Wandelgids voor Pieterpad vernieuwd

Het eind van het Pieterpad op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Foto: Elkedagvakantie

Ontdek deze zomer via onverharde wegen de mooiste stukjes Nederland met de nieuwe uitgaves van de wandelgidsen het Pieterpad (deel 1) en het Trekvogelpad: twee van de bekendste lange-afstand-wandelpaden van Nederland.

Lees ook:

De gidsen bevatten nieuwe routes, tips en actuele informatie over de natuur, cultuurhistorie en dieren in de omgeving. Ook lanceert Nivon het Stellingenpad, een compleet nieuwe route van 234 kilometer dat eindigt en begint in Appelscha, Friesland. Of je nu het land wilt doorkruisen van noord naar zuid of van oost naar west, de drie gidsen bieden kilometers wandelplezier dwars door heidegebieden, bossen en duinlandschappen. Langs de routes zijn volop overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je er voor een dag, weekend of langere tijd op uit. 

Kwalitatieve impuls Pieterpad 

Het Pieterpad is een van de langste wandelpaden van Nederland en bestaat uit twee delen. Het eerste, vernieuwde deel, loopt van Pieterburen in de provincie Groningen naar Vorden, tien kilometer buiten Zutphen. In het tweede deel wordt de route vanuit de Achterhoek vervolgd naar Maastricht. De nieuwe editie van de gids is in route ruim 30 kilometer gewijzigd.

“We onderzoeken voortdurend hoe we de routes van onze gidsen nóg aantrekkelijker kunnen maken. Zo ontvangen we regelmatig tips van wandelaars,” vertelt Maarten Goorhuis, auteur van de gids en zoon van grondlegster van het Pieterpad. “We kregen bijvoorbeeld een verzoek om de route langs de oude monumentale boerderij op de wierde van Maarhuizen te laten lopen, een prachtige plek. Er was alleen geen doorgaande route mogelijk omdat er maar één brug lag naar de wierde. Om een doorgaande route mogelijk te maken is er een tweede brug geplaatst en nu loopt de route langs deze prachtige boerderij.” 

Meer beeldmateriaal

Naast wijzigingen in de routes, is de vormgeving gemoderniseerd en bevat het boekje meer beeldmateriaal. Om de gids langer houdbaar te maken, is de informatie over openbaar vervoer, horeca en accommodaties anders ingericht. Nu wordt de wandelaar via een QR-code verwezen naar de juiste pagina op de website met de meest actuele informatie. Ook is er een proloog toegevoegd. “Een warmlopertje”, noemt Goorhuis dat, “omdat beginpunt Pieterburen dicht bij het wad ligt, is dat natuurlijk een uitgelezen kans om je wandeling een klein stukje uit te breiden naar de kust.”

Een pad voor de vogelminnende wandelaar

Geen enkel pad verbindt zoveel waardevolle natuur- en cultuurlandschappen met elkaar als het Trekvogelpad. Het doorkruist het land van west (Bergen aan Zee) naar oost (Enschede), of andersom natuurlijk. Onderweg zijn er een heleboel verschillende vogels te spotten, wat het interessant maakt voor de vogelminnende wandelaar.

Paula Huigen van Vogelbescherming Nederland heeft de nieuwe editie voorzien van de meest actuele vogel-informatie: “Het aantal broedparen ooievaars is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat zijn er nu meer dan 1.300. Of de visarend, die was voorheen alleen als doortrekken in ons land bekend maar nu ook als broedvogel. In de nieuwe gids is al deze informatie up-to-date.”

Nooit hetzelfde

Volgens Paula is in geen enkel jaargetijde een wandeling over het Trekvogelpad hetzelfde. “Waar de bosuil in februari op de eieren zit, kan de boerenzwaluw in september nog een nest voortbrengen. In mei is de piekmaand van de vogelzang, terwijl in juni de eerste koekoeken richting Afrika vliegen en eind juli de gierzwaluwen vertrekken. Daarentegen vliegen in september veel van onze andere zomergasten zuidwaarts en dan is er begin oktober nog de grote doortrek van vogels uit noordelijke streken,” licht Paula toe. “Als je ervoor openstaat en je ogen en oren de kost geeft, is er dus altijd wat te beleven.”

