De wereld van de Chinezen (slot): Nederland

De wereld van de Chinezen (slot): Nederland 8
Ruben bezoekt Chinezen in Nederland. Foto: VPRO

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In De wereld van de Chinezen zoekt Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking? In de zevende en laatste aflevering reist Ruben door Nederland.

Aflevering 7: Nederland

Nadat we Chinezen over de hele wereld hebben gezien werpt Ruben Terlou nu een blik op de Chinese aanwezigheid in Nederland. Wie zijn de Chinezen die zich in ons land hebben gevestigd eigenlijk?

Giethoorn

In Giethoorn volgen we een vindingrijke Chinese ondernemersfamilie die van alle markten thuis is: van een florerende melkpoederhandel tot vakantiehuisjes voor Chinese toeristen en een Chinees restaurant. Aan de Universiteit van Groningen ontmoet Ruben een natuurkundestudent die juist op het punt staat terug te keren naar China. Met zijn hier opgedane wetenschappelijke kennis ligt er nu in China een gouden kans voor hem.
Anderzijds biedt de Chinese expansie voor Nederlandse zakenlieden ook kansen.

Nieuwe Zijderoute

In Tilburg zien we zien hoe een Brabantse ondernemer een logistiek imperium heeft opgebouwd door zaken te doen – via de spoorlijn van de Nieuwe Zijderoute – met de Chinese staat. Er zijn ook Chinezen die hun hele leven al in Nederland wonen maar wiens verlangen naar hun moederland China steeds groter wordt; geadopteerde kinderen delen met Ruben de worsteling met hun identiteit. 

De wereld van de Chinezen is een serie over een van de grote thema’s van de 21e eeuw, maar heeft een opvallend intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten.

De wereld van de Chinezen: zondag 21 februari, 20.20 uur, VPRO, NPO2

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Gemeente Texel zet rem op aantal toeristen, meerderheid inwoners vindt het te druk (NH Nieuws)
  • Langlaufen op de golfbaan in Ees voor echt wintersportgevoel (RTV Drenthe)
  • Een vaatwasser of pipowagen: Nederlandse vakantieganger kiest deze zomer voor luxe of ludiek (Trouw)
  • De eerste elektrische camper komt uit Nederland (Innovation Origins)
  • Directeur TUI: ‘Iedereen heeft recht op vakantie. Geef ons perspectief (NRC)
  • Jaap (50) uit Steensel kon na een vakantie niet meer weg uit Bali, de strijd tegen zwerfvuil is nu zijn leven (ED.nl)
  • Nieuwe showroom en nieuwe naam: Gelderse Camper Centrale (Barneveldse Krant)
Serie Blue Planet wordt nu kinderboek

Sir David Attenborough laat met zijn documentaires de kijkers kennismaken met de ongekende rijkdom van de natuur. Als geen ander weet hij de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet weer te geven. 
Het was in het voorjaar van 2020 wereldnieuws in de boekenwereld: de BBC geeft in de komende twee jaar vier kinderboeken uit op basis van Sir David Attenboroughs beroemde documentaires: Blue PlanetFrozen PlanetGreen Planet en een vierde, nog te produceren serie en boek.

Lemniscaat is de Nederlandse uitgever van deze serie boeken waarin kinderen kennismaken met de wezens die met hen de wereld bevolken: de dieren en planten die beschermd moeten worden, om ze voor altijd te laten bestaan.

Over de auteur

Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijfster werd – nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de vreemde wezens die de wereld bevolken. www.leisastewartsharpe.com

Over de illustrator
Emily Dove is illustrator, schrijfster en natuurgids. Ze wil met haar illustraties mensen van alles leren over de natuur, in de hoop dat ze net zo enthousiast worden als zijzelf. www.emilydove.com

Leisa Stewart-Sharpe & Emily Dove | Blauwe planeet. Blue Planet II | oorspronkelijke titel: Blue Planet II | vertaling: Jesse Goossens | formaat: 24 x 29 cm | gebonden | prijs: € 16,99 | ISBN: 9789047713036 | 64 pag. | leeftijd: 7+ | verschijningsdatum: 11 februari 2021 | NUR: 223

Weekendradio – Hit100

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.