Langste kwaliteitswandelroute van Duitsland viert feest


Uitzicht vanaf de Kaitersberg (Goldsteig, etappe N12): © Andreas Hub

Alle dertien Top Trails of Germany staan garant voor volop wandelplezier door mooie natuur. Elke wandelroute heeft zijn eigen karakter. De Goldsteig is met zijn 660 kilometer niet alleen de langste gecertificeerde wandelroute van Duitsland, maar ook die met de grootste hoogteverschillen. Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Goldsteig in het Beierse Woud en het Oberpfälzer Wald werd geopend.

Vanwege de uitgestrekte wouden wordt deze Duits-Tsjechische grensstreek ook wel het ‘Groene dak van Europa’ genoemd.

Lees ook:

Een deel van de Goldsteig loopt over oude handels-, smokkelaars- en grenspaden. Al in de middeleeuwen werden goederen, zoals zout en graan, met paard en wagen door het bosrijke middelgebergte vervoerd. Deze oude wegen werden Goldener Steig genoemd, niet verwonderlijk dus dat de Goldsteig hier zijn naam aan ontleent. Samen met alle verbindings- en toevoerpaden ligt in het Oberpfälzer Wald en het Beierse Woud, van Passau tot Marktredwitz, een wandelpadennetwerk van 1400 km. Sinds een paar jaar is er ook een Tsjechische variant.

Route der superlatieven

Ongerepte natuur is er volop op de Goldsteig: de route loopt door het Nationalpark Bayerische Wald en vijf natuurparken. Er is de keuze tussen de iets gemakkelijkere zuidelijke of de pittige noordelijke variant. De noordroute voert over een aantal bergtoppen van meer dan 1000 meter, zoals de Große Arber en de Kaitersberg. Onderweg kom je langs bizarre rotsformaties zoals bij Dreisessel of de top van de Lusen, die bezaaid ligt met enorme steenbrokken. De zuidroute loopt langs de zonnige kant van het middelgebergte. Hier is de vegetatie weelderiger en op heldere dagen kun je in de verte de Alpen zien liggen. De geweldige vergezichten krijg je er op beide routes gratis bij.

Sneeuwwandelen

Besneeuwde bossen, een blauwe lucht en prachtige vergezichten: winterwandelen wordt steeds populairder. Langs de Goldsteig zijn er talrijke wandelingen die perfect zijn om met goede waterdichte schoenen of speciale sneeuwwandelschoenen en wandelstokken te verkennen. Zo’n wandeling door de sneeuw is echt wat anders dan in de zomer. Extra fijn dat een aantal berghutten ook in de winter geopend is, zodat je je even lekker kunt opwarmen en een hapje kunt eten.

Kort en bondig

 • Lengte: 660 km
 • Aantal etappes: 38 | noordroute: 23 etappes, 16.500 hoogtemeters | zuidroute: 22 etappes, 10.800 hoogtemeters | de eerste 8 etappes zijn gelijk
 • Van Marktredwitz naar Passau
 • De Goldsteig doorkruist het Nationaal Park Bayerische Wald en 5 natuurparken.

Meer informatie en GPX-tracks van de Goldsteig en andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

En dan nog dit:

TV: Tom Egbers zoekt mooie verhalen in het land van kilts

Na het succes van ‘Toms Engeland’ (2018) en ‘Toms Ierland’ (2019) gaat journalist en presentator Tom Egbers opnieuw op reis, deze keer door Schotland. Dat ruige land waar woeste mannen in kilt al doedelzak spelend en whiskydrinkend de Engelse vijand bevechten. Of zo gaat het oude verhaal tenminste.

Tom doorkruist in deze nieuwe zesdelige serie met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt in ‘Toms Schotland’ naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden. Zo ontdekt hij dat brexit ook in Schotland voor veel onrust zorgt en dat de historische roep om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië weer is aangezwollen. De tegenstellingen zijn versterkt, de messen worden geslepen. Maar zal een onafhankelijk Schotland in de nabije toekomst werkelijkheid worden of blijft het bij mooie dromen?