Gloednieuwe wandelroute door stellingwerven

De allereerste gids van het nieuwe Stellingenpad leidt wandelaars door de Stellingwerven. Een gebied dat zich uitstrekt over het zuidoosten van Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. Een kleinschalig, afwisselend landschap waar mensen van oudsher geen Fries maar vooral ‘Stellingwarfs’ spreken. Bovendien een omgeving met een bijzonder verhaal: zo was het in de late middeleeuwen geruime tijd een autonome vrije boeren-republiek met een eigen rechtstaat. In de gids staat meer informatie over de geschiedenis, taal en cultuur in het gebied.

Algemene informatie wandelgidsen

Het Pieterpad (deel 1) 

Het Pieterpad deel 1 bevat 239 kilometer wandelroute, opgedeeld in 13 dagettapes. De vorige versie van de gids dateerde uit 2015. De gids is ontwikkeld door Stichting Pieterpad en wordt uitgegeven door Nivon.

De nieuwe uitgave is de tiende druk van de Pieterpad-wandelgids en online te koop elke boekhandel en via de webshop van Nivon en Stichting Pieterpad.

Het Trekvogelpad

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland en bestaat uit 414 km wandelpaden opgedeeld in 22 dagettapes. De gids is ontwikkeld in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Nivon biedt langs de routes verschillende overnachtingsmogelijkheden aan. De nieuwe uitgave is de zesde druk van de Trekvogelpad-wandelgids en vanaf 10 mei online te koop in elke boekhandel en via de webshop van Nivon.

Het Stellingenpad 

De gloednieuwe wandelgids van het nieuwe Stellingenpad bevat 263 km aan wandelroutes opgedeeld in 15 dagettapes. De eerste druk van de gids is vanaf 24 april te koop via de webshop van Nivon

Prijs gidsen: €19,90, Nivonledenprijs: €13,30

En dan nog dit:

5 toffe langeafstandswandelingen in Zuid-Tirol

Genieten van unieke landschappen, sporten of de dagelijkse stress achter je laten – er zijn vele redenen om regelmatig te gaan wandelen en het wordt steeds populairder. Bij langeafstandswandelingen kan je het alledaagse leven even achter je laten en tijdelijk wegdromen bij de schoonheid van de natuur. Te midden van de Dolomieten, brede valleien en wijngaarden ligt het unieke landschap van Zuid-Tirol. Of je nu in de stemming bent om een week of een maand te wandelen, er zijn veel lange afstand wandelroutes in Zuid-Tirol die je uitnodigen om je rugzak te pakken en erop uit te gaan! 

1. Doloramaweg:

Een adembenemende route is de Doloramaweg. Tijdens een meerdaagse wandelroute loop je vanaf de Rodenecker en Lüsner Alm berg tot het dorp Lajen. Een onvergetelijke wandelervaring door de dalen en bergen van de Zuid-Tiroolse Alpen. In totaal bedraagt het wandelavontuur ongeveer 61 kilometer en 2.356 meter hoogteverschil in vier etappes. De totale duur van de wandeltocht is circa 20 uur en gaat over comfortabele bos- en wandelpaden. De Doloramaweg is een unieke ervaring wanneer je op zoek bent naar een vakantie in de natuur omgeven door spectaculaire bergpanorama’s, onbeschrijfelijk mooie zonsondergangen en ruige natuur.

2. Hufeisen tour:

De Hufeisen tocht is een zeven daagse trektocht door de Sarntaler Alpen. De route loopt door het hart van Zuid-Tirol via glooiende weiden, over bergtoppen en bergpassen langs ongerepte natuur. Tijdens de tocht wordt je beloond met fantastische uitzichten over de Dolomieten, Zillertaler Alpen tot aan de Ortler regio. De klassieke hoefijzer tocht begint in het oostelijke Val Sarentino/Sarntaler Alpen, omvat 7 of 8 etappes en loopt tegen de klok in richting Meran/Merano.

