Flevoland – zondag 31 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Tom Waes trekt door een speciale provincie, helemaal gemaakt door Nederlanders zelf: Flevoland. Hij gaat langs bij familie van één van de eerste superboeren die hier destijds een nieuw leven uit de grond stampten. Urker Albert Hoekman laat Tom kennismaken met de warme kant van zijn dorp. Ze mogen een repetitie van het Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen, wat een grote indruk op hem maakt. In Lelystad wordt Tom helemaal zen in de Sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden en Tom eindigt zijn reis door Flevoland in Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Reizen Waes: Nederland, vanaf zondag 17 oktober, 20.50 uur, VPRO, NPO 3

Totaal 6 afleveringen, 45 minuten

vpro.nl/reizenwaes


En dan nog dit

Kerstmarkt Den Haag

Van donderdag 9 tot en met woensdag 22 december 2021 kun je op de Royal Christmas Fair ouderwets kerstshoppen en genieten van de ultieme kerstsfeer. Ook dit jaar is het Lange Voorhout in Den Haag het vertrouwde decor van deze sfeervolle kerstmarkt. Dit jaar is de zevende keer dat dit unieke evenement plaatsvindt in het centrum van hofstad Den Haag. https://www.royalchristmasfair.nl

Met trein naar sneeuw

Deze winter brengt de Thalys Sneeuw reizigers weer tot aan de voet van de skipistes. Tijdens het hele seizoen zijn er bijna 14.000 plaatsen te koop om vanuit Amsterdam de Franse Alpen te bereiken. Voor treinritten op zaterdag tussen 25 december 2021 en 16 april 2022 is deze week de verkoop gestart. Vanaf 25 december verzorgt Thalys Sneeuw het hele seizoen lang opnieuw een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam Centraal naar Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Van daaruit kunnen wintersporters comfortabel de grootste skigebieden van de Franse Alpen – zoals Les 3 Vallées, Tignes, La Plagne of zelfs Les Arcs – bereiken.

Van Gogh in Madrid

Vanaf donderdag 30 september is in Madrid de Meet Vincent van Gogh Experience te zien, de bekroonde 3D-experience waarin de bezoeker een reis maakt naar de wereld van Vincent van Gogh gebaseerd op de kennis en expertise van het Van Gogh Museum. Na succesvolle edities in Barcelona, Londen en Lissabon in 2020 en 2021, opent de Experience in samenwerking met Proactiv Entertainment de deuren in Madrid waarna deze in het voorjaar van 2022 doorreist naar Latijns-Amerika.

Wintersport met Huttopia

Goed nieuws voor alle liefhebbers van sneeuw, bergen en natuur. Huttopia opent deze winter ook de bestemming La Clarée (vlakbij de grens met Italië in de zuidelijke Alpen) voor een vakantie in de sneeuw. Hiermee biedt Huttopia nu zes winterlocaties op de mooiste plekken in de Franse berggebieden en voegt de ultieme natuurbeleving als extra dimensie aan de wintervakantie toe. Het verblijf in een houten chalet, een kaasfondue of raclette en de warme sfeer van de houtkachel maken het gevoel compleet. De bestemmingen zijn van december tot eind maart/april 2022 geopend.

Met e-bike door Trentino

Verscholen in het prachtige berglandschap van Trentino liggen vele oude dorpjes met schattige straatjes, unieke verhalen en een onschatbare erfenis aan tradities. Maar liefst zes van deze dorpen in Trentino staan op de lijst van de Borghi più belli d’Italia, een vereniging van kleine Italiaanse steden en dorpen van historisch belang. Bezoek ze allemaal en ontdek de lokale tradities, overblijfselen van oude religies, wandel door smalle kasseien steegjes en bewonder de landelijke architectuur. Sommige van deze dorpjes zijn ook met een e-bike op 1 dag te bezoeken. En natuurlijk mag het proeven van de lokale specialiteiten ook niet ontbreken op zo’n dag!

Meekijken met onderzoekers

Deze week vond in Rijksmuseum Boerhaave de aftrap plaats van een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Dit zes jaar durende onderzoek, gefinancierd door NWO, richt zich vooral op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden.
Pioniers van de microscopie, zoals Robert Hooke, Johannes Swammerdam en Antoni van Leeuwenhoek, zagen voor het eerst onbekende levensvormen. Om hun vondsten vast te leggen en hierover met andere wetenschappers te kunnen te communiceren, gingen tekenaars in de zeventiende eeuw aan de slag om de microscopische blik op bacteriën, sperma en de ingewanden van insecten in beeld te brengen.

Duitse kerstmarkten weer open

Een jaar lang moesten de beroemde Duitse kerstmarkten vanwege de coronapandemie een pauze inlassen of konden zij alleen virtueel worden bezocht. Maar in de winter van 2021 gaan de meeste van de ongeveer 2.500 markten in heel Duitsland weer open en laten zij de steden stralen. Er gelden wel diverse coronaregels die het bezoek niet alleen plezierig voor iedereen, maar ook veilig moeten maken. Veel kerstmarkten zijn vrij
toegankelijk, andere volgen de 3G- of 2G-regel (getest, gevaccineerd of hersteld, respectievelijk
gevaccineerd of hersteld). Bezoekers dienen vooraf de voorwaarden op de websites van de
betreffende plaatsen te controleren.

Feest in Disneyland

Op 1 oktober1971 werd Walt Disney World Resort officieel geopend voor gasten. Dit was het resultaat van het jarenlang uitwerken, plannen en ontwikkelen van Walt Disney’s magische droom. In de vijf decennia daarna bleef de vakantiebestemming zich uitbreiden met nieuwe verhalen, figuren en avonturen om een leven lang te koesteren. En nu voor de 50e verjaardag, verwelkomt het resort gasten op ‘Het Meest Magische Feest ter Wereld’. De Disney Cast Members vormen het hart van de viering van deze mijlpaal en het 18-maanden durende evenement dat begint op 1 oktober 2021 luidt een spectaculaire reeks nieuwe attracties, avondshows en nog veel meer in.

A son celebrates the 50th anniversary of Walt Disney World Resort, Oct. 1, 2021, with his mother, who visited Magic Kingdom Park in Lake Buena Vista, Fla., during its opening year in 1971. (Matt Stroshane, photographer)

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Zijn dit de beste campers van 2022? (Autovisie)
  • CarCamper maakt een basic camper van iedere auto (Kampeerzaken)
  • BN’ers op reis: dit zijn hun favoriete steden voor een citytrip (MSN)
  • Niet gevaccineerd? Dit verandert er vanaf 1 oktober als je op vakantie wil (RTL)
  • Tourgids doet vreemde ontdekking tijdens Noorderlicht-reis: ‘Wat is die witte schim?’ (AD.nl)
  • Verlofdagen: dit zijn je rechten als werknemer (Nu.nl)
  • Felicia (34) gaat élke maand naar Disneyland Parijs: ‘Koop er soms voor 1500 euro aan spullen’ (de Stentor*)


Video van de week: op avontuur met de Kip Vision Outback

De kleine Kip Shelter Offroad is een behoorlijk succes geworden. Daarom zet Kip weer een nieuwe stap in dit genre en gaat het Hoogeveense bedrijf een stoere, zelfvoorzienende uitvoering van de sportieve Vision-caravans ontwikkelen, schrijft Kampeerzaken.

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.