Giga insecten-expositie komt naar de tuinen van Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk – Baarn Foto: Elkedagvakantie

Niet schrikken, maar deze zomer strijken enorme bewegende insecten van Big Insects neer in de tuinen van Paleis Soestdijk. Deze educatieve expositie inclusief theatershow is dit jaar voor het eerst zo groots in Nederland te zien. Paleis Soestdijk is hier volgens de organisatie een perfect passende locatie voor.

Van 14 juli tot en met 22 augustus 2021 staat het park van Paleis Soestdijk in het teken van Big Insects. Onder leiding van Miro en Kreek, een mier en een krekel, gaan bezoekers op interactieve ontdekkingstocht door de insectenwereld. Onderweg maken zij kennis met tientallen metershoge bewegende insecten die geluid maken, waarbij het lijkt alsof ze zelf net zo groot zijn als deze gevarieerde beestjes. 

Met behulp van een fototentoonstelling met macrofotografie van insecten van fotograaf Marit van Ekelenburg, een theatershow voor kinderen geproduceerd door Van Hoorne Entertainment, een levensgroot insectenhotel en een educatieve doe-tocht leren kinderen (én volwassenen) hier meer over de invloed van de mens op het leven van insecten – en andersom. 

Giga insecten-expositie komt naar de tuinen van Paleis Soestdijk 10
Een foto die te zien is in Paleis Soestdijk van Koningin Juliana. Foto: Elkedagvakantie

Perfecte match

De locatie van de expositie is voor alle generaties een feest van herkenning: voor de jongste kinderen als het huis van Sinterklaas en voor ouders en grootouders als de voormalige woning van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Naast het feit dat Paleis Soestdijk al een bezienswaardigheid van zichzelf is, is het als een van de SDG Houses (Sustainable Development Goals) ook nog eens de ideale match voor een avontuurlijke expositie met groen karakter zoals deze. 

Een SDG House streeft namelijk zeventien doelen (SDG’s) na op het gebied van duurzame ontwikkeling om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Met name doel 15 “Leven op het land” gaat hand in hand met de bedoeling van Big Insects: het stimuleren van biodiversiteit en de kennis ervan. Door kinderen vanaf jonge leeftijd al in aanraking te laten komen met de insectenwereld om hen heen bouw je aan meer bewustzijn voor een betere wereld, nu en in de toekomst.

Impact maken op kinderen

“Levensherinneringen creëren voor kinderen met behulp van leerzame verhalen op een originele plek staat centraal bij alles wat wij doen, zo ook bij Big Insects”, vertelt initiatiefnemer Tim Lammers. Big Insects is een initiatief van zijn bedrijf Kibeco (kinder beleving concepts). Wat ooit begon als een droom om meer impact te maken voor kinderen in de regio Twente is inmiddels uitgegroeid tot diverse landelijke projecten, waaronder deze grote expositie met theatershow. Big Insects wordt dit jaar geëxploiteerd door VDVZ Productions, het bedrijf van ondernemers Niek van der Vechte en Sanne van Zijst. Zij doen er alles aan om de beleving van de bezoekers te optimaliseren, zodat ze met meer bewustzijn van al dat leeft om hen heen naar huis gaan. Website: www.big-insects.com

Over Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het landgoed wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en gerestaureerd en klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. In 2024 opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform, podium en landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een rijk educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het grote publiek. Meer info: www.paleissoestdijk.nl

En dan nog dit

RUGZAK MET USB
Giga insecten-expositie komt naar de tuinen van Paleis Soestdijk 12
De nieuwe Regatta-rugzak. Foto: PR

Ragatta komt nu met de rugzak Oakridge voor kantoor en school, maar ook bij citytrips en lange wandelingen. De daypack is gemaakt van slijtvast ripstop en zorgt ervoor dat je de dag georganiseerd doorkomt. De ingebouwde USB-poort bovenop de rugzak maakt het onderweg opladen van je smartphone erg gemakkelijk. De Regatta Oakridge Backpack 20L is verkrijgbaar bij de outdoorspecialist in de kleuren grijs en donkerblauw. Consumentenadviesprijs € 80. Ga voor meer informatie naar www.regatta.com.

JONGEREN EN VAKANTIE

Meer dan de helft van de jongeren (56%) tussen de 18 en 24 jaar is het Nederlandse landschap positiever gaan waarderen tijdens de corona-pandemie. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het themajaar Ode aan het Landschap werd uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door NBTC. De jongeren zijn ook nieuwsgieriger geworden naar wat andere, voor hen nog onbekende, regio’s in Nederland te bieden hebben (64%) en overwegen deze zomer die regio’s ook te gaan bezoeken (66%). Limburg, Drenthe en Zeeland scoren hoog waar het gaat om ‘nog te bezoeken provincies’. Meest aantrekkelijke provincies wat betreft landschap zijn Gelderland, Limburg en Noord-Holland.  

WANDELEN DOOR NEDERLAND

Wie spontaan wil ontsnappen aan de dagelijkse sleur heeft deze zomer de kans om zijn stoute wandelschoenen aan te trekken en de Nederlandse wildernis in te gaan. Nivon, bekend van de Natuurvriendenhuizen en -kampeerterreinen, brengt een unieke set hike & night trektochtkaarten uit. Dit zijn vier verschillende tweedaagse wandelingen dwars door heidegebieden, bossen of duinlandschappen en met een budgetproof overnachting midden in de natuur. Op de kaarten staat alle informatie over de routes, omgeving en accommodatie, zodat de mobiel in de tas kan blijven. Elke tocht start en eindigt bij een OV-punt en heeft twee dagetappes met keuze tussen korte en lange routes van 6 km tot 25 km. De trektochtkaarten zijn online te koop voor €7,49 per stuk en als set voor €22,49. Nivonleden betalen €4,95 per kaart en €14,95 voor de hele set. Het boeken van de overnachting kan direct via de Nivon website en is mogelijk vanaf €14,20 per persoon per nacht.

In het kort – nieuwsoverzicht

  • Roger Federer en Robert De Niro in video Zwitserland Toerisme (Travel Pro)
  • Chinese toerist bengelt aan 100 meter hoge glazen brug nadat panelen breken (Business AM)
  • ANWB wil goedkopere PCR-test voor vakantiegangers (ANWB)
  • Vakantie-hacks: als je je auto zó inpakt, past alles erin (Bever)
  • Reisbranche hoopt op verlenging lockdown zodat we in de zomer op vakantie kunnen (NPO Radio 1)
  • Plopsaland en nieuw Plopsa Hotel openen de deuren (Focus WTV)
  • Welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper? (AD.nl)
  • Nederlandse toerist Jasmine (26) kreeg vaccin in de VS, ze was er toch (RTL)

Video van de week – 10 mooiste steden Frankrijk

Wist je dit? Wiki-travel-weetje

Brady, een stad van 375 die ooit Brady Island heette, kreeg zijn naam van John Fremont. Terwijl hij Nebraska verkende, vond hij enkele vallenzetters op een eiland 25 mijl ten oosten van de splitsingen van de Platte River. Hun leider was een man die Brady heette, dus Fremont markeerde zijn kaart ‘Brady’s Island’.

Weekendradio via Hit100.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.