Zomervakantie 2022? De Franse bergen zijn er klaar voor
De Franse bergen presenteren hun plannen voor de zomer van 2022. De gids die daarbij hoort staat boordevol tips voor een heerlijk ontspannen vakantie midden in spectaculaire natuur, of je nu kickt op actieve outdooractiviteiten of dat je behoefte hebt aan rust en wellness. Met meer dan 80 zomeractiviteiten komt iedereen aan z’n trekken in de zes grote Franse bergmassieven. Waar ga jij voor?
Lees ook
- 6x mooiste stranden in het noorden van Tenerife
- Flora- en faunawandelingen in de Tiroler Zugspitz Arena
- Cultureel en creatief: ontdek dit voorjaar het bruisende Glasgow
De besneeuwde toppen, de indrukwekkende bomen, de kleurrijke bloemen, de turkooizen meren… de bergen verkopen zichzelf. Maar niet alleen de natuur is een plaatje. Chef-kok Benoît Vidal van het restaurant L’Atelier d’Edmond (twee Michelinsterren) in Val d’Isère weet ieder bord in een waar kunstwerk om te toveren. Leuk detail: in de lente trekt hij met zijn team de bergen in om wilde planten te verzamelen die hij in zijn gerechten gebruikt. Ook het alpenrestaurant Chez Pépé Nicolas is erg fotogeniek en ligt tussen Val Thorens en Les Menuires. Het heeft zijn eigen permacultuurtuin en serveert traditionele Savoyaardse gerechten met een moderne twist. En heb je wel eens geslapen in een doorzichtige bubbel van Le Perchoir des Pyrénées, bij Tourmalet-Pic du Midi? Vanuit hier heb je een weids uitzicht op de Pyreneeën: een onvergetelijk verblijf!
Lekker actief
Onder begeleiding van een gids kunnen ervaren klimmers de legendarische top van de Mauriennevallei, de Aiguilles d’Arves, beklimmen. Of leer de beginselen van alpinisme, het lopen op gletsjers met stijgijzers en het gebruik van touwen tijdens een driedaagse cursus met Alpineo in het Nationaal Park Écrins.
Wil je leren om in het wild te overleven? De gidsen van La Maison de la Montagne in Orcières leren je hoe je een vuurtje maakt, een schuilplaats bouwt, voetafdrukken van dieren zoekt en eetbare en medicinale planten herkent. Peisey-Vallandry stelt deze zomer voor het eerst de gondel open voor reizigers die graag de berg op willen voor wandel- en mountainbikeroutes. Grote fietsliefhebber? Ga dan ook zeker naar Vaujany dat te midden ligt van legendarische bergpassen, zoals Alpe d’Huez en de Col de la Croix de Fer.
Zipline
Voor een adrenalinekick kun je je wagen aan de dubbele zipline La Bee boven Val Thorens: 1.800 meter lang plezier! Of maak je kinderen blij met cani-rando, de zomerse variant van hondensleeën, in Vaujany. Dezelfde Siberische husky’s die in de winter de sleeën trekken, trekken de kinderen in de zomer over wandelpaden voort.
Als je nog op zoek bent naar een gezinsvriendelijke wandeling, ga dan naar het door bos omgeven Lac de la Rosière bij Courchevel. Daarnaast zijn bij het meer diverse activiteiten mogelijk, waaronder een klimbos voor kinderen vanaf 3 jaar, een via ferrata, tokkelbanen voor kinderen van 12 jaar en ouder, en een oriëntatieparcours.
Natuur(lijk)
De biodiversiteit die je in de Franse bergen vindt, is uniek en moet daarom ook beschermd worden. Tijdens je vakantie kun je kennismaken met de inheemse flora en fauna door bijvoorbeeld met een gids mee te gaan die je alles weet te vertellen over lokale planten, hoe je deze kunt herkennen en of ze medicinale of culinaire eigenschappen hebben.
En ben je al eens gemzen, adelaars en marmotten tegengekomen in het wild? Observeer deze bijzonderen dieren in hun natuurlijke habitat, bijvoorbeeld in La Plagne! Daarnaast vormen de vijf nationale parken die de Franse bergen rijk zijn ook het perfecte decor voor mindful wandelingen. Verstand op nul, leven in het hier en nu en genieten van de omgeving: meer heb je niet nodig voor een fijne vakantie.
