ANWB inspecteert deze zomer 2000 campings in het buitenland

Een ANWB-campinginspecteur aan het werk. Foto: ANWB

De ANWB campinginspecteurs gaan ook deze zomer bijna 2000 aangesloten campings inspecteren in binnen- en buitenland. Voorgaande jaren hebben de inspecteurs een groot aantal campings in Nederland bezocht. Onder meer door de versoepelingen in de populaire Europese kampeerlanden gaan bijna alle campinginspecteurs dit jaar naar het buitenland.

De Nederlander brengt ook dit jaar zijn zomervakantie het liefst door binnen Europa. Maar liefst driekwart van de Nederlanders heeft dit jaar vakantieplannen. Een kampeervakantie met eigen tent of caravan blijft het meest populair. Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn daarbij gewilde bestemmingen.


Lees ook:


De 29 campinginspecteurs – ze werken veelal met een partner- bezoeken elk jaar in het hoogseizoen de meest geliefde kampeerlanden van Nederlanders als België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Kroatië. Maar daarnaast houdt de ANWB ook graag de informatie up-to-date van campings in landen die minder populair zijn en reizen de campinginspecteurs deze zomer ook af naar Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Denemarken, Zweden, Slovenië, Slowakije en zelfs Hongarije. De ANWB doet onafhankelijke inspecties waardoor campings het predicaat ANWB Erkend of ANWB Top camping kunnen behalen.

Sanitair

Tijdens de campinginspecties komen uiteenlopende aspecten aan bod, van de faciliteiten op en om het terrein tot de kwaliteit van het sanitair. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide controlelijst waarmee op vijf onderdelen kan worden gescoord: zwemmen, terrein, sanitair, eten en drinken en recreatie. Campings kunnen in totaal een score van maximaal vijf sterren behalen.

Met de beoordeling van de camping maakt de ANWB onderscheid tussen kleine en middelgrote/grote campings. Middelgrote/grote campings die hoog scoren beschikken veelal over veel faciliteiten van uitstekende kwaliteit. Campings die aan de hand van dit model zijn geïnspecteerd zijn herkenbaar aan de gele sterren. Bij de beoordeling van kleine campings weegt de aanwezigheid van veel faciliteiten minder zwaar en dragen aspecten als privacy en de grootte van staanplaatsen bij aan een hogere score. Campings die aan de hand van dit model zijn geïnspecteerd zijn herkenbaar aan de groene sterren.

Kijk voor meer informatie op anwbcamping.nl

En dan nog dit

Ontdek Duitsland met een klein budget: overnachting voor 9 euro

Wil je nog op vakantie maar heb je geen groot budget beschikbaar? Dan heeft a&o de perfecte oplossing. Tot en met eind augustus slaap je voor slechts 9 euro per nacht in alle Duitse vestigingen van de hostelketen. Ze haken hierbij in op de ‘9-euro ticket’ actie van de Deutsche Bahn, waarmee je voor slechts 9 euro een hele maand gebruik kunt maken van het regionaal openbaar vervoer in Duitsland. Met 24 hostels in 14 verschillende Duitse steden biedt a&o veel mogelijkheden om ons buurland eens goed te gaan verkennen.

Alle a&o hostels hebben een centrale ligging en goede bereikbaarheid en met locaties in o.a. Bremen, Frankfurt en Berlijn, is er dan ook genoeg te zien en komt een maand voordelig reizen goed van pas. Met de OV-actie kan er tot en met eind augustus voor 9 euro per maand gebruik gemaakt worden van zowel trein, bus, tram als metro. De aanbieding van a&o geldt per bed en overnachting in een gedeelde kamer op basis van beschikbaarheid. Extra’s zoals beddengoed, handdoeken of ontbijt kunnen op aanvraag flexibel worden bijgeboekt.

Dat a&o hostels op de Duitse OV-actie inspeelt, past goed binnen de strategie van het bedrijf. Tegen 2025 willen zij de eerste Europese hostelketen zijn die klimaatneutraal is door hun eigen ecologische voetafdruk tot het minimum beperken en de rest compenseren. “Met name jonge mensen stellen duurzame mobiliteit en accommodaties op prijs. We zijn daarom blij met het 9-eurokaartje en vullen het aan met ons 9-eurobed. Duitsland ontdekken op deze manier, is de meest duurzame manier van reizen”, zegt a&o CMO Phillip Winter.

