Wat kies jij? Apenheul, Burgers’ of Rijksmuseum?

Wat kies jij? Apenheul, Burgers' of Rijksmuseum? 9

Het is er weer de tijd van het jaar voor: Net als de seizoenen breekt ook nu weer de periode aan dat je bij de ANWB kunt stemmen op het ‘Leukste uitje van Nederland’. Natuurlijk gaat de Efteling weer hoog eindigen, dat is voorspelbaar. Maar op de een of andere manier blijven we het leuk vinden om op deze manier onze mening te laten horen. De volgende keer misschien alleen een verkiezing onder nieuwkomers? Verder vandaag:

 • Slagharen in de zomer ook ’s avonds geopend
 • Reissector bant plastic uit op bestemmingen
 • Waar wonen de meeste caravanbezitters in Nederland?

Toerisme na de ramp in 2Doc: Once the Dust Settles

Wat kies jij? Apenheul, Burgers' of Rijksmuseum? 11
Ook ellendige plekken blijken hun aantrekkingskracht te hebben. Foto: VPRO

Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat de film Once the Dust Settles zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.

De film begint op het moment dat Tsjernobyl, Amatrice en Aleppo niet meer in het nieuws zijn, als het stof is neergedaald en toeristen weer een kijkje komen nemen. Mensen die de ramp of oorlog overleefden vertellen hoe ze hun leven weer proberen op te bouwen. Zoals de vrouw in Aleppo die vóór de oorlog als gids toeristen vertelde over de rijke geschiedenis en archeologie van Syrië, en tegenwoordig opnieuw als gids werkt, maar nu ramptoeristen laat zien wat de oorlogsjaren hebben aangericht.

Dosis straling

Of de man die in de kerncentrale van Tsjernobyl werkte en na de ontploffing een enorme dosis straling overleefde. Ook hij leidt toeristen rond op de plek die een steeds populairdere bezienswaardigheid is geworden. En waar – net als in Amatrice en Aleppo – het verleden van voor de ramp steeds verder in vergetelheid raakt.

Regie: John AppelProductie: Cobos Films in coproductie met VPRO. Met steun van NPO-fonds, CoBO, Nederlands Filmfonds, Filmfonds Incentive.
Uitzending: maandag 24 augustus om 22.10 uur op NPO 2 | Website

Attractie- & Vakantiepark Slagharen biedt in deze zomer avondentertainment

Wat kies jij? Apenheul, Burgers' of Rijksmuseum? 13

Vier weken lang organiseert Attractie- & Vakantiepark Slagharen op drie verschillende avonden zomers entertainment. Nederlandse artiesten  treden elke vrijdagmiddag op het centrale Fonteinplein op. Nog meer entertainment wordt elke woensdag- en zaterdagavond geboden. Op deze Wild West Summer Nights is het park tot 20.00 uur geopend en wordt het Fonteinplein een groot barbecueterras.

Slagharen-directeur Dave Storm: „Nooit eerder was Slagharen op zomeravonden geopend. Met dit programma gaat een oude droom eindelijk in vervulling. Elke woensdag en zaterdag wordt het Fonteinplein tot een gastronomisch paradijs omgetoverd met een groot BBQ-feest. Onze DJ zorgt voor de passende zomerse muzikale achtergrond. Gelijktijdig zijn op de zaterdagen een aantal attracties in de nabijheid van het Fonteinplein geopend, zodat de gasten zich ook actief bezig kunnen houden. Tickets voor de Wild West Summer Nights zijn ter plaatse verkrijgbaar voor 25,- en vanaf 12,- voor kinderen.

Zangers

De Slagharen Summer Music vrijdagmiddagen beginnen op 24 juli aanstaande met een optreden van Samantha Steenwijk. Op 31 juli volgt dan  de top entertainer Wolter Kroes. Op 7 juli neemt de Latin-zanger Rolf Sanchez het stokje over en de serie wordt op 18 augustus afgesloten door de Vengaboys. Deze Slagharen Summer Music middagen zijn gratis, maar hiervoor moet vanwege het beperkte aantal  plaatsen ter plaatse worden gereserveerd. Op voorhand dienen daggasten in het bezit te zijn van een geldig entreeticket. Verdere informatie onder www.slagharen.com/summernights

Reissector wil geen plastic meer op vakantiebestemmingen

photo of landfill
Photo by Leonid Danilov on Pexels.com

Corona heeft het toerisme vele maanden een halt toegeroepen. Reisondernemingen, airlines, accommodaties, lokale bestemmingen; de reiswereld probeert er nu alles aan te doen om het toerisme -en daarmee voor veel landen hun economie- weer op gang te brengen. Met werken aan een verantwoord herstel heeft de reissector nu ook het initiatief gelanceerd om wereldwijd plastic afval op vakantiebestemmingen terug te dringen.

Reiskoepel ANVR heeft, samen met buitenlandse reisbrancheorganisaties, bestemmingsorganisaties, toeristische bedrijven en NGO’s,  de handen ineen geslagen en dit ‘plastic-initiatief’ formeel ondersteund. De ANVR wil met de bij haar aangesloten reisorganisaties werken aan het verwijderen van onnodige plastic materialen tijdens de reis en inzetten op hergebruik, recycling en composteren.