Nieuwsgierig geworden naar het aanbod van de Franse bergen? Ga dan naar nl.france-montagnes.com.
En dan nog dit
Idyllische wandelroute was ooit zwaarbevochten verdedigingslinie
De perimeter is nu een idyllische wandelroute rondom Oosterbeek, maar tijdens de Slag om Arnhem was het een zwaarbevochten verdedigingslinie. Op 20 september 1944 werd de strijd in Arnhem gestaakt. De Britse 1st Airborne Division, ondersteund door Poolse luchtlandingstroepen, trok zich in Oosterbeek terug en vormde de perimeter. Zij zouden de perimeter dagenlang met man en macht verdedigen.
Villa Hartenstein werd het zenuwcentrum van de Britse verdediging in een steeds kleiner wordend gebied in en rondom Oosterbeek. In de kelder werd de commandopost van de divisie ingericht van waaruit generaal-majoor Urquhart en zijn staf de Britse en Poolse troepen aanstuurden.
De soldaten zaten al snel ingesloten en er waren grote tekorten aan eten, medische voorraden en munitie. De bevolking van Oosterbeek had geen tijd om te vluchten en kwam midden in de strijd terecht. Burgers schuilden in hun kelders en hielpen de troepen waar ze konden.
Aan de hand van bijzondere objecten, dagboeken en brieven van mensen die de gevechten van dichtbij meemaakten, wordt de geschiedenis van deze felle strijd verteld. Ontdek de verhalen van Britse soldaten, Duitse officieren, Nederlandse burgers en kinderen uit Oosterbeek. Om de beleving compleet te maken is er ook een audiotour ontwikkeld voor zowel volwassenen als kinderen. De tijdelijke tentoonstelling ‘de Perimeter’ is vanaf 9 april 2022 te zien in het Airborne Museum.
Airborne Museum
De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum wordt het verhaal van de Slag om Arnhem verteld.
Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.
Onderzoek: Kampeerder steeds groener, maar geen fan van elektrisch rijden
De kampeerder is op de goede groene weg, maar zijn duurzame ambities zijn niet altijd grenzeloos, blijkt uit een enquête van ACSI en Camptoo.
In aanloop naar het nieuwe kampeerseizoen hebben Europa’s kampeerpecialist ACSI en camperdeelplatform Camptoo de Nederlandse kampeerder gevraagd naar zijn groene doelen. Uit de enquête, die door 1.500 kampeerders werd ingevuld, blijkt dat het ontlasten van de natuur in toenemende mate op de agenda staat. Sowieso is kamperen een duurzame manier van vakantievieren, vindt de kampeerder.
Hoe hij die milieuvriendelijke ambities toepast tijdens zijn kampeervakantie? Natuurlijk door afval te scheiden, lokaal boodschappen te doen, zoveel mogelijk de auto te laten staan en daarvoor in de plaats de fiets te pakken, maar ook: zo min mogelijk gebruik maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Ergernissen op de camping zijn er ook. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet bedoeld zijn. Of zij hun medekampeerder aanspreken op hun milieuonvriendelijke gedrag? 60 procent slikt zijn commentaar liever in.
‘We zien ook dat kampeerders het toejuichen dat steeds meer campings milieumaatregelen nemen. Maar liefst 79 procent ziet duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen als (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten’, vertelt Frank Jacobs, campingexpert bij ACSI.
‘Het wil nog niet echt vlotten met elektrisch kamperen’, onderstreept Frans Hoofwijk, camperexpert van Camptoo. ‘Het aanbod is beperkt. Bij campers kom je als je een redelijke actieradius wilt hebben al snel in de knoei met het gewicht en voor wat betreft caravans: het merendeel van de elektrische auto’s is nog niet in staat zo’n zware last te trekken.’
‘Ook valt inderdaad nog veel te winnen wat betreft het aantal laadpalen, niet alleen op weg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping zelf’, zegt Jacobs. ‘Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.’
Negen ‘must do’s’ tijdens een bezoek aan Singapore
Singapore, het kleinste land van Zuidoost-Azië, is niet zomaar een stop-over bestemming. Het is een hippe en futuristische wereldstad. Met meer dan 300 parken en 4 natuurrerservaten is Singapore ook een van de groenste wereldsteden. Voor wie eindelijk weer eens een verre bestemming wil ontdekken zetten we de ‘must do’s’ van Singapore op een rij. De stadsstaat is sinds deze maand heropend voor alle volledig gevaccineerde reizigers en zonder quarantaineregels.