In de eerste aflevering rijdt Tom in zijn oldtimer de grens van Engeland met Schotland over en hoe verder hij het land inrijdt, hoe luider de roep om Schotse onafhankelijkheid lijkt te klinken. Willen de Schotten echt van de Engelsen scheiden of zijn het slechts wat irritaties tussen geliefden? Op de Highland Games in Oban, waar ook Anne – de Princess Royal – als charmeoffensief haar opwachting maakt, denkt de lokale bevolking er het zijne van. Maar de doedelzakken zullen hoe dan ook blijven spelen, terwijl de sterke mannen uit de Hooglanden hun boomstammen werpen.  

De overige afleveringen van ‘Toms Schotland’ besteden aandacht aan armoede, het Schotse sporthart, de Schotse identiteit, Schotlands’ klimaatstrijd en de blik op de toekomst. Uitzending: vanaf zondag 6 februari, elke week om 20.25 uur, NPO 2

Zo viert Disneyland Parijs de 30-ste verjaardag

Nieuwe kostuums, nieuwe shows en een spectaculaire droneshow. Dat zijn allemaal onderdelen van de viering van 30 jaar Disneyland Parijs. De festiviteiten beginnen vanaf 6 maart 2022.

12 april 1992 markeerde de historische opening van Disneyland Paris. Het resort heeft meer dan 375 miljoen gasten ontvangen. Disneyland Paris werd daarmee de belangrijkste toeristische bestemming van Europa

Gardens of Wonder
Het Disneyland Park wordt de thuisbasis van de geheel nieuwe Gardens of Wonder. Dit zijn tien verschillende thematuinen voor het Kasteel van Doornroosje met 30 nieuwe kunstwerken. De kunstwerken zijn kinetische Disney en Pixar sculpturen die ‘tot leven komen’ en de natuur vieren en de diversiteit van geliefde Disney en Pixar Figuren belichamen, van Prinsessen tot Schurken. In de Garden of Asia zijn bijvoorbeeld beelden te zien van Baymax (Big Hero 6), Mushu (Mulan) en Sisu (Raya and the Last Dragon). De Gardens of Wonder bieden een betoverende promenade voor de gasten.

Nieuwe dagshow
Er komt een feestelijke nieuwe dagshow genaamd ‘Dream… and Shine Brighter!’ Het creëren van unieke shows maakt deel uit van het DNA van Disneyland Paris: Mickey and the Magician, The Lion King: Rhythms of the Pride Lands en Disney Junior Dream Factory zijn voorbeelden van succesvolle shows die bijdragen aan de magische ervaring van de gasten. Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van Disneyland Paris wordt elke dag – meerdere keren per dag – een nieuwe show opgevoerd op Central Plaza in het Disneyland Park, voor het gerenoveerde Kasteel van Doornroosje.

De show bestaat uit de drie thema’s: kracht van lachen, passie en dromen vieren, en bevat meer dan 30 Disney Figuren en dansers met nieuwe kleurrijke praalwagens en een unieke nieuwe soundtrack met de titel ‘Un monde qui s’illumine’. Het themalied is opgenomen met een symfonieorkest in de beroemde Abbey Road Studios in Londen.
Mickey, Minnie, Donald, Katrien en hun vrienden zijn uitgedost in hun nieuwe ‘iriserende’ outfits die speciaal voor de 30e verjaardag zijn gemaakt.

200 drones
Bij het vallen van de avond wordt aan de gasten een nieuw spectaculair betoverend moment aangeboden, voorafgaand aan een van de geliefde shows ‘Disney Illuminations’. Deze nieuwe pre-show, genaamd Disney D-Light,
combineert videoprojecties, verlichte waterstralen, lichteffecten, mist, beroemde Disney liedjes en vooral een drone-choreografie om een extra vleugje magie te brengen rond het iconische gerenoveerde Kasteel van
Doornroosje.

