Dit zijn de uithoeken waar Floortje dit seizoen allemaal naar toe reist

Floortje Dessing onderweg. Foto: BNNVARA

Wonen in een earthship van gerecyclede materialen in Belize, een duikschool runnen op een volstrekt onbekend eilandje in de Indische oceaan of onderdeel worden van de Masai-gemeenschap in Kenia. Velen fantaseren erover, maar slechts een enkeling neemt de stap echt. In ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ bezoekt Floortje Dessing mensen die het roer radicaal hebben omgegooid voor een bestaan buiten de gebaande paden.

Lees ook:

Voor haar serie brengt Floortje een aantal dagen met hen door om te kijken hoe het leven hen vergaat op zo’n geïsoleerde plek. Wat heeft ze gemotiveerd om deze keuze te maken? Welke levenslessen heeft het ze geleerd? En hoe zien ze de toekomst? ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ is al een paar weken op tv en is iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.  Kijk hier naar welke afleveringen je gemist hebt (En kijk ze terug via ‘Uitzending gemist’) en welke we nog te gaan hebben.

Bijzonder gevoel

Floortje: “Dit was een ingewikkeld seizoen om te maken vanwege de reisrestricties door COVID, maar ik ben ongelofelijk blij dat het gelukt is. Het voelde bijzonder om er weer op uit te gaan en mensen in alle uithoeken te ontmoeten. Het is fascinerend om te zien hoe zij omgaan met dingen als thuisscholing en nadenken over eigen voorzieningen. Dat zijn zaken die wij in tijden van COVID verplicht moesten aanleren, maar voor hen heel normaal zijn. Dat maakt het ook zo boeiend om met deze mensen in gesprek te gaan en te zien hoe ze leven.”

Aflevering 1: Belize 

In de eerste aflevering reist Floortje naar de Britse Alisa en Richard die het drukke Londen verruilden voor een idyllische plek midden in de jungle. Na lange zwerftochten vonden zij twaalf jaar geleden deze plek en besloten dat ze hier hun drie kinderen wilden grootbrengen. In de dichtbegroeide jungle bouwden ze hun eigen paradijs, met als blikvanger hun earthship dat volledig gebouwd is van gerecyclede materialen. De twee oudste kinderen zijn inmiddels uitgevlogen, maar hun jongste dochter Tati woont nog thuis. Floortje logeert een paar dagen bij de familie en bezoekt Tati bij een dierenopvangcentrum, waar ze werkt als vrijwilligster.

Aflevering 2: Argentinië 

In Argentinië bezoekt Floortje een bijzondere Amerikaanse familie die op de uitgestrekte vlaktes van Noord-Patagonië woont. Pater familias is de 74-jarige Ashley. Veertig jaar geleden verloor hij zijn hart aan deze verlaten uithoek en kocht hij een oude estancia midden in de natuur. De bewoonde wereld is slechts per paard bereikbaar in een tocht van zo’n vier uur. Floortje bezoekt Ashley en zijn vriendin Jennifer op deze adembenemende plek aan de voet van het Andesgebergte.

Aflevering 3: Comoren

Floortje reist naar het totaal onbekende eilandje Mohéli: een kleine stip in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagascar. Samen met twee andere eilanden vormt Mohéli de Comoren: een van de armste landen ter wereld. Floortje bezoekt het Frans-Slowaakse stel Anne en Richard: een van de weinige buitenstaanders die Mohéli hebben ontdekt. Zij runnen hier een duikschooltje. Want hoe onontwikkeld het eilandje ook is, het is ook paradijselijk mooi. 

Aflevering 4: Azoren

Ook binnen Europa reist Floortje naar een verre uithoek. Ze is op de Azoren: een Portugese archipel midden in de Atlantische Oceaan. Op het kleine eilandje Santa Maria woont het Frans-Portugese stel Rita en Yannis met hun twee jonge kinderen. Op een idyllische plek aan de rand van het eiland maakten zij van een oude schuur hun droomhuis, waar ze grotendeels zelfvoorzienend wonen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien werkt Rita drie dagen per zes weken als orthodontist op een naburig eiland.

Aflevering 5: Kenia

In de ongerepte wildernis van Kenia, op een plek waar amper toeristen komen, bezoekt Floortje de Nederlandse Manon. Tijdens een van haar vele reizen door Kenia ontmoette ze Sankale, een stamhoofd van de Masai. Ze werden verliefd en inmiddels woont Manon al vele jaren met hem samen in de hechte Masai-gemeenschap van Sankale. Manon liet het jachtige westerse leven achter zich en voelt zich helemaal op haar plek in dit primitieve en vredige bestaan, midden in de natuur.

