De top 9 van de beste ondergrondse attracties in Israël

Varen door de Pool of the Arches. Foto: Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme 

Israël heeft zoveel interessante bezienswaardigheden om te ontdekken, dat je soms vergeet dat er ook onder de grond veel fascinerends te zien is. Perfect voor een van de vele zinderende zomerdagen of juist een van de weinige regenachtige winterdagen.

Lees ook:

Het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme  heeft een top 9 samengesteld van de mooiste ondergrondse plekken die echt een bezoek waard zijn. 

9. Tempelierstunnels, Acre (Akko)

De Tempeliers waren een militaire kloosterorde die – in naam van de paus – pelgrims en zieken uit Europa hielpen om de heilige plaatsen van Israël te bezoeken. In 1187 vestigden de Tempeliers zich in Akko en bouwden een fort met een tunnel van 150 meter lang die zich helemaal uitstrekt tot de haven in het oosten van de stad.

8. Druipsteengrotten, Beit Shemesh

Dit natuurreservaat omvat een uitgestrekt natuurlijk bosgebied en de grootste en mooiste grot met stalactieten en stalagmieten van Israël. In de grotten bevinden zich kamers en netwerken met verschillende vormen en functies.

7. Herodion-tunnels

Toen de Joden in de eerste en tweede eeuw in opstand kwamen tegen de Romeinse onderdrukking, bouwden ze een complex systeem van ondergrondse tunnels en reservoirs in de Herodion-heuvel bij Jeruzalem om de watervoorziening te beschermen en verborgen te houden voor de vijand.

6. Klaagmuurtunnels, Jeruzalem

De Klaagmuur strekt zich uit over bijna een halve kilometer, maar slechts een klein deel is zichtbaar op het Klaagmuurplein. ‘Touring the Western Wall Tunnels’ biedt toegang tot de delen die aan het zicht zijn onttrokken. De oude ondergrondse ruimtes omvatten grote stenen bogen, waterputten, een oud aquaduct en meer.

5. Beit Guvrin-grotten

In dit nationale park bevinden zich ongeveer 800 klokvormige grotten, sommige met elkaar verbonden door ondergrondse tunnels. De Bell Caves werden in de vierde tot de negende eeuw ontgonnen voor krijt dat werd gebruikt om wegen, gips en beton te maken.

4. Onder de Via Dolorosa, Jeruzalem

Pal onder de bekende Via Dolorosa in de oude stad van Jeruzalem (de huidige straat stamt uit de middeleeuwen) vind je de opgegraven ruïnes van de straat uit de Romeinse tijd waar Jezus daadwerkelijk naar de kruisiging liep. Hier vind je de originele stenen uit de tijd van Jezus.

3. Pool of the Arches, Ramla

Dit ondergrondse waterreservoir werd gebouwd in 789 en is nu een bijzondere plek waar je met een roeiboot tussen de gigantische stenen pilaren kunt varen en de magie van dit 1200 jaar oude bouwwerk kunt ervaren.

2. Siloam Water Tunnel, Jeruzalem

Dit waterkanaal, ook wel bekend als Hizkia’s Tunnel, werd in Bijbelse tijden uitgehouwen onder de Stad van David in Oost-Jeruzalem om te zorgen voor een continue watervoorziening naar de stad tijdens de Assyrische belegering in 721 voor Christus.

1. Blauwe Grotten, Rosh Hanikra

Deze magische zeegrotten bevinden zich aan de voet van een steile klif die naar de Middellandse Zee leidt en werden gevormd door een reeks ondergrondse trillingen die de rots deden barsten. Het is uniek om te zien hoe het regenwater en de golven van de zee continu door deze scheuren in de rotsen heen stromen.

En dan nog dit

EuroParcs Group neemt camping Kreekebos over

EuroParcs Group heeft de camping Kreekebos in Westkapelle (Zeeland) overgenomen. De camping zal na 1 november worden omgebouwd tot een kleinschalig vakantiepark met 36 recreatiewoningen en een groepsaccommodatie. Het nieuwe resort past geografisch gezien naadloos in het Nederlandse aanbod van EuroParcs Group. Het is een versterking van de positie van EuroParcs Group aan de Nederlandse kust. ,,Hoe leuk is het dat je straks in een vakantiewoning nagenoeg op het strand zit? De camping is namelijk gelegen op zo’n 100 meter van de zee en dat willen steeds meer gasten,” aldus Andries Bruil van de directie van EuroParcs Group.“Voor EuroParcs Group zijn niet alleen de Nederlandse, maar ook de Duitse toeristen erg belangrijk. We zijn bij onze oosterburen met een eigen kantoor actief. Met steeds meer parken aan de kust in ons aanbod versterken we onze positie als aantrekkelijke aanbieder van vakantieparken voor de Duitse toerist.”