Ter gelegenheid van het verjaardagsfeest, en voor een beperkte tijd, wordt een licht- en luchtshow
uitgevoerd met 200 drones* om deze nieuwe pre-show in de avond op een onvergetelijke manier te
eindigen. De drones zijn ontworpen met de hulp van de Europese expert Dronisos, officiële leverancier
van technologische producten gevestigd in Bordeaux. Deze gesynchroniseerde drones vormen een
sprankelende ‘30’ in de lucht recht boven het Kasteel van Doornroosje, terwijl het nieuwe themalied ‘Un
monde qui s’illumine’ op de achtergrond wordt gespeeld.

Nieuw themagebied
De 30e verjaardag markeert ook de langverwachte opening van het nieuwe themagebied Avengers
Campus, dat een groot onderdeel is van de transformatie van Walt Disney Studios Park. Vanaf zomer
2022 verzamelen Superhelden uit het MARVEL Universum zich in Avengers Campus. Ze nodigen gasten
uit voor een gloednieuwe epische reis die bestaat uit heroïsche avonturen en missies om te vervullen,
waardoor de avontuurlijke ervaring in het MARVEL Universum, dat begon met de opening van Disney’s
Hotel New York – The Art of Marvel in 2021, wordt uitgebreid.

En voor de 30e verjaardag van Disneyland Paris deed Minnie een beroep op de Britse ontwerper Stella
McCartney om haar eerste broekpak te creëren dat gedragen zal worden in Disneyland Paris. Deze nieuwe kijk op haar kenmerkende stippen maakt van Minnie Mouse een symbool van vooruitgang voor een nieuwe generatie.
Ze zal het dragen ter ere van Women’s History Month, in maart 2022.

Nieuwe shows in het Franse Disneyland. Foto: Disneyland Parijs

Dormio neemt Hotel Tummers in Valkenburg over

Dormio Group heeft het viersterren Hotel Tummers in Valkenburg overgenomen. Het gerenommeerde familiehotel wordt getransformeerd tot een exclusief wijnhotel. In samenwerking met wijnproducenten uit het Mergelgebied wordt invulling gegeven aan het wijnconcept. Dormio Wijnhotel Valkenburg opent vóór komende zomer haar deuren.

“We willen de karakteristieke kwaliteiten van het familiehotel uitbouwen en exclusief vormgeven met het wijnthema”, aldus Roel de Boer – CEO Dormio Resorts & Hotels. Het wijnthema zal worden doorgevoerd in het hele hotel en in de hotelkamers, waarvan een aantal ook over wellnessfaciliteiten zal beschikken.

Wijnproducenten uit het Mergelgebied zullen een toonaangevende rol spelen in het nieuwe wijnhotel. Alle gepresenteerde wijnen zijn afkomstig van samenwerkende wijnbouwers en -producenten uit de streek. Zo zullen er straks meer dan honderd verschillende wijnen te ontdekken zijn in Dormio Wijnhotel Valkenburg.

Het huidige Hotel Tummers van de gelijknamige familie Tummers bestaat meer dan 80 jaar en is een heus begrip in Valkenburg en omstreken. Het hotel ligt prominent tegenover het oudste nog in gebruik zijnde treinstation van Nederland, middenin toeristisch Valkenburg en is omgeven door het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. 

Over Dormio Group
Dormio Group bestaat uit drie bedrijfsonderdelen. Dormio Leisure Development BV ontwikkelt sinds 2001 vakantieresorts en hotels in Europa en staat bekend om nieuwe concepten die passen bij de (natuurlijke) omgeving van de projectlocatie. Dormio Investments BV bemiddelt en verkoopt recreatief vastgoed in binnen- en buitenland. Inmiddels heeft zij een imposant trackrecord en dito klantenbestand opgebouwd. Dormio Resorts & Hotels BV exploiteert en verhuurt vakantieaccommodaties op resorts en in hotels in eigen beheer en in samenwerking met een aantal grote distributiepartners, waaronder TUI, Belvilla, Booking.com en Airbnb.