Aflevering 6: Europa

Meer info volgt…

En dan nog dit:

Neem je hond mee naar deze natuurhuisjes

De lente is begonnen! De temperatuur stijgt, de bladeren van de bomen veranderen naar groen en de bloesem komt tevoorschijn. Het perfecte weer om met de hond naar het nieuwe hondenspeelbos in Staphorst te gaan. Natuurhuisje.nl en Staatsbosbeheer hebben deze plek in samenwerking aangelegd. Dit stuk bos is geheel omheind en voorzien van klaphekjes en een sluis, waardoor honden vrij kunnen rondrennen in de natuur. Om hier optimaal gebruik van te maken deelt Natuurhuisje.nl hier vijf natuurhuisjes waar de hond mee naartoe kan. Geniet van de rust in een natuurhuisje en breng een bezoek aan het nabijgelegen hondenspeelbos.

 1. Knus familiehuis in IJhorst – Aan het rand  van het Carsterbos ligt deze ruime cottage omringd door groene bomen.
 2. Kom helemaal tot rust in Balkburg – Even tot rust komen op het platteland en weg uit de hectiek – dit natuurhuisje is hiervoor de ideale uitvalsbasis. Dit natuurhuisje combineert de natuur met het bruisende stadsleven. 
 3. Midden in de natuur in Wapserveen – Natuur en luxe komen samen in deze duurzame ecolodge. De lodge heeft een Scandinavisch design, wat een authentiek en puur gevoel uitstraalt.
 4. Knusse cottage in IJhorst – Van uitgestrekte hooilanden en bossen tot monumentale gebouwen en culturele erfgoederen. De groene omgeving van deze sfeervolle cottage zorgt voor eindeloze wandelmogelijkheden met de hond.
 5. Wandel door het groene bos van Drenthe – Met maar liefst 1.250m² kan de hond zich helemaal uitleven in omheinde tuin van dit natuurhuisje.
Het natuurhuisje in IJhorst.

Maurice Lede beklimt de Mont Blanc voor 3 op Reis

Chris gaat op schaatsexpeditie in Zweden, Nienke kampeert in een kerk en Dzifa gaat bikepacken in Nederland

Kun je als onervaren klimmer de top halen van een van de hoogste bergen van Europa? Waar kun je nog wel elke winter lange schaatstochten maken? Wat gebeurt er met de vele leegstaande gevangenissen, kerken en vuurtorens in Nederland? En wat is bikepacking eigenlijk? Deze en andere reistrends worden uitgelicht in een nieuwe reeks 3 op Reis Specials.

Zo doet Maurice een poging de top te halen van een van de hoogste bergen van Europa; de Mont Blanc, laat Chris zien hoe je als schaatsliefhebber in Zweden elke winter los kunt gaan op natuurijs, gaat Dzifa het avontuur aan op de fiets door in de wereld van bikepacking te duiken en bezoekt Nienke indrukwekkende historische gebouwen die eerst leegstonden, maar nu een verrassende nieuwe bestemming hebben gekregen. De 3 op Reis Specials zijn vanaf zondag 3 april om 19.45 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. 

Schaatsen in Zweden

Chris stilt zijn ijskoorts tijdens een reis naar Zweden. Want alhoewel lange schaatstochten er in Nederland al een tijdje niet meer in zitten, kunnen schaatsliefhebbers in een sprookjesachtig winterlandschap in Zweden hun hart ophalen. Chris komt erachter dat je hier nog elke winter terecht kunt voor een Zweedse schaatsexpeditie, al komt daar wel iets meer bij kijken dan wij in Nederland gewend zijn.  

Dzifa springt op de fiets en duikt zo in de wereld van bikepacking: de moderne variant van de klassieke fietsvakantie, waarbij ze met niks meer dan een fiets en een tentje op reis gaat. Ook in Nederland wordt deze reistrend steeds populairder. Van fietsvriendelijke hostels en fietscafés tot overnachten bij andere bikepackers thuis: Dzifa laat zien hoe je ook in eigen land, gewoon op de fiets, op avontuur kan. 