In Duitsland is a&o hostels vertegenwoordigd met 24 hostels in 14 steden: Aken, Berlijn, Bremen, Dortmund, Dresden, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Keulen, Leipzig, München, Neurenberg, Stuttgart en Weimar. Dat betekent dat je dus behoorlijk wat kunt zien van het land zonder de bank te breken.

Meer info op de promotiepagina www.aohostels.com/nl/9

a&o Berlin Mitte

Lancering nieuwe Basjkieren wandelroute

Wijhe en Veessen hebben een nieuwe wandelroute: de Basjkieren wandeltocht. Deze route van 12,4 km is een eerbetoon aan de Basjkieren. In november – december 1813 hebben de Basjkieren geholpen om Nederland uit de greep van Napoleon te bevrijden. Behalve deze geschiedenis laat de wandeling je ook kennismaken met de prachtige natuur rondom de IJssel.

Het verhaal van de Basjkieren is een bijzondere. In Wijhe lag in de winter van 1813-1814 ruim zes weken het basiskamp van de Basjkierse ruiters – de voorhoede van het Geallieerde leger: mannen én vrouwen uit het verre Basjkortostan, die meestreden bij de bevrijding van Nederland uit Franse overheersing. De geallieerde troepen, die binnen luttele weken Nederland uit Napoleons greep bevrijd hebben, stonden onder leiding van de Baltisch-Duitse generaal Alexander von Benckendorff.

Schipbrug

Hij gaf medio november 1813 de Basjkieren opdracht bij Veessen een schipbrug over de IJssel aan te leggen. Meer dan twee maanden vormde de schipbrug voor Basjkieren, Kozakken en reguliere troepen een belangrijke strategische verbinding over de IJssel. Benckendorff wist met een waar huzarenstuk Amsterdam veilig te stellen, zodat daags daarna de Prins van Oranje – de latere Koning Willem I – in de hoofdstad tot staatshoofd van het bevrijde Nederland kon worden uitgeroepen.

Wandeltocht

De nieuwe wandelroute laat je kennis maken met de unieke geschiedenis van de Basjkieren. Zo verbindt de route drie markante punten: het kozakkenpontje over de IJssel, ongeveer op de plek waar de schipbrug lag en twee kunstwerken, die aan de Basjkieren herinneren. In Wijhe een artistieke impressie van Benckendorff in een officierstent, die de plek van het kampement van de Basjkieren markeert, en in Veesen een levensgroot beeld van een Basjkierse ruiter. De monumenten zijn vormgegeven door de naar Nederland geëmigreerde beeldhouwer Alexander Taratynov.

Niet alleen de geschiedenis, maar ook de prachtige natuur rondom de IJssel zorgt ervoor dat deze wandeling de moeite waard is! Het is meer dan een ‘gewone’ wandelroute en een unieke ervaring om dit deel van Salland, haar geschiedenis en natuur beter te leren kennen. De route is nu te downloaden als pdf of gpx op www.verslingerdaansalland.nl.

Binnenkort verschijnt de wandeltocht ook op de Wandel Beleefkaart Olst-Wijhe, een initiatief van Gastvrij Wijhe en Natuurlijk Olst. De wandelroute is tot stand gekomen door een mooie samenwerking tussen de Historische Vereniging Wijhe, Museum Geelvinck (Heerde-Amsterdam), de gemeente Olst-Wijhe, Visit Heerde en Salland Marketing en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Voor meer informatie: www.bashkirs.nl www.geelvinck.nl www.historischeverenigingwijhe.nl www.visitheerde.nl en www.verslingerdaansalland.nl

Le Barn, als tussenstop bij Parijs

Vakantie midden in een natuurpark en toch maar op 50 km van Parijs. Le Barn is makkelijk bereikbaar per fiets, trein en uiteraard per auto. Voor degenen die last minute uitkijken naar een fijne vakantiebestemming, een comfortabele stop onderweg én gewoonweg de Schiphol drukte liever vermijden biedt Le Barn in juli en augustus verschillende mogelijkheden.  