1. Slenter over de Marina Bay Waterfront promenade en bezoek de spectaculaire ‘Gardens by the Bay’
Bij Marina Bay, in hartje stad, kan je relaxed langs het water lopen en prachtige foto’s maken van de skyline. Je spot er het beroemde hotel Marina Bay Sands, met 3 gigantische torens van 57 verdiepingen en daarbovenop het grootste rooftop infinity zwembad ter wereld. ’s Avonds is het nog spectaculairder met een indrukwekkende lichtshow. Vlak ernaast zijn de Gardens by the Bay: een enorm kleurrijk en futuristisch park, gekenmerkt door de beroemde Supertree-structuren. Je wandelt hier hoog door de Supertree Grove en door de tuinen met extra grote schelpvormige kassen die koude bergklimaten nabootsen.
2. Ontdek de onbekende eilanden van Singapore waar de natuur je betovert
Singapore bestaat uit maar liefst 64 eilanden. Wil je weg uit de stadsdrukte dan neem je een ferry naar een van de eilanden ten zuiden van het vasteland, zoals Saint John’s Island of Lazarus Island. Op deze minder bekende eilanden vind je lagunes, stranden, picknickplaatsen en wandelroutes. Ongerepte natuurlijke schoonheid is wat je hier vindt.
3. Verken downtown Singapore met een Bumboat
Een tocht over de rivier met een Bumboat is de meest betoverende manier om de adembenemende bezienswaardigheden van het centrum van Singapore te zien. Ga je in de late middag, dan krijg je er een prachtige zonsondergang bij. Vaar je ’s avonds, dan kan je de lichtshow in Marina Bay vanaf het water bewonderen.
4. Bezoek de Botanic Gardens, dé UNESCO-werelderfgoedlocatie van Singapore
Wat begon als nationale tuin van Singapore groeide uit tot ’s werelds enige tropische botanische tuin op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ontsnap aan de drukte van de stad in dit weelderige paradijs, woon een concert bij aan het Swan Lake, bezoek de National Orchid Garden of ga naar de Healing Garden met haar geneeskrachtige kruiden.
5. Bewonder de stad vanaf het Sands Skypark
Het Sands Skypark observation deck is een populaire toeristische attractie die uitkijkt over Singapore vanaf de top van het iconische hotel Marina Bay Sands. Het observatiedek biedt een spectaculair 360-graden uitzicht over Singapore met dagelijks rondleidingen en uitleg over de geschiedenis en bezienswaardigheden. Bewonder zeker het exclusieve rooftop infinity zwembad. Wil je hier een duikje nemen, dan moet je wel in het hotel verblijven.
6. Geniet een dag op Sentosa island
Op Sentosa island kijk je je ogen uit. Zo heeft het eiland ongeveer twintig attracties, waaronder een van de grootste aquaria ter wereld ‘S.E.A. Aquarium’, het Adventure Cove Waterpark en de Sentosa Golf Club, verkozen tot werelds meest eco-vriendelijke golfbaan. Voor wandelaars is het eiland met haar uitbundige natuur een klein paradijs.
7. Azië in zakformaat
Singapore dankt zijn unieke cultuur aan de smeltkroes van culturen en rassen. Het is een intrigerende mengelmoes van Chinese, Maleisische, Indische, Euraziatische en Peranakan invloeden. Je ervaart het diverse erfgoed in de verschillende buurten en wijken, van Chinatown tot Little India, Kampong Glam en Joo Chiat. Overal zijn er gezellige restaurants, lokale markten en winkels
8. The sky is the limit voor avonturiers
Sensatiezoekers haasten zich naar de gloednieuwe attracties in het bruisende uitgaansgebied Clarke Quay. In ‘Slingshot’ word je met een 70 meter lange katapult de lucht ingeslingerd. Kies je voor ‘Extreme Swing’ dan maak je een vrije val van 40 meter boven de Singapore River. SkyHelix Sentosa is Singapore’s hoogste panoramische openluchtrit en de eerste CO2-neutrale attractie op Sentosa Island. Opwindender wordt het niet.