Portfolio Dormio Group
Dormio is in het verleden onder andere betrokken geweest bij de ontwikkeling van diverse parken van Landal Greenparks en Marina de Eemhof, nu in handen van Centerparcs.
Het portfolio van Dormio Group omvat momenteel: Nederland: Dormio Resort Maastricht, Dormio Hotel De Prins van Oranje – Maastricht, Hotel Modez – Arnhem; Duitsland: Dormio Resort Eifeler Tor – Heimbach; Oostenrijk: Dormio Resort Obertraun, Dormio Gasthof Obertraun; Frankrijk: Dormio Resort Berck-sur-Mer, Dormio Resort Les Portes du Grand Massif – Flaine, Dormio Resort Les Portes du Mont Blanc – Vallorcine; Spanje: Dormio Resort Costa Blanca Beach & Spa – El Campello. Momenteel is fase 4 van Dormio Resort Maastricht in ontwikkeling: Dormio Castellum, verschillende vakantieappartementen en penthouses met een spa-wellnesscentrum. Daarnaast staat de ontwikkeling van meerdere resorts in Nederland op de planning en wordt Dormio Wijnhotel Valkenburg toegevoegd aan het portfolio.

Nieuwe app voor Noorderlichtjagers 

Mis nu nooit meer een kans om het Noorderlicht te zien. Met de nieuwe app ‘Hello Aurora’ bereken je namelijk steeds opnieuw wat de kans is om het Noorderlicht te zien op de plek waar jij je op dat moment bevindt. De app biedt de gebruikers informatie over het weer, de magnetische velden en zonnestormen. Het werkt op alle geolocaties ter wereld. Nou is de kans om het Noorderlicht in de Benelux te zien helaas nogal klein, al was het Noorderlicht in het verleden wel eens zichtbaar op de Nederlandse Waddeneilanden. Wie weet lukt dat ook weer een keer in de nabije toekomst en dan ook wat zuidelijker. Heb je geen geduld? Reis dan gewoon zelf naar Noord Zweden met een van de touroperators die speciale Noorderlichtreizen aanbieden zoals Voigt travelNordic of Buro Scanbrit

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Spookslot in Efteling maakt plaats voor nieuw themagebied (Telegraaf)
 • Hun huis is verkocht: Mark, Ingrid en kinderen (!) leven straks permanent vanuit een camper (PZC)*
 • Mercedes-Benz maakte van zijn volledig elektrische bestelwagen een camper met een pop-up dak – neem een kijkje (MSN)
 • Toeristen boeken al volop zomervakanties naar Zeeland (PZC)*
 • Geen moment geslapen in de nachttrein, maar wel de zon vanachter de bergen zien opkomen (Trouw)
 • ‘Ik Vertrek’ vanuit Nieuw-Vennep: Martijn en Ilona met kinderen naar camping in Zweden (HCNieuws)
 • Yvonne (44) uit Elst neemt haar kinderen mee op verre reizen en schrijft een blog: ‘Je moet het gewoon doen’ (Gelderlander)*
 • Zomervakantie in het buitenland boeken? Hier moet je op moet letten (Margriet)
 • Airbnb vergoedt schade deels als klanten reis door corona moesten annuleren (Nu.nl)
 • TUI en Griekenland lanceren een lab voor het duurzaam toerisme van de toekomst (Duurzaam Ondernemen)
 • Dubai is wereldwijd de meest populaire toeristische bestemming (Business AM)
 • 41 miljoen ‘schade’ na teloorgang D-reizen: grootste reisbankroet ooit (Nu.nl)
 • Honderden toeristen in de knel bij Machu Picchu door zware regenval (RTL)
 • Eén Vlaamse stad in top 20 van Beste Europese Bestemmingen (Nieuwsblad)
 • Efteling laat alle medewerkers een kaart naar een onbekende collega sturen (Adformatie)
 • The Best Italian Museums — The Italics Guide (Italics Mag)

Video van de week: Iconische Airstream-caravan nu elektrisch

De eStream uitgerust met 900 watt zonnepanelen waarmee de accu’s kunnen worden opgeladen en de gebruikers tot twee weken zonder stroom kunnen. (Lees meer bij Kampeerzaken)

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.