Vuurtoren van Marken

Nienke blijft ook in Nederland, maar duikt in een andere wereld: die van de leegstaande monumentale gebouwen. Vaak zijn die zo toonaangevend dat ze niet mogen verdwijnen, maar een functie hebben ze ook niet meer. Gelukkig zijn er veel inspirerende projecten die dit soort gebouwen nieuw leven weten in te blazen. Zo bezoekt Nienke de vuurtoren van Marken, kampeert ze in een kerk in Goirle, en gaat ze langs in de oude gevangenis van Leeuwarden.  

Maurice gaat dit seizoen de grootste fysieke uitdaging van zijn leven aan, en reist af naar een van de hoogste toppen van Europa: de Mont Blanc. Bergexpedities winnen namelijk aan populariteit, met name onder onervaren klimmers. Dit levert steeds vaker gevaarlijke situaties op: zo ontstaan op de berg soms lange rijen, of overschatten mensen hun eigen conditie. Maurice gaat de uitdaging aan en onderzoekt hoe je een bergexpeditie als onervaren klimmer zo goed, veilig én duurzaam mogelijk kunt maken. Onder begeleiding van berggids Jelle Staleman gaat hij op expeditie, naar de top van de Mont Blanc. 

De beklimming van de Mont Blanc is de laatste reis die Maurice voor 3 op Reis maakt. Na zes seizoenen de wereld over te hebben gereisd voor dit programma, stopt hij bij 3 op Reis

Transavia vliegt deze zomer op deze 90 bestemmingen

Milaan is een van de nieuwe bestemmingen waarop Transavia vanaf dit seizoen vliegt. De eerste vlucht werd deze week uitgezwaaid door de CEO van Rotterdam The Hague Airport, Ron Louwerse en de CEO van Transavia, Marcel de Nooijer. Daarnaast vertrok vanuit Amsterdam Schiphol Airport de eerste vlucht naar Riga in Letland. Transavia is voorbereid op de start van het nieuwe zomerseizoen en vliegt deze zomer naar ruim 90 bestemmingen in Europa en Noord-Afrika.

De komende weken volgen er meer eerste vluchten op nieuwe bestemmingen. Op 1 april volgt de nieuwe bestemming Bilbao vanaf Eindhoven, op 22 april Bastia (Corsica) en op 13 juni Kayseri vanaf Rotterdam, op 24 april Ponta Delgada (de Azoren) vanaf Amsterdam Schiphol Airport.Marcel de Nooijer, CEO van Transavia: ‘We vliegen deze zomer weer bijna zoveel als voor de coronacrisis in 2019. We zien sinds januari een sterke stijging van de boekingen naar met name bestemmingen als Spanje, Italië, Portugal en de Griekse eilanden. Nederlanders willen heel graag weer op reis en wij zijn blij dat we dit jaar weer nieuwe mooie bestemmingen kunnen toevoegen aan ons netwerk. Ponta Delgada op de Azoren bijvoorbeeld is een prachtige bestemming voor een avontuurlijke vakantie, een parel in de Atlantische Oceaan. Er is veel belangstelling voor deze eilandengroep.’

Ervaar Brooklyn ‘like a New Yorker’ met deze reisgids

NYC & Company, New York City’s officiële verkeersbureau kondigt vandaag een nieuwe ‘Get Local NYC’-campagne aan. Deze campagne is in het leven geroepen om alle boroughs van de stad New York City onder de aandacht te brengen. Door middel van een travel guide worden de laatste ins & outs en leukste tips gedeeld. De borough die in Nederland bekend is als Breukelen mag het spits afbijten, we hebben het natuurlijk over Brooklyn! Vind de leukste hotels, beste restaurants en ideale dag activiteiten voor een heerlijke tijd in deze gave borough. 

Vanaf deze maand zal er elke maand een nieuwe guide over een borough verschijnen. Zo leer jij binnen no time New York kennen als een echte local! Ga voor meer informatie naar nycgo.com/getlocal.

“Brooklyns energie is ongeëvenaard en Brooklynites zijn het hart van de stad,” zei Eric Adams, de burgemeester van New York City. “Of je nu naar een show in de BAM gaat, de straatkunst in Bushwick bekijkt of een ‘rasta pasta’ gaat eten bij Footprints, Brooklyn heeft onbeperkte mogelijkheden. We zijn verheugd om Brooklyn Like A New Yorker te lanceren, met verborgen juweeltjes in de hele wijk. You won’t fuhgeddaboudit!”