Of je nu op zoek bent naar een retraite om jezelf beter te leren kennen, een adres om met je kleinkinderen mooie herinneringen te maken of een werkomgeving midden in de natuur. Er is altijd een goede reden om naar Le Barn te gaan. De barbecue staat de hele zomer aan en elke week kun je een verblijf winnen. Ideaal voor wie zijn bezoek wil verlengen.

Sportieve activiteiten

Voor ouders of grootouders is een vakantie met de kinderen een prachtig moment om nog meer mooie herinneringen te maken. Laat de kinderen genieten van de verscheidene activiteiten die Le Barn te bieden heeft. Jérôme, de coach van Le barn, is er elke dag met een groot aantal activiteiten zoals boogschieten, cricket, yoga, pilates en een jeux de boules toernooi. En mocht dat niet voldoende zijn dan is er altijd de mogelijkheid om te gaan bosbaden, de leuke brocantes te bezoeken die Le Barn organiseert, een workshop biodynamisch verbouwen te volgen met de tuinman van Le Barn of kennis te maken met de paarden bij de stoeterij Haras de la Cense. 
Overnachten kan vanaf € 220 per nacht voor twee personen, inclusief ontbijt en activiteiten.

Le Barn bij Parijs. Foto: Le Barn

De vijf meest romantische Caribische stranden

Verblindend witte stranden tot zelfs roze stranden omzoomd met wuivende palmen. De groene flits waarmee de zon als laatste groet in de Caribische zee zinkt. De warme avond met de klanken van de steelpan op de achtergrond .… Voor een romantische vakantie is er geen betere plek dan het Caribisch gebied. Wij zochten de mooiste stranden en de meest romantische plekken om te overnachten alvast voor je uit.

Antigua

Beroemd om z’n 365 stranden hebben de gelukkig inwoners van dit eiland elke dag een ander strand aan hun voeten liggen. Voor de bezoeker met minder tijd is Dickenson Bay een aanrader. Dankzij het zacht witte strand en de langzaam aflopende zeebodem staat het bekend als mooiste strand van het eiland. Het is geen toeval dat aan dit strand een resort ligt dat bekroond is met de titel ‘meest romantische resort in het Caribische gebied’: Sandals Grande Antigua Resort & Spa. Dit luxe all-inclusive adults only resort is gericht op stellen. Boek een Love Nest Butlersuite, het toppunt van romantiek, met geweldig uitzicht over de Caribische zee en met butler elite service en 24-uurs roomservice.

St. Lucia 

Bekend om Les Pitons, twee vulkanische bergen en met weelderige regenwouden, is St. Lucia een prachtig decor voor een romantische vakantie. Geen mooiere plek voor een verliefd stel om te overnachten is het Sandals Grande St. Lucian Spa & Beach Resort. Tussen Rodney Bay, met de kalmste zee van het hele eiland, en de majestueuze Atlantische oceaan biedt dit resort ongekende uitzichten van oude vulkanen die oprijzen uit de ongelooflijk heldere zee. Aanrader zijn de Over-the-water Bungalows van het resort. Met een glazen vloer en verlicht water droom je samen op elk moment weg bij het magische onderwaterleven. Deze weelderige suites zijn inclusief luxe airport transfers, privé check-in, butler elite service en 24-uurs roomservice.

Barbados

De naaste buur van St. Lucia wordt tegenwoordig in de winter rechtstreeks door KLM aangevlogen. En dat is zeer goed nieuws voor stellen die naast een droomstrand ook een levendige vibe zoeken. Het is moeilijk kiezen uit de vele spectaculaire stranden van dit eiland maar Maxwell Beach voldoet aan de belangrijkste eisen: wit koraalzand, bijna lichtgevend turquoise water én ligt nabij het bruisende St. Lawrence Gap. Hier heeft Sandals twee resorts om uit te kiezen, Sandals Barbados en Sandals Royal Barbados. In de luxe Crystal Lagoon Swim-Up Club Level Luxury Suites zwem je naar je suite via het langste rivierzwembad van Barbados. Voor een wellness-gericht verblijf kies je de nieuwste Tranquility Suites; met aromatherapiesysteem en verduisterende tinten voor een heerlijke nachtrust. 

