Storyworld viert 40 jaar Pacman

De ingang van Storyworld, gevestigd in het Groninger Forum, een attractie op zich. Foto: Elkedagvakantie

Daar waar je ‘vroeger’ misschien goede herinneringen aan je jeugd had door een bijzonder boek, zullen de laatste generaties dat toch eerder hebben met een computerspel. Spellen waar úren in zijn gaan zitten. Zoals Pacman. Zijn roem wordt nu gevierd in het Groningse museum Storyworld. En verder vandaag o.a.:

 • Orang-oetangeboorte verwacht in Pairi Daiza
 • Temperatuur in Death Valley stijgt tot 54,5 graden, mogelijk record
 • Ga je mee naar de markt van Palermo vandaag? (VIDEO)

Ken je dit gele happertje nog?

PACMAN bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd in Groningen
Jongens spelen PAC-MAN, Scheveningen 1984 Foto: Han Singels

Een van de beroemdste figuren uit videogames bestaat alweer 40 jaar: PAC-MAN! Het iconische gele happertje veranderde de gamewereld voorgoed en bleef al die jaren razend populair. Om dat te vieren presenteert Storyworld vanaf zaterdag 3 oktober 2020: Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN.
 
Als enige museum in Europa krijgt Storyworld officieel toestemming en medewerking van de Japanse videogamestudio BANDAI NAMCO Entertainment Inc. om objecten tentoon te stellen voor publiek. De expositie bevat daardoor onder meer de eerste potloodschetsen van PAC-MAN en de eerste Japanse PAC-MAN-posters en -advertenties. Uiteraard haalde Arjan Terpstra, curator van de expositie en mede-auteur van het aankomende PAC-MAN jubileumboek, ook van over de hele wereld bijzondere PAC-MAN collectors items uit de jaren ’80 en ‘90 naar Groningen. En niet te missen zijn de originele arcade-kasten waar je zelf PAC-MAN op kunt spelen!
 
Kom langs en ontdek hoe PAC-MAN is ontstaan, hoe revolutionair de game was en waarom het kleine gele happertje zo’n groot succes werd in Japan en ver daarbuiten.

Openingstijden en tickets

Storyworld heeft een vaste strip-, animatie- en gamecollectie en presenteert drie keer per jaar een wisseltentoonstelling. Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN kun je van 3 oktober tot en met 10 januari 2021 bezoeken. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang voor de expositie. Tickets zijn verkrijgbaar via de website Storyworld.nl en worden verkocht per tijdslot.

Storyworld presenteert: Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN
Van 3 oktober 2020 t/m 10 januari 2021
Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 18.00 uur
Entree Storyworld € 9,00 normaal | gratis t/m 6 jaar | € 6,00 t/m 17 jaar + student | € 5,- Stadjerspashouders | gratis BankGiro Loterij VIP-KAART

Meer informatie + tickets via Storyworld.nl

Over PAC-MAN

PAC-MAN werd geboren op 22 mei 1980 en werd onmiddellijk razend populair. Eerst in arcadehallen en daarna in de popcultuur dankzij een breed scala aan branding- en mediaoptredens in de jaren ’80 en ’90. Met een merkherkenningspercentage van 90% over de hele wereld, blijft het imago en het merk van PAC-MAN een van de meest geliefde en erkende ter wereld.

Meer weten over de festiviteiten rondom PAC-MAN’s 40ste verjaardag? Ga naar:
PACMAN.com
Facebook.com/pacman
Twitter.com/officialpacman
Instagram.com/officialpacman

Orang-oetangeboorte verwacht in Pairi Daiza

Enkele van de orang-oetangs. Foto: Pairi Daiza

De Belgische dierentuin Pairi Daiza is blij vandaag te kunnen aankondigen dat één van haar Sumatraanse orang-oetans in blijde verwachting is. “Een zegen voor deze kritiek bedreigde dieren, waarvan er door stroperij en ontbossing slechts 14.000 meer overblijven in de natuur. Een dramatisch cijfer. Naast onze deelname in een internationaal conservatieprogramma, zet de Pairi Daiza Foundation haar schouders onder een project voor het herbebossen van regenwouden in Indonesië, waar deze hoogintelligente mensapen van nature voorkomen”, zo laat de dierentuin weten.

Pairi Daiza neemt volgens eigen zeggen haar taak als het aankomt op conservatie van bedreigde diersoorten ter harte. Eén van de soorten die op onze planeet het meest te lijden heeft onder menselijke aanwezigheid is zonder enige twijfel de orang-oetan. Stroperij, ontbossing en global warming hebben er toe geleid dat de populatie orang-oetans in het wild de laatste 75 jaar met 80% afgenomen is. Onnodig te zeggen dat deze hoog-intelligente en bijzondere dieren aan dit tempo binnenkort volledig verdwenen zijn. Voor de orang-oetan is het vijf voor twaalf.

DNA delen

Daarom zijn internationale conservatieprogramma’s zoals dat in Pairi Daiza uitermate belangrijk voor het voortbestaan van deze diersoort, die zijn DNA voor 97% deelt met ons, mensen. “Door het bewaren en het versterken van het genetische kapitaal van de orang-oetan, verkleinen we het risico op totale uitsterving. Bovendien fungeren de orang-oetans in Pairi Daiza als ware ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Hun aanwezigheid werkt ook als hefboom voor belangrijke projecten ter bescherming van orang-oetans in de natuur, zoals het herbebossingsproject van de Pairi Daiza Foundation in Indonesië, waar intussen al 11.000 nieuwe bomen aangeplant werden”. Alle info daarover staat hier.

Tweede jong

Al dit werk van Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation krijgt vandaag een boost dankzij het goede nieuws dat het 16-jarige orang-oetanvrouwtje Sari in blijde verwachting is. Het wordt het tweede jong voor Sari, die samen met zoontje Berani (vier jaar oud) en diens vader Ujian (26 jaar oud) leeft in de Indonesische bloementempel die in Pairi Daiza terug te vinden is. Net zoals bij de mens duurt de zwangerschap van een orang-oetan om en bij de 9 maanden. De geboorte is uitgerekend voor het jaareinde.

Dag van de Orang-Oetan

Deze woensdag 19 augustus grijpt Pairi Daiza trouwens ook de Internationale Dag van de Orang-Oetan aan om al haar bezoekers bewust te maken van de gevaren die deze dieren bedreigen. Alle activiteiten die in het kader daarvan voorzien zijn, staat hier.

In het kort – nieuwsoverzicht

 • Temperatuur in Death Valley stijgt tot 54,5 graden, mogelijk record (NOS)
 • Winsum (Gr) mooiste dorp van Nederland in ANWB verkiezing (Pretwerk)
 • De e-Fixxter, de elektrische compacte camper van CamperfiXX (Elektrische auto)
 • Franse vakantie wordt duur als je niet weet wat dit ‘Wybertje’ betekent (AD.nl)
 • Hongerige ezels op Bonaire eten voortaan Nederlands hooi: 25000 kilo onderweg (Trouw)
 • New website to promote Czech tourism (Breaking Travel News)
 • Two women escape from hotel quarantine after flying into Perth overnight (ABC)
 • NH Airtime: ‘coronaproof’ in de Arabische superjumbo op Schiphol (NH Nieuws)
 • Rouw speelt een belangrijke rol in het museum (RTV Drenthe)
 • Reizen en corona: hier moet je op letten bij het plannen van een vakantie (Expeditie Aardbol)
Ga je mee naar de markt van Palermo vandaag?

[happyforms id=”43427″ /]

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.