“Een bezoek aan Brooklyn is een bijzondere ervaring, of je nu wandelt onder de kersenbloesems in de Brooklyn Botanic Garden of een Nathan’s Famous hotdog eet op de promenade van Coney Island,” zegt NYC & Company President en CEO Fred Dixon. “Van kunst van wereldklasse in het Brooklyn Museum tot Black-owned bedrijven in Little Caribbean en Bedford-Stuyvesant. Brooklyn is een spectaculaire plek om te zien, te eten, te winkelen en het leven in New York City te ervaren zoals New Yorkers dat doen. Wij heten de wereld welkom in Brooklyn Like a New Yorker“.

Tijdens ons laatste bezoek aan de VS. Op de Brooklyn Bridge in New York. Foto: Elkedagvakantie

De Brooklyn travel guide
Brooklyn ligt op slechts een metro-, taxi- of veerboottocht van Manhattan en is dus makkelijk te bereiken. In het stadsdeel vind je van alles, van wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Brooklyn Bridge en Coney Island, tot gastvrije buurten waar je als bezoekers kunnen genieten van lokale lekkernijen en prachtig bewaard gebleven architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw kunt terug vinden. Wij lichten de beste hotels, restaurants, nachtclubs, winkels en bezienswaardigheden voor je uit.

 • Hotels: De hotels in Brooklyn variëren van luxehotels in hoge wolkenkrabbers en aan het water, tot kleine boetiekhotels. Voor elke wens en voor ieder budget is hier iets te vinden. Verblijf bijvoorbeeld een nacht in Hotel Indigo, One Hotel Brooklyn Bridge, The William Vale, Fairfield Inn & Suites, Ace Hotel Brooklyn of het BKLYN House Hotel.
 • Restaurants: Brooklyn telt wel 1000 restaurants, de keuze is reuze kunnen we hier wel zeggen. En voor elke mood is wel een passende optie. Zin in een pamper avond? Laat je dan heerlijk verwennen in één van de Michelin-sterrenrestaurants zoals Aska. Maar ook een pizzapunt op de hoek van de straat bezorgt je zo’n geniet moment en een echt New York gevoel.  De Vegan Vspot is een ideale plek voor de hippe en bewuste keuze. Je kan in Brooklyn typische lokale gerechten proeven bij familiezaken en genieten van de internationale keuken. Zo is Aziatische en Latin food te vinden in Sunset Park en Caribische lekkernijen in Flatbush. Het is dan ook niet voor niks dat Brooklyn dit jaar 8 James Beard nominaties binnen sleepte!
 • Nachtleven: Fans van alle soorten muziek kunnen hun hart ophalen in de vele nachtclubs van de borough. Overal zijn er gitaarspelende volkszangers, live dj’s en levendige nachtclubs te vinden. Bestel een drankje en dance the night away op de muziek in Barbes, Skinny Dennis, Brooklyn Steel of Elsewhere. Die laatste heeft drie verdiepingen met dansvloeren en podia, een unieke avond uit dus.
 • Shoppen: Ben je nog op zoek naar een origineel souvenir of een nieuwe outfit? Slenter dan één van de wijken door langs de boetiekwinkels of lokale markten. Wij raden aan: Marche Rue Dix boutique, Calabar Imports voor Afrikaanse mode en sieraden, WOOD voor sneakers en de Flatbush Caton Market. Hier kan je allerlei producten krijgen in een grote openlucht bazaar.
 • De leukste attracties: In Brooklyn vind je een paar van de beroemdste attracties van heel New York. Zo is er natuurlijk de welbekende Brooklyn Bridge en de wijk DUMBO, wat staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Hier kan je na het bezoeken van de brug neerstrijken met een indrukwekkend uitzicht over heel Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de historische wijk Park Slope, terwijl cultuurliefhebbers misschien liever het Brooklyn Museum bezoeken. Coney Island staat bekend vanwege het Luna Park pretpark, het New York Aquarium en het Wonder Wheel reuzenrad dat al van ver te zien is. Wanneer je toe bent aan wat ontspanning kan je terecht in een van de parken zoals Prospect Park, Green Wood Cemetery en de Brooklyn Botanic Garden. Hier vind je in het voorjaar ook nog eens de mooiste kersenbloesems.