Jamaica

Yah man! Een van de grotere Caribische eilanden, dus perfect voor een avontuurlijk aangelegd stel. Ontdek de beroemde ‘blue mountains’ waar de gelijknamige exclusieve koffie vandaan komt, proef de legendarische rum van het eiland of bezoek de geboorteplaats van Bob Marley. Een iconisch halve maanvormig strand is het Seven Mile Beach in Negril, waar Sandals Negril Beach Resort & Spa is gelegen. Direct aan het 11 kilometer lange Caribische strand liggen de Walkout Grande Luxe Club Level kamers met eigen patio en ligbad. Ook op en onder het water valt genoeg te ontdekken: Sandals Negril biedt watersporten als zeilen, kayakken, paddleboarden of duiken aan, allemaal inclusief bij een verblijf in het resort. En als men een PADI certificaat heeft bovendien twee duiken per dag.

Bahama’s

Het is moeilijk kiezen tussen de vele prachtige stranden op de Bahama’s. Waarom dan niet kiezen voor een privé eiland? Precies dat heeft het Sandals Royal Bahamian Spa Resort & Offshore Island, dat begin dit jaar werd heropend na een volledige make-over. Het eiland ligt op korte vaarafstand van het resort en biedt een Beach Club met het voortreffelijke Aralia House visrestaurant. Geniet van het Robinsongevoel, de romantische cabana’s en het gevoel in het paradijs te zijn. Nog meer privacy? Kies dan voor de Island Village Walkout Butler Hideaway Villa Suitemet privézwembad.  

Ga voor meer informatie over Sandals Resorts naar www.sandalsresorts.nl.

Onderzoek: Nederland na coronapauze toe aan buitenlandvakantie

Nederlanders zijn na 2 jaar gedwongen pauze door Corona weer massaal toe aan een buitenlandse zomerzonvakantie. Dit blijkt uit de jaarlijkse meting van GfK in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR. Corona, de oorlog in Oekraïne, de problemen op Schiphol, de inflatie en zelfs een wat hogere prijs voor de vakantie: het heeft dit jaar voor een ruime meerderheid maar heel weinig invloed op de vakantieplannen. Wel zet de stijging van het aantal autovakanties door ten koste van vliegvakanties én boekt de reiziger korter voor vertrek. 

Nederlanders gaan dit jaar voor een zomerstrandvakantie. Bijna 4 op de 10 reizigers kiest inmiddels hiervoor. Dit gaat met name ten koste van rondreisvakanties. De vakantie mag met bijna €2000 best iets kosten, want aan de geboekte vakantie wordt maar liefst 12% meer besteed dan vorig jaar. Het vliegtuig blijft de meest geboekte wijze van transport, maar eigen vervoer (auto) wordt steeds populairder. Ook bijna 4 op de 10 pakt tegenwoordig de auto op om op vakantie te gaan. Dit werkt ook door in de wat er precies geboekt wordt:  ongeveer 30% regelt daarom vooraf alleen het verblijf.

De belangrijkste reden om de reis en het verblijf in één pakket te boeken is vanwege het gemak daarvan. Wie liever de reis zelf samenstelt doet dit vooral omdat men dat leuk vindt en dan flexibeler meent te zijn.

Klant boekt korter voor vertrek

Een andere ontwikkeling is dat reizigers in 2022 hun reis veel korter voor vertrek boeken. Meer dan 30% boekt de vakantie minder dan 2 maanden van tevoren. Dit is fors hoger dan in 2021, maar ook in vergelijking met 2019 (25%).

Ruim 4 op de 10 reizigers hebben de intentie om voor de zomer nog een buitenlandse vakantie te boeken, en dan met name zomerstrandvakanties of stedentrips (beide 29%). De cijfers zijn overigens van mei/juni. Een deel van deze groep zal dus inmiddels al geboekt hebben.

Voor 3/4 van de recente boekers heeft Corona geen invloed meer op hun boekingsgedrag. Van de rest gaat 15% gaat wel op reis, maar blijft liever dichter bij huis. Ook de oorlog in Oekraïne heeft voor 2/3 van de reizigers geen invloed op de vakantie. De rest past de vakantie iets aan; slechts 1% geeft aan hierom helemaal niet op vakantie te gaan. 

Stijgende prijzen

Nederland besteedt flink meer aan zijn geboekte vakantie en ook meer dan de helft geeft aan dat de huidige prijsverhogingen in het dagelijks leven geen invloed hebben op de zomervakantie. Bij de rest leidt het echter wél tot aanpassing van de vakantie: door dichter bij huis, minder luxe of korter te gaan. Slechts 1 op de 10 boekers heeft twijfels om dit jaar nog op vakantie te gaan.