3. Ortler Höhenweg:

De Ortler High Mountain Trail strekt zich uit rond het Nationaal Park Stilfersjoch en is één van de mooiste hoogte routes in het Alpengebied. De trail biedt een zeer unieke ervaring in de natuur door zijn hoogte en gletsjer terreinen. Over het hele traject gemeten moeten er 8.126 hoogtemeters overwonnen worden en in bepaalde secties van de route bereik je een hoogte van meer dan 3.000 meter. Daarmee is het een van de moeilijkste hoogteroutes in het hele Alpengebied en dit vraagt zelfs van de meest ervaren bergwandelaar doorzettingsvermogen.

Tredzekerheid, conditie en een adequate uitrusting zijn basisvoorwaarden voor de zevendaagse tocht. Het inhuren van een berggids is aan te bevelen. De afzonderlijke etappes van de rondwandeling zijn ook geschikt als mooie dagtocht te midden van een uitbundige flora en fauna.

4. Dolomites UNESCO Geotrail:

De Dolomieten UNESCO Geotrail is een wandelroute waar je de fascinerende geschiedenis van het ontstaan van de Dolomieten ontdekt in 10 etappes. Sinds 2009 zijn de Dolomieten UNESCO-werelderfgoed. De markante rotsformaties bieden namelijk niet alleen een adembenemend berglandschap, maar ook duidelijk, gesteentelaag voor gesteentelaag, een fascinerende ontwikkelingsgeschiedenis. Op de Dolomites UNESCO Geotrail leer je hoe in meer dan 200 miljoen jaar uit een tropische zee met atollen, vulkanen en koraalriffen de versteende archipel van nu is ontstaan. De wandeling gaat vanaf de canyon Bletterbachschlucht bij Bolzano/Bozen door het hart van de Dolomietenregio en eindigt in Sesto/Sexten in het dal Hochpustertal.

5. Dolomieten zonder grenzen:

De Dolomieten zonder grenzen is een project ontstaan uit het idee dat de Dolomieten niet langer een barrière moeten zijn, maar een plaats van ontmoeting en vriendschap. Het is een unieke trekking route op grote hoogte gecombineerd met 12 Via Ferrata routes. Het project strekt zich uit over de gebieden van de Cadore en het Hochpustertal, het gebied van de Drei Zinnen helemaal tot aan het Tiroler Gailtal. Daarnaast kent de route ook veel historie omdat het je leidt over oude oorlogspaden, langs loopgraven en voormalig oorlogsterreinen. Een alpiene ervaring voor grote bergliefhebbers.

Over Zuid Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk.  Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen.  Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl

Kufsteinerland biedt unieke wandelroutes aan voor families

De afgelopen twee jaar heeft het aantal Nederlandse wandelliefhebbers zich flink uitgebreid en heeft de activiteit zich ontwikkeld tot een zeer geliefde vrijetijdsbesteding. Nu de zomer in aantocht is, maken vakantiegangers zich klaar om weer vakantie te vieren buiten de grens en hun wandelactiviteiten in spannendere omgeving voort te zetten. Zoals in de bergen van het Tiroolse Kufsteinerland, net over de grens van Oostenrijk, waar er volop mogelijkheden zijn om bijzondere tochten te maken. Voor families met kleine wandelaars wordt wandelen hier een waar avontuur.

Wandelen de gezondheidstrend van 2022
De afgelopen jaren is het wandelen al enorm gestegen in populariteit bij veel Nederlanders en die trend gaat gestaag door. Het gezondheidsaspect van de buitenactiviteit is onder een vergrootglas komen te liggen en vooral het zonnige weer zorgt ervoor dat we onverminderd door wandelen. Niet alleen investeert men in betere wandelschoenen en trackingsmateriaal, ook worden berg- en natuurvakanties steeds populairder. De frisse berglucht, pure rust en gevoel van sereniteit dragen bij aan het gezondheidsaspect en de wandelingen worden in bergachtige omgeving een stuk spannender en mooier. Alpenregio’s, zoals het Kufsteinerland in Oostenrijk, geven daar gehoor aan en spelen erop in door unieke wandeltochten aan te bieden voor jong en oud. Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol en biedt naast acht fijne vakantiedorpen en talrijke wandelmogelijkheden, ook een historische stad met vesting en een flinke dosis cultuur.