De wijken van Brooklyn
Brooklyn is de meest dichtbevolkte borough van New York met 2.7 miljoen inwoners. Dit zorgt voor een grote diversiteit, verschillende culturen en meer dan 75 verschillende gemeenschappen in het stadsdeel. De verschillende wijken hebben allemaal hun eigen, unieke karakter. Zo heeft Flatbush veel verschillende culturen; vind je in Sunset Park  zowel een Chinatown als een Latijns-Amerikaans gedeelte; geniet je in Red Hook van alles wat de haven te bieden heeft en is Greenpoint een trendy wijk met een free spirit.

Een van de bruisendste wijken van dit moment is Williamsburg. Dit zou de geboorteplaats kunnen zijn van de 21e eeuwse hipstercool in New York! De afgelopen jaren heeft de wijk plaatsgemaakt voor appartementen, galeries en chique restaurants. Neem de L metro naar Bedford en bezoek buurt favorieten zoals Brooklyn Brewery, Blue Bottle Coffee, Llama Inn (Peruaans eten), Milk Bar (zoetigheden), Van Leeuwen Ice Cream, Brooklyn Bowl (bowls en live muziek).

Ook de enorme openlucht foodmarket Smorgasburg is een bezoek waard. Deze is geopend van april tot oktober. Geniet van het uitzicht op het water vanuit Domino Park, gebouwd op de plaats van de voormalige Domino Sugar Factory, of hang rond met de lokale bevolking in McCarren Park. Hier worden door de locals veel activiteiten georganiseerd. Williamsburg zit ook vol met leuke vintage winkeltjes, zoals Antoinette, L Train, Chickee’s, Beacon’s Closet, Stella Dallas Living, Buffalo Exchange en Awoke.

Of je nu lekker uit eten wilt, een goed hotel zoekt, of leuke attracties wilt bezoeken, in Brooklyn vind je het allemaal!  Kijk voor meer informatie op nycgo.com.

Koning opent wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere

Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 13 april de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. Met het thema Growing Green Cities richt de Floriade zich op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden. De Nederlandse tuinbouwsector presenteert, samen met vierhonderd (inter)nationale deelnemers, hiervoor haar innovatieve ideeën en oplossingen.

De basis van het Floriadepark is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar ontwerp van landschapsarchitect Winy Maas, waar bezoekers letterlijk doorheen lopen. In de grote kas, The Green House zien bezoekers wat bloemen, planten, groenten en fruit betekenen voor consument en samenleving.

Zo wordt onder andere het telen van gewassen getoond met toepassingen van innovaties zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren. In het paviljoen ‘The Voice of Urban Nature’ laten Amsterdam en Almere zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Het Dutch Innovation Experience, het Rijkspaviljoen, laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten.

Het paviljoen is gerealiseerd met honderd biobased materialen. Verder zijn er siertuinen en landenpaviljoens uit Afrika en Amerika, Azië en Europa te zien. Bezoekers kunnen zich met een kabelbaan over het terrein verplaatsen. De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt eenmaal in de tien jaar in Nederland plaats. De Almeerse editie is de 7e Floriade en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR), de Rijksoverheid, de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Na de sluiting van Floriade Expo 2022 wordt het terrein een groene autoluwe stadswijk. Floriade Expo 2022 is geopend voor bezoekers van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Vouwwagen is als ‘hippe trailertent’ bezig aan een opmars, verkoop caravans en campers ook in de lift (ED.nl)
 • Toeristen uitgerust met waterpistool tegen overlast meeuwen Venetië (RTL)
 • Lege stranden, ook Cuba hard geraakt door sancties tegen Rusland (NOS)
 • Lekker wegdromen: dit zijn de 5 mooiste stranden ter wereld (Libelle)
 • 5x dít is waarom lezen op vakantie zo goed voor je is (Vriendin)
 • Bollenkwekers waarschuwen toeristen: ‘Ga niet in de velden staan’ (RTL)
 • Corona en oorlog Oekraïne raken Sri Lanka hard: ‘kunnen schulden niet meer betalen’ (BNR)
 • Dit is de duurste camper van Marktplaats (Autoblog)
 • Vakantie na coronapandemie flink duurder, Spanje spant de kroon (Hart van Nederland)
 • Nederlandse kampeerder kiest vaker voor vouwwagen: ‘Goedkoper dan caravan’ (RTL)
 • Waarneming.nl herkent nu ook op reis in Europa al je natuurfoto’s (Naturetoday)
 • Zo kan je met Google Maps een reis plannen (Androidworld)

Video van de week: Reis naar Cambodja

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.