9. Spot krokodillen in het moerasgebied Sungei Buloh
Het Sungei Buloh Wetland Reserve ligt in het noordwesten van Singapore. In dit 87 hectare metende natuurreservaat zijn enkele wandelroutes aangelegd, waarlangs je veel watervogels kunt zien, maar ook varanen tot wel 2,5 meter lang. Onderweg kom je ook waarschuwingsbordjes tegen op de plaatsen waar vaak krokodillen zitten. En ja, ze lopen hier vrij rond, maar blijven het liefst in de mangrove, hun natuurlijke omgeving.
Versoepeling inreisvoorwaarden
Vanaf 1 april 2022 versoepelde Singapore de inreisvoorwaarden door over te schakelen op een ‘Vaccinated Travel Framework’, waarbij alle volledig gevaccineerde reizigers profiteren van toegang tot het land zonder quarantainemaatregels. Singapore is klaar om Nederlandse bezoekers te verwelkomen. Lees de regelgeving om makkelijk naar Singapore te reizen.
Deense foto-artiest exposeert in Maastricht
Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert tot 25 september 2022 een tentoonstelling van de Deense fotograaf Søren Solkær. Het museum toont met SURFACE meer dan zestig portretten van internationale street artists bij hun kleurrijke kunstwerken in de openbare ruimte; van graffitipioniers en opkomend talent tot de meest invloedrijke kunstenaars in de street art scene.
Søren Solkær portretteerde Nederlandse straatkunstenaars als DOES, Laser 3.14 en Niels Shoe Meulman. Tot de buitenlandse kunstenaars behoren Blek le Rat, DABSMYLA, D*Face, ELLE, Icy & Sot, Invader, Lady Aiko, Maya Hayuk, Seen, Shepard Fairey en The London Police.
De dynamische foto’s laten de makers achter een van de belangrijkste, hedendaagse kunstbewegingen zien. Op verzoek zijn ook kunstenaars onherkenbaar in beeld. Met storytelling zijn filmische, hyperrealistische beelden gemaakt. Daarbij heeft de portretfotograaf zich laten inspireren door de textuur en kleuren van de muurschilderingen.
SURFACE is het resultaat van een vijf jaar durende reis langs wereldsteden als Amsterdam, Athene, Berlijn, Londen, Los Angeles, Melbourne, Miami, New York, Parijs en Sydney. Van het portretproject is een gelijknamig boek verkrijgbaar waarin 135 street artists zijn opgenomen.
Søren Solkær (Sønderborg, 1969) woont en werkt in Kopenhagen. Hij volgde een opleiding fotografie aan de FAMU in Praag. De fotograaf exposeert wereldwijd in musea en galeries en geniet internationale bekendheid om zijn iconische portretten van popmusici als Adele, Amy Winehouse, Arctic Monkeys, Björk, Pharrell Williams en U2. Zijn omvangrijk oeuvre is gebundeld in zeven inspirerende fotoboeken: Beat City, CLOSER, SOULS, SURFACE, Portraits 1993-2018, Black Sun en PASSAGE.
Tijdens de expositie zijn ook ondersteunende video’s te zien. Daarnaast organiseert Fotomuseum aan het Vrijthof een omlijstingsprogramma met talks, scooterroutes, rondleidingen, workshops en de realisatie van enkele murals in Maastricht. Meer informatie: www.fotomuseumaanhetvrijthof.nl
Dit doet Denemarken bij de start van de Tour de France
Met nog maar een paar maanden te gaan tot de start van de eerste drie etappes van ‘s werelds meest iconische wielerwedstrijd in Denemarken, is in de vijf tour-steden het aftellen ingeluid met verschillende evenementen.
Van 1 tot 3 juli vormt Denemarken het decor van ’s werelds grootste wielerevenement. In de vijf start- en finish steden – Kopenhagen, Roskilde, Nyborg, Vejle en Sønderborg – werd deze mijlpaal afgetrapt met festiviteiten in het bijzijn van de vijf burgemeesters. Op de Grote Beltbrug, een uniek stuk op de route, brachten de Algemeen Directeur van de Tour de France Christian Prudhomme en de Deense Minister van Industrie, Handel en Financiën Simon Kollerup een bezoek aan deze bijzondere locatie. Op hetzelfde moment werd in Sønderborg de Christian X brug in gele kleuren verlicht. In Roskilde werd een nieuwe fietssnelweg naar Kopenhagen ingewijd en begon de officiële Tissot aftelkok op het stadhuisplein van Kopenhagen te lopen.