Familietocht Höhlensteinhaus: wandeling voor het gezin
Men hoeft geen fervente wandelaar te zijn om door de bergen te trekken. Het Kufsteinerland biedt diverse prachtige tochten aan waarvan vele speciaal voor gezinnen zijn ingericht. Zoals de familietocht Höhlensteinhaus, een bijzondere route die leuk is voor groot en klein. Deze route leidt door kleurrijke bossen, naar machtige bergtoppen en over lieflijke Alpenweides. Vanaf Hinterthiersee wandelt men in anderhalf uur richting Höhlensteinhaus, een historische berghut waar er in alle charme van huisgemaakte specialiteiten uit de Tiroolse keuken kan worden genoten.

Geheimtipp voor wandelliefhebbers: de Erlebnisweg
Een echte tip voor de berg- en wandelliefhebber, is de gloednieuwe Erlebnisweg in het Kufsteinerland. Ook deze tocht is perfect voor gezinnen met kinderen die door de bergen willen trekken. Men bereikt het familiepad middels een ritje met de unieke eenpersoon-Kaiserlift. De Erlebnisweg bestaat uit 14 interactieve stops die niet alleen leuk zijn voor kinderen, maar ook interessante informatie bieden over de achtergrond van het omringende Kaisergebergte en de meerwaarde van natuur en wilde dieren. Het themapad leidt van het middenstation van de Duxer Alm richting de Marienkapelle op de Duxer Köpfl en duurt ongeveer anderhalf uur.

Meer unieke wandeltochten in Kufsteinerland
Naast bovenstaande routes biedt het Oostenrijkse Kufsteinerland nog veel meer bijzondere tochten en kan de regio worden gekenmerkt als waar wandelparadijs. Het Tiroolse berglandschap omringt een achttal aan pittoreske dorpjes en biedt talrijke paden voor ieder type wandelaar. De grootste kenmerken zijn de rust, idylle en natuur die allemaal een positieve bijdrage aan de algehele gezondheid leveren.

KufsteinerlandCard: een tip voor elke vakantieganger
Gaat men op vakantie naar het Kufsteinerland, dan is het gebruik van de KufsteinerlandCard een echte aanrader. Met deze kaart krijgt men talloze voordelen van speciale aanbiedingen, zoals een gratis rit met de unieke Kaiserlift, kosteloos gebruik van het openbaar vervoer of toegang tot diverse bezienswaardigheden. Ook zijn er bijzondere programma’s en rondleidingen in de regio inbegrepen. Een handige facet wanneer men gaat wandelen en/of vakantie vieren in de bergen! Daarnaast biedt het Kufsteinerland heerlijke mogelijkheden tot het zoeken van verkoeling in bergmeren na een uitdagende wandeltocht. Tips voor gezinsvriendelijke meren zijn de Thiersee en de Hechtsee. Met de KufsteinerlandCard krijgt de vakantieganger korting op de toegang tot het meer.

Over het Kufsteinerland
Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlak bij de grens met Beieren (Duitsland) en op de route richting de Brennerpas en Italië. De acht vakantiedorpen en de sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Meer informatie over het Kufsteinerland vind je hier >

Op vakantie gemakkelijk parkeren in 27 landen

Het wereldwijde technologiebedrijf EasyPark Group, dat automobilisten helpt bij het vinden en beheren van parkeerplaatsen en het opladen van hun elektrische voertuig, lanceert vandaag de EasyPark-app in Slowakije. Met dekking in meer dan 25 landen maakt EasyPark het nu nog gemakkelijker voor vakantiegangers om met hun eigen of gehuurde (elektrische) auto te reizen en parkeren.