Bijna een kwart van de Nederlanders gaf in mei aan naar alternatieven te zoeken voor de problemen op Schiphol, zoals het boeken via een andere luchthaven (11%), een vakantie met de auto (8%) of een vakantie in Nederland (5%).

Klik hier voor de jaarrapportage van Gfk.  

Tips voor een ontdekkingstocht in Frankrijk

De zomer staat al voor de deur en dat betekent voor velen: vakantie! Frankrijk is er weer helemaal klaar om toeristen te verwelkomen en hen al het moois te laten zien dat het land te bieden heeft. Ga erop uit via rails, asfalt of onverharde wegen. C’est parti!

Het stuur in eigen handen nemen

Voor sommigen een stukje nostalgie, voor anderen nog onbekend: met de auto richting het zonnige Frankrijk rijden. En lang hoeft het niet te duren. Zo ben je vanaf Utrecht binnen 5 uur al in Grand Est en binnen 6 uur in Normandië. In Frankrijk zijn er talloze mogelijkheden voor een roadtrip om zo nog meer uit je vakantie te halen. Toer over de Napoleonroute in Zuid-Frankrijk, een 324 kilometer lange tocht vol mooie uitzichten en gezellige dorpjes, of ontdek de kasteelrijke Loirestreek met de auto van Orléans via Blois en Tours naar het gezellige Nantes. Vervolgens zou je verder kunnen gaan langs de Atlantische kust met z’n uitgestrekte stranden en ongerepte natuur, of duik eens de Dordogne in. Gaat je trouwe viervoeter mee? Dan vind je hier een hondvriendelijke route door Normandië. Op pad met de camper is in Frankrijk ook een populaire manier van reizen: sluit je aan bij het netwerk France Passion en kies uit maar liefst 10.000 (gratis) standplaatsen verspreid door het hele land.

Du pain, du vin, du train

De trein wordt de laaste tijd enorm geprezen en gepromoot als vervoersmiddel en dat is niet voor niets: het is niet alleen duurzaam, maar ook snel en gemakkelijk! Frankrijk beschikt over een goed treinnetwerk dat je binnen no time naar elke uithoek van het land brengt. En wist je dat je met de Thalys vanaf Amsterdam CS binnen 3 uur en 20 minuten in Parijs staat?

Eenmaal aangekomen op je bestemming behoort een ritje met een toeristische trein ook zeker tot het lijstje van leuke vakantieactiviteiten. Zo is een vakantie in de Pyreneeën niet compleet zonder het gele treintje, ook wel de kanarie genoemd, dat op en neer tuft tussen Villefranche-de-Conflent (427 m hoogte) en Latour-de-Carol (1232 m hoogte. Je kunt je wel voorstellen wat voor adembenemende uitzichten je te wachten staan!

Avonturiers in hart en nieren moeten eens de door mysterie omhulde Transilientrein nemen naar het bos van Fontainebleau: je kunt alleen een enkeltje kopen en de halte zou ergens tussen Bois-le-Roi en Fontainebleau/Avon moeten liggen… Eenmaal uitgestapt strekt een immens bos zich voor je uit voor goede wandelingen. In de Ardèche neemt de stoomtrein Le Mastrou je mee door de vallei van de Doux en in de Alpen leidt de Tramway du Mont Blanc je van Fayet langs alpenweiden de Mont Blanc op waar de frisse berglucht je longen vult. Dus: ga zitten, relax en geef je ogen de kost!  

Ontdekkingstocht op twee wielen

Frankrijk ademt natuur, rust en schoonheid waarvan je het beste kunt genieten op de fiets, of dat nu een mountainbike, een racefiets of een stadsfiets is. In elke regio barst het van de fietsroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, dus genoeg keus. Bovendien is tegenwoordig de elektrische fiets in opmars, wat betekent dat ook de minder fanatieke fietser ontzettend veel routes en paden kan ontdekken op z’n dooie gemak.

Een voorbeeld van een mooie route is de EuroVelo 6 die langs het zuiden van de Elzas richting Besançon loopt en vervolgens via de Loirefietsroute zelfs