“Vandaag vieren wij de 100 dagen tot de Deense Grand Départ en de drie spectaculaire etappes die Denemarken doorkruisen. Het wordt geweldig en ik kan niet wachten om wielerfans van over de hele wereld de unieke Deense passie voor fietsen te tonen. De Grand Départ Copenhague/Danemark 2022 is werkelijk een perfecte match met de Tour de France: Eén van de beste fietsnaties ter wereld verwelkomt de grootste wielerwedstrijd ter wereld,” zegt Algemeen Directeur van de Tour de France Christian Prudhomme.
Highlights route
In totaal zal het peloton een afstand van 394 kilometer afleggen. Hoewel de wielrenners waarschijnlijk zelf weinig meekrijgen van het landschap en de culturele highlights onderweg, maken de toeschouwers van de Tour de France kennis met Denemarken als fietsland via de drie etappes.
Etappe 1: Kopenhagen
In de eerste etappe van 13 kilometer staat de Deense hoofdstad centraal, verkozen tot ’s werelds meest fietsvriendelijke stad. De route voert langs bekende attracties en historische gebouwen die de stad rijk is, zoals Paleis Amalienborg, Dronning Louises Brug, de Kleine Zeemeermin en het kleurrijke havenfront.
Etappe 2: Roskilde – Nyborg
De tweede etappe is 199 kilometer en start bij de kathedraal in Roskilde. Via de oude Vikingstad rijden de wielrenners door een ijstijdlandschap richting de drie meest uitdagende beklimmingen rondom Vig. De laatste sprint over de Grote Beltbrug belooft een spannende afsluiting van de etappe te worden, voordat de wielrenners finishen in Nyborg op het eiland Funen.
Etappe 3: Vejle – Sønderborg
De laatste etappe van 182 kilometer wordt verreden in Jutland. De koers start in het heuvelachtige Vejle en gaat richting de UNESCO Werelderfgoedlocaties bij Jelling – beroemd om de Viking runenstenen – en Christiansfeld – een van de best bewaarde Moravische nederzettingen ter wereld. De sprint naar de finish eindigt in Sønderborg.
Meer informatie
Tour de France Grand Départ: letourcph.dk/en
VisitDenmark Fietsen: www.visitdenmark.nl/denemarken/activiteiten/fietsen
Als promotie werd deze video gemaakt door het Deense verkeersbureau
Europa-Park-seizoen met keizerlijke nieuwigheden van start
Europa-Park heeft de poorten voor het 48e seizoen geopend. Bezoekers kunnen zich verheugen op talloze nieuwe attracties waaronder een keizerlijke uitbreiding van het Oostenrijkse themagebied. Het Europa-Park Resort bestaat intussen behalve uit het grootste attractiepark van Europa, ook uit een waterpark, zes themahotels, vr-experience YULLBE en een Camp Resort. Ook voor de komende jaren staan uitbreidingen op stapel.
Bezoekers kunnen dit seizoen meevaren met de geheel nieuw gethematiseerde boottocht “Josefina’s kaiserliche Zauberreise”. Het ontspannen tochtje voert door een geheime paleistuin, langs waterspuwers en fonteinen en midden door een bijzondere rozenboog. Keizerin Josefina presenteert zich tijdens de reis op verschillende momenten in haar leven en de brutale Yomis vergezellen de gasten en halen overal hun ondeugende streken uit. Trouwe bezoekers kennen de Yomis uit de attractie “Zauberwelt der Diamanten”. Op het 10.500 m² grote meer vaart ook de nieuwe “Donau Dampfer” en op gezette tijden is er de nieuwe spectaculaire fonteinenshow “Weense Waterwals” met 54 fonteinen, waarvan sommige wel 40 meter hoog zijn.
Keizerlijke bouwwerken kunnen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd worden, daarom zal de uitbreiding van Oostenrijk ook volgend jaar nog in beslag nemen.
23 uur entertainment iedere dag
Iedere dag verzorgen internationale artiesten, dansers, muzikanten en zangers 23 uur per dag live amusement van het hoogste niveau. De bezoekers van Europa-Park kunnen zich ook dit jaar weer verheugen op enkele nieuwe shows. Zo bestaat de dagelijkse “Ed’s Adventure Parade” uit drie nieuwe wagens waaronder een piratenfort.