EasyPark Group heeft de afgelopen jaren uitgebreid in Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië en biedt de grootste dekking van parkeer- en mobiliteitsapps ter wereld. Deze wek lanceert het bedrijf de EasyPark-app in Slowakije. 
Marius Koerselman, Country Director Benelux: “Met Slowakije erbij bieden we vakantiegangers nog meer mogelijkheden om gemakkelijk met de eigen of gehuurde auto op vakantie te gaan. Nu we weer vaker op reis naar het buitenland gaan, zorgt EasyPark voor een gemakkelijke rij- en parkeerervaring, waarmee we tegelijkertijd bijdragen aan de leefbaarheid van steden. Met de rijen op de luchthavens en duurdere vliegtickets is het ondanks de hogere brandstofprijzen aantrekkelijk om met de auto op vakantie te gaan, zeker naar relatief goedkopere landen als Slowakije.” 

EasyPark Group, het toonaangevende technologiebedrijf op het gebied van parkeren, biedt met de app wereldwijd verschillende mogelijkheden. Naast het starten, verlengen en stoppen van de parkeersessie, kunnen automobilisten ook betalen voor het opladen van elektrische voertuigen, straten vinden met een hoge parkeerbeschikbaarheid en parkeerplaatsen vooraf reserveren. De EasyPark-app is ook aangepast voor besturingssystemen, zoals Apple CarPlay en Android Auto.

EasyPark biedt daarnaast softwareoplossingen om steden en parkeerexploitanten te ondersteunen met inzichten om stadsplanning te verbeteren. Een geoptimaliseerd parkeerecosysteem betekent bijvoorbeeld een kortere zoektijd naar een beschikbare parkeerplaats, wat een positieve impact heeft op de rijbeleving en het milieu in de stad.

Cameron Clayton, CEO van EasyPark Group: “Dat we nu de diensten van EasyPark kunnen aanbieden aan chauffeurs en partners in Slowakije past bij de ambities om onze wereldwijde dekking continu te vergroten en verbeteren. Om steden leefbaarder te maken, zorgen we ervoor dat de mobiliteitservaring in de stad zo gemakkelijk mogelijk is. We zijn er trots op deze reis nu ook in Bratislava te maken.”
De EasyPark app is beschikbaar in meer dan 3.200 steden wereldwijd: in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland, Engeland, Schotland, Noord-Ierland, Wales, VS, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Australië, Nieuw-Zeeland, Servië, Montenegro, Liechtenstein en Hongarije.

Meet Vincent van Gogh Experience voor het eerst in Zuid-Amerika

Meet Vincent van Gogh, de officiële 3D-experience van het Van Gogh Museum, is vanaf 1 juli 2022 te zien in Santiago, de hoofdstad van Chili. De prijswinnende Experience opent voor het eerst zijn deuren in Zuid-Amerika waar de bezoekers van de Meet Vincent van Gogh Experience door middel van interactieve installaties en levensechte decors kennis kunnen maken met de wereld van Vincent van Gogh.

Van Gogh geliefd in Zuid-Amerika
Het Van Gogh Museum zet zich in om mensen in contact te brengen met de wereld van Van Gogh, ook voor hen die het museum in Amsterdam niet kunnen bezoeken. Uit recente cijfers van de socialmedia-accounts van het Van Gogh Museum blijkt dat het museum op grote belangstelling van volgers in Zuid-Amerika kan rekenen. Ruim 20% van de 2,2 miljoen Instagramvolgers van het Van Gogh Museum is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is daarom een logische stap om met de grootste collectie van werken van Vincent van Gogh ter wereld, vertaald in de Meet Vincent van Gogh Experience, naar Zuid-Amerika af te reizen om liefhebbers van dichtbij te kunnen inspireren met de werken van Van Gogh en de kennis en expertise van het Van Gogh Museum. 

Rob Groot, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum: ‘Na succesvolle edities in Lissabon en Madrid in 2021, is het geweldig dat we nu ook mensen in Santiago, Chili met onze officiële Meet Vincent van Gogh Experience in contact kunnen brengen met het werk en leven van Vincent van Gogh.’ 