Love is a battlefield 99 unieke challenges voor koppels

Houden jij en je partner wel van een uitdaging en een spelletje? Dan is dit hét boek voor jullie!In Het battle boek voor koppels vind je 99 verrassende battles voor jou en je lief. Alles wat je nodig hebt vind je in huis, dus je kunt meteen beginnen. Wie heeft zowel geluk in de liefde als in het spel?

De regels zijn simpel: zet al je talenten in om de ander te verslaan!

 • Wie schrijft de meest romantische liefdesbrief?
 • Wie brengt de mooiste serenade?
 • Wie bedenkt de onvergetelijkste surpriseparty?
 • Wie ontwerpt de creatiefste liefdestattoo?
 • Wie laat de ander het hardste lachen?
 • En wie steelt de show tijdens een bonte avond?

Beoordeel de prestaties van je partner op verschillende onderdelen. Tel de uitgedeelde cijfers bij elkaar op. Degene die de meeste punten behaalt, wint de battle!

Over de auteur : Martijn Derikx (Amsterdam) houdt zelf wel van een uitdaging en schreef in het voorjaar van 2021 zijn eerste boek. Het idee voor Het battle boek voor koppels ontstond tijdens de lockdown. Toen de avondklok van kracht was, bracht hij vele avonden alleen thuis door en stelde zichzelf de vraag: welk spel had ik nu willen spelen met een partner? Hij bedacht talloze battles en werkte er 99 uit voor zijn boek.
Het battle boek voor koppels | 99 battles – ga de strijd aan met je partner en leer elkaar nog beter kennen | Auteur: Martijn Derikx | ISBN: 9789043923248 | €15,- | Verschijnt op 5 oktober 2021

Verborgen schatten aan de Deense Noordzeekust

De Deense Noordzeekust heeft niet alleen fijne witte zandstranden en een prachtig ruig duinlandschap. Wie omhoog en omlaag kijkt ontdekt dat de kust van Blåvand tot aan Hvide Sande en het Ringkøbing Fjord bezaaid liggen met allerlei schatten. Je hebt de meeste kans om het Deense goud na onstuimig weer te vinden, wanneer de zeebodem is omgewoeld en de kans op het aanspoelen van amber het grootst is. Zonder dat je het doorhebt struin je kilometers kust af. Tussen het zeewier, de schelpen en steentjes door verschijnt daar dan opeens die glinstering. Maak er een mooi sieraad van als herinnering of boek een speciale ambersafari om je kans op het vinden van dit Deense goud te vergroten. Meer informatie.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Deze abdij in Brugge voor het eerst in 400 jaar open voor het publiek (Metro)
 • Renault maakt van Trafic luxe elektrische hippie-camper met dakterras (AutoVisie)
 • Deze caravan hang je achter je fiets (Nu.nl)
 • Banksy bevestigt dat hij nieuwe kunstwerken langs de Engelse kust maakte (NOS)
 • Met een camper zit je nergens aan vast, en dat hebben steeds meer vakantiegangers in de smiezen (Volkskrant)
 • Dit stel gaat de komende jaren op reis: ‘We hebben 10.000 euro in onze camper geïnvesteerd’ (Gelderlander)
 • Arts legt uit waarom je je na je vakantie meteen weer uitgeput voelt (Omroep Brabant)
 • Slim budgetteren op vakantie: ’Op is op’ (Telegraaf)
 • Sabine (39) en haar gezin geven 12.000 euro per jaar uit aan vakantie (AD.nl)
 • Eddy Zoëy geniet van vakantie in ‘eigen’ Twente: ‘Waanzinnig mooi’ (Tubantia)
 • Met deze geniale kit maak je in 5 minuten van jouw bus een camper (AutoVisie)
 • Na miljoenenvilla en auto: Peter Gillis zet megaluxe camper te koop (Ditjes & Datjes)

Video van de week: slapen in het hotel The Art of Marvel

Disneyland Paris presenteert de videoserie Op Pad met Giona, waarin de Nederlandse Ambassadeur Giona je meeneemt voor een exclusief kijkje achter de schermen in Disneyland Paris. Elk Disney Park en Resort in de wereld heeft één of twee Ambassadeurs en zij zijn officiële vertegenwoordigers, woordvoerders en gastheer of gastvrouw. Deze rol is in 1964 bedacht door Walt Disney, in de tijd dat hij het zelf heel druk had met de tiende verjaardag van Disneyland California.Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel is een nieuw viersterrenhotel in Disneyland Paris dat eersteklas comfort en persoonlijke service biedt, terwijl het de cultuur en levendige energie van New York City viert, de thuisbasis van vele MARVEL Superhelden. Met meer dan 350 tentoongestelde kunstwerken is het een van de grootste collecties MARVEL kunstwerken ter wereld. 

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.