Handschoenen

Voor velen is bijvoorbeeld onbekend dat weggegooide plastic handschoenen en maskers meer ziektekiemen verspreiden dan dat ze voorkomen. En dat water ter plaatse filteren, bottelen en serveren waarschijnlijk hygiënischer is dan plastic flessen voor eenmalig gebruik. En zo zijn er tal van andere voorbeelden.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: ‘We moeten de mooie plekken beschermen waar we allemaal afhankelijk van zijn. Helaas is wegwerpplastic overal ter wereld een groot probleem. Het is te groot voor een enkele organisatie om dit alleen op te lossen. Daarom is het goed dat we hierin samenwerken. Er moeten veranderingen plaatsvinden in de hele toeristische keten en daarom committeren we ons aan dit initiatief.  Alleen samen kunnen we het verschil maken.”

Samenwerking

De UNWTO (Wereld Toerisme Organisatie) heeft samen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en de Ellen MacArthur Foundation al eerder dit ‘Global Tourism Plastics Initiative’ (GTPI) gelanceerd. Aansluitend is deze Nederlandse ‘Plastic Pledge’ ondertekend door ruim 180 ANVR-reisorganisaties en andere toeristische bedrijven. Samen met MVO Nederland, CELTH, Green Destinations en Travelife, en vele toeristische ondernemingen wordt nu gewerkt aan concrete doelen en een visie op de toekomst. Op die manier wil de reissector ervoor zorgen dat wegwerpplastic niet meer voorkomt in een reis die bestaat uit vervoer, verblijf en vermaak.

ANWB opent verkiezing Leukste uitje

Wat kies jij? Apenheul, Burgers' of Rijksmuseum? 16
De Apenheul in Apeldoorn. Foto: Elkedagvakantie

De verkiezing Leukste uitje van Nederland 2021 is van start gegaan! Je kunt weer stemmen op jouw favoriete uitje. En het is inmiddels wel duidelijk dat 2020, vanwege het coronavirus, de boeken in gaat als een bijzonder jaar. Een paar maanden lang moesten we zoveel mogelijk thuis blijven en sloten dierentuinen, musea en attractieparken tijdelijk hun deuren. Gelukkig is het nu weer mogelijk eropuit te gaan!

Onze favoriete uitjes zijn geopend en, ook met de coronamaatregelen, beleven wij er een heerlijk dagje uit. Het is voor de attractieparken, dierentuinen en musea pittig geweest om tijdelijk te moeten sluiten. Bovendien mogen ze, vanwege de coronamaatregelen, nu minder bezoekers tegelijkertijd binnen laten.  Je kunt jouw favoriete uitje helpen door op ze te stemmen in de verkiezing Leukste uitje van Nederland. Welk uitje draag jij een warm hart toe?

Kans op een dagje uit voor 5 personen

Stem op jouw favoriete uitje en wie weet win jij een dagje uit met het hele gezin. Onder alle deelnemers wordt namelijk 5x een dagje uit voor 5 personen verloot. En je mag zelf kiezen welk uitje in Nederland.

Enkele genomineerden zijn:

 1. Efteling
 2. Rijksmuseum
 3. Burgers’ Zoo
 4. Apenheul
 5. Madurodam

Een vakjury heeft de top 12 vastgesteld. Nu is het aan de leden van de ANWB. Zij kunnen vanaf vandaag hun stem en steun uitbrengen aan hun favoriete uitje in de provincie via www.anwb.nl/verkiezing. Wie de winnaars zijn wordt begin volgend jaar bekend gemaakt.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Almelose wijk telt meeste caravanbezitters van Overijssel: “Liever camping dan hotel” (RTV Oost)
 • Reisbrancheorganisatie ANVR vindt vakantie kunnen, al nemen besmettingen toe: ‘Het gaat om je gedrag, niet om waar je heen gaat’ (1Vandaag)
 • De ‘saaie’ vakantie na corona: ‘Minder exotische ervaringen, meer rust’ (Gelderlander)
 • Hoe groeiden bepaalde plekken uit tot populaire vakantieoorden? (Leeuwarder Courant)
 • Frans-Spaanse grens vooralsnog open ondanks stijging besmettingen (Telegraaf)
 • Ministerie raadt vakantiereizen naar Kroatië weer af, Oostenrijk draait versoepelingen terug (Limburger)
 • ‘Niet laten testen op corona wegens vakantie kun je egoïstisch noemen’ (Gelderlander)
 • Camper-liefhebbers: Nieuwe generatie Adria Matrix (Campingtrend)
 • Drukte bij Hunebedcentrum: ‘Het is niet leuk om nee te moeten verkopen’ (RTV Drenthe)
 • Dit jaar geen kaasmarkt meer, ook kleinere kaasbeleving in de Waag sneuvelt (Alkmaar Centraal)
 • Chinezen kopen massaal vastgoed in Turkije en dit is waarom (De Jonge Turken)
 • The ultimate California Road Trip from Palm Springs to San Francisco (Conde Nast Traveller)
 • Dit eiland is verkozen tot het mooiste van Europa (Nieuwsblad)
 • Your Trusty Maps App Can Help You Navigate the Pandemic (NY Times)
 • Nieuwe Terschelling-app geeft tips en waarschuwt toeristen bij drukte (Leeuwarder Courant)
Dit Groningse terras levert soep voor dezelfde gasten die er zitten

Tevreden?

Laat dit veld blanco

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.