Nicolás Renna, algemeen directeur van het Spaanse PROACTIV Entertainment, verantwoordelijk voor de productie van grote internationale events waaronder de Experience: ‘De bekroonde Meet Vincent van Gogh Experience is een cultureel fenomeen en we zijn ervan overtuigd dat jong en oud ervan zal genieten. We zijn verheugd om deze unieke ervaring voor het eerst naar Chili te brengen, waar bezoekers deelgenoot kunnen worden van het leven en de beroemste werken van de Nederlandse schilder.’ 

Ervaren, ontdekken én uitproberen
De Meet Vincent van Gogh Experience is bekroond met een Thea Award in de categorie Outstanding Achievement Immersive Museum Exhibit: Touring. In de Experience maken bezoekers een reis door het indrukwekkende leven van Van Gogh door middel van levensgrote projecties van werken, foto’s en filmfragmenten, in detail uitgevoerde reproducties, multimediale interactives en toepassingen, theatrale decorstukken, audiovisuele scenes en citaten uit meer dan 800 brieven.

In Meet Vincent van Gogh gaat het vooral om zélf ervaren, ontdekken en uitproberen. Doen zoals Van Gogh deed, om zo dichter bij het levensverhaal en de wereld van deze wereldberoemde kunstenaar te komen. Meet Vincent van Gogh is de enige officiële Van Gogh-Experience gemaakt door het Van Gogh Museum. In vergelijking met andere reizende presentaties over Van Gogh gaat Meet Vincent van Gogh een stap verder. De Experience is een complete beleving, waarin educatie en entertainment hand in hand gaan. Het is een rondreis door Van Goghs leven in zes hoofdstukken, gebaseerd op de kennis en expertise van de conservatoren en de educatieve afdeling van het Van Gogh Museum. 

De Meet Vincent van Gogh Experience komt tot stand in samenwerking met PROACTIV Entertainment, Red Eyes en Vitacura Cultura. De Experience in Santiago, Chili is vanaf 1 juli tot en met 15 augustus 2022 te bezoeken. Locatie: Parque Bicentenario – Vitacura, Chili. Meer informatie over de Experiece is te vinden op de Van Gogh Museum website.

Energiek Festival Classique van 9 t/m 12 juni op het Scheveningse strand

Van 9 t/m 12 juni 2022 wordt het strand van Scheveningen omgebouwd tot een festivalterrein waar je met de voeten in het zand kunt genieten van klassieke muziek door topmusici en cross-overs met popmuziek, film en dans. Enkele hoogtepunten van Festival Classique 2022 zijn de première van een compositie van Aart Strootman door Slagwerk Den Haag, de strandopera La Traviata en een gezamenlijk concert van Jungle by Night en het Matangi Quartet. 

Festival Classique is hét klassieke muziekfestival voor iedereen. Twee jaar heeft het geen doorgang kunnen vinden door de coronamaatregelen, maar des te energieker komt het terug in 2022. Festival Classique doorbreekt de vaste setting van klassieke muziek, laat de concertzalen voor wat ze zijn, bouwt een iconisch festivalterrein midden op het strand van Scheveningen en laat het zand, de wind en de zon doorklinken in de muziek. 

Ruim twintig producties zijn te bezoeken op Festival Classique en alle concerten zijn gemaakt door en voor het vierdaagse festival. Van jonge talenten zoals Ensemble De Formule en Maya Fridman tot de zingende ijscoman, yoga op klassiek, een sing-song-along rond het kampvuur en een interactieve kindervoorstelling. De topensembles Jungle by Night, een spetterend negenkoppig collectief van blazers en slagwerkers, en het Haagse Matangi Quartet geven een gezamenlijk concert. En tussen de concerten door kun je bij het horecapaviljoen genieten van een hapje en drankje.

Strandopera La Traviata

Na de publiekstrekkers Carmina Burana (2018) en Aida aan zee (2019) is het, na twee jaar uitstel, tijd voor een nieuwe meeslepende en grootse opera aan zee: La Traviata. Ruim 170 amateurzangers en topsolisten zoals Jessey-Joy Spronk en Denzil Delaere brengen het tragische verhaal van de onmogelijke liefde tussen de jonge edelman Alfredo en de courtisane Violetta. Regisseur Sybrand van der Werf maakt van Verdi’s meesterwerk een eigentijdse, ingekorte versie voor deze stranduitvoering. 

Natuur

Festival Classique bevindt zich aan zee en verhoudt zich daarom vanzelfsprekend tot de natuur, wat ook terug te zien en horen is in vele producties. In de Sea Surround Sound Film staan de ervaringen van de Haagse ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga centraal. Slagwerk Den Haag speelt nieuwe filmmuziek, gecomponeerd door Aart Strootman, over de schoonheid van de natuur en over het onverwoestbare materiaal plastic. Tijdens het festival kunnen bezoekers hun plastic afval deponeren in een community artwork van TrashUre Hunt.

Het programma van Festival Classique 2022 wordt samengesteld door artistiek leider Marieke Hopman

Festival Classique websiteFacebookTwitterInstagram

Viersterren NEO KVL hotel opent deuren in het Brabantse Oisterwijk

Het sfeervolle dorp Oisterwijk in Brabant is een viersterren hotel rijker: het NEO KVL hotel. Het design hotel heeft 68 modern ingerichte kamers, restaurant, spa, vergaderruimten, 2 hotel bars waaronder de Sky rooftopbar en een indrukwekkend atrium. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Oisterwijk en op 500 meter van het station van Oisterwijk. Tevens heeft het de beschikking over een eigen parkeerplaats. Nadere informatie en reserveringen via www.neokvl.com.

Historie
Het industriële pand waarin NEO KVL hotel gevestigd is, ademt historie uit want in de jaren twintig van de vorige eeuw was de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) leerfabriek – opgericht in 1916 – de grootste in heel Europa. Het hele KLV terrein is inmiddels herontwikkeld tot een bedrijventerrein met kantoren, horeca en nieuwbouwwoningen. Het NEO KVL hotel is gevestigd in wat ooit het meest markante gebouw op het terrein was – het voormalige U-gebouw – dat een glazen overkapping kreeg waardoor een monumentaal atrium gerealiseerd is.

Fiets- en wandelparadijs
‘Wij richten ons niet alleen op de zakelijk markt, uiteraard verwelkomen wij met open armen toeristen uit binnen- en buitenland die Oisterwijk – één van de mooiste dorpen in Nederland – en omgeving willen bezoeken’, aldus manager Serkan Aslan. Gasten kunnen kiezen uit vier kamertypen: Comfort, Comfort Deluxe, Premium Suite en Grand Suite.

Het hotel vormt ook een prima uitvalsbasis voor de talrijke fiets- en wandelmogelijkheden die het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, de bossen en meer dan 80 vennen in de omgeving van Oisterwijk bieden. De steden Tilburg, Eindhoven en Den Bosch liggen op korte rijafstand.

Cultureel trefpunt
Naast recreatie biedt Oisterwijk en omgeving een groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden, waaronder vele galerieën, het Natuurtheater, de Kerkhovense Molen en kasteel Nemerlaer. ‘Wij dragen cultuur ook een warm hart toe en hebben de ambitie om ons atrium in te zetten als toonzaal voor kunsttentoonstellingen en andere artistieke uitvoeringen’, stelt Aslan.

In het kort – Nieuwsoverzicht

  • Hondenpensions al volgeboekt voor de zomer: “Wie nog een plek zoekt voor zijn hond in juli, is te laat” (VRT)
  • Massatoerisme terug in Venetië: ”Ze komen alleen maar om zich te bezatten” (RTL)
  • Pieter (24) introduceerde minicaravan in België en opent nu eigen showroom: “Avontuurlijker wordt kamperen niet” (HLN)
  • Deze fouten wil je liever niet maken als je alleen op reis gaat (Telegraaf)
  • Op zomervakantie buiten Nederland? ‘Laat je niet verrassen door coronamaatregelen’ (EenVandaag)
  • In deze bizarre camper voel je je direct een rockster (AutoVisie)
  • 10 wandelingen voor je bucketlist in Zwisterland (MySwitzerland)

Video van de week: Wie wil niet in deze luxe baden?

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.