In de Spaanse Arena staat adembenemende paardenacrobatiek te wachten bij de show “De terugkeer van de Sultan”, gepresenteerd door de stuntmannen en -vrouwen van de beroemde paardentrainer Mario Luraschi. De razendsnelle ijsshow met magische effecten, glamoureuze kostuums en opzwepende muziek brengt met “ACE – the adventure begins!” een ode aan legendarische Adventure Club of Europe. Acrobaten van wereldklasse laten in “The show must go on” de Roaring Twenties in het barokke Europa-Park Teatro tot leven komen.
De vierde grote show is “Abraka…Shakespeare! RELOADED” waarin de illusies van Timothy Trust & Diamond de bezoekers keer op keer weer zullen verbazen. Ook de kleinere theaters maken plaats voor nieuwe shows zoals de flamencoshow “Ritmo Flamenco”, poppentheater “Baila, Carmen, baila!”, “Junior Club Studios – Live!” met gastheer Ed en gastvrouw Edda en de zeepbellenshow “Limerick Bubbles”. Van 4 juni tot en met 4 september staat de bloedstollende high diving show Retorno dos Piratas ook weer op het programma.
Nieuw op het witte doek
In Magic Cinema verschijnt niet alleen iets nieuws óp het doek, ook het filmdoek, de projectoren en de geluidsversterkers zijn vernieuwd. De nieuwe film die vertoond wordt is “Happy Family – Next Level 4D” en daarin gaat het opnieuw mis in huize Wünschmann. De presentatie van een door zoon Max ontwikkeld VR-spel verloopt niet zoals gepland. De hele familie wordt -omgetoverd in monsters- het spel ingezogen en moet nu alle levels van het spel halen om naar de werkelijkheid terug te keren. Gaat ze dat lukken?
Ook in de bioscoop in Grimms Sprookjesbos draait vanaf de zomer een nieuwe film: “Fina en de Yomis”. Hierin wordt antwoord gegeven op de vraag wie die groene wezentjes zijn die overal kattenkwaad uithalen in de nieuwe attractie “Josefina’s kaiserliche Zauberreise”.
Virtuele belevenissen
Als een van de eerste parken ter wereld bood Europa-Park de mogelijkheid om achtbanen te rijden met een VR-bril. Het aanbod aan virtuele avonturen telt dit seizoen zes stuks. Zo werd vorig jaar “Madame Freudenreich Dino-Rennen VR” toegevoegd. Hierin beleven bezoekers samen met dinosaurussen een turbulente zeepkistenrace over berg en dal.
Dit jaar kunnen de gasten op achtbaan Alpenexpress ook nog kiezen voor “Amber Blake – The Chase”. Deze virtuele achtervolging op een jetski is een prequel van de nieuwe YULLBE PRO-experience “Amber Blake: Operation Dragonfly”. Dit verhaal is gebaseerd op de stripboeken van de uit België afkomstige Jade Lagardère en zal de bezoekers vanaf de zomer onderdompelen in een 30 minuten durende interactieve agentenfilm. De YULLBE-experience bevindt zich tussen hotel “Krønasår” en Waterwereld Rulantica. Vanaf het voorjaar hebben de gasten hier ook de mogelijkheid zich te verkleinen en zo het gedetailleerde landschap van Miniatur Wunderland Hamburg te beleven tijdens een YULLBE PRO- of een YULLBE GO-avontuur.
Telkens weer op zondag
De kijkers van het populaire tv-programma “Immer wieder sonntags” zullen eveneens iets nieuws opmerken. De zomerse muziekshow krijgt een nieuwe buitenstudio vlak naast Rulantica. De shows zullen vanaf 12 juni 2022 weer live worden uitgezonden, zoals de titel al doet vermoeden, telkens op zondag.
Overige nieuwtjes
Vlak naast de bioscoop werd bistro La Cigale vorig jaar omgedoopt tot bistro Tomi Ungerer. In de ruimte zullen tekeningen en andere werken van de grote Elzasser kunstenaar, en vriend van de eigenaarsfamilie Mack, tentoon worden gesteld.
Europa-Park is al jaren sponsor van voetbalclub SC Freiburg. Het onlangs geopende stadion draagt nu de naam Europa-Park Stadion. De harten van fans van deze club zullen sneller kloppen in de nieuw gedecoreerde attractie “Arena of Football”. Nieuw zijn hier een VIP-box, SC Freiburg-rekwisieten, een fotopunt en spannende weetjes over het Europa Park Stadion. Hier is voortaan ook stijlvolle sportkleding te koop in de “TOGETHER.FASTER. Sports Store” van de nieuwe partner PUMA. Er is zelfs een eigen Europa-Park-collectie.
In het park zijn ook twee nieuwe shops verrezen. Bij de „granini Saft Butikk“ in Scandinavië worden sappen, koele spritzers en lekkere cocktails geschonken. Bij het Dallmayr Theehuis is een gigantisch assortiment thee verkrijgbaar om thuis lekker van te genieten.
Afgelopen winter zijn de laatste locomotieven van de Panoramabahn omgebouwd. Ze rijden nu allemaal op elektriciteit.
Over treinen gesproken: het treinstation het dichtst bij Europa-Park gelegen is dat van Ringsheim en heet voortaan “Ringsheim/Europa-Park“. Hier stopt sinds kort de ECE van Frankfurt naar Milaan een paar keer per dag.
Nieuw in het hotelresort
Voor overnachtingen staan zes themahotels en een Camp Resort ter beschikking. Het laatst geopende hotel “Krønasår” is vorig jaar al uitgebreid met een fitnessruimte maar zal in de loop van dit jaar elf extra suites en een infinity pool krijgen. Vanuit dit zwembad kijken hotelgasten dan uit over de ‘zee’ tussen het hotel en Waterwereld Rulantica.
Nieuw in Rulantica
Het in 2019 geopende waterpark is de afgelopen jaren indoor uitgebouwd met een relax- en sauna-afdeling, een VR-bassin en in het buitengebied met “Snorri Strand” en het glijbanen-bastion “Svalgurok”. Dit jaar biedt “Snorri Strand” nog meer waterpret voor de kleintjes: Want drie nieuwe kindvriendelijke glijbanen beloven extra actie bij “Snorri’s Rutscheplads”. Daarnaast zal speelhoek “Snorri’s Spelaborg” de ogen van kinderen doen glinsteren. Deze zomer zal de Heligvända“ de eerste rondjes draaien. Deze attractie waarin bezoekers elkaar nat kunnen spuiten past perfect bij Waterwereld Rulantica. Buiten komt voor zonaanbidders en sportievelingen zandstrand „Dynstrønd“. Op het buitenterras van de relax- en sauna-afdeling kunnen saunaliefhebbers terecht in de derde sauna: een chalet genaamd „KOTA“. Tenslotte opent eettent „Snorri´s Piknikbud“ en krijgt restaurant “Snekkjas” en overdekt terras.
Toekomstplannen
Het aanbod in het Europa-Park Resort zal de komende jaren verder uitgebouwd worden. Nog dit jaar zal “Eatrenalin” de deuren openen. Dit “restaurant van de toekomst” is een wereldprimeur en combineert een hoogstaande keuken met media, attractietechnieken en creatieve content. In de nabije toekomst zal themagebied Kroatië met een nieuwe spectaculaire achtbaan een plaatsje krijgen in het attractiepark en zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor nog meer glijbanen in Rulantica.
Een bezoek aan Europa-Park
Voor een bezoek aan Europa-Park dient men ook dit seizoen een datum te reserveren. Dat kan eenvoudig via de ticketshop. Binnenkort komen ook weer jaarkaarten beschikbaar. Deze zijn er dan in twee varianten: ResortPass Gold en ResortPass Silver. Meer informatie is te vinden op www.europapark.de/nl
In het kort – Nieuwsoverzicht
- Nederlanders willen massaal op vakantie, maar Schiphol vreest voor chaos (NRC)
- Nu betaalbaar een vakantie vastleggen? ‘Bij wandelvakantie weinig verlokkingen’ (Nu.nl)
- Dit zijn nu de coronamaatregelen in de landen om ons heen (Nu.nl)
- Henk en Hanneke lieten alles achter en vertrokken met vier kinderen in een camper (EO.nl)
- Ondanks sneeuw drukte bij start kampeerseizoen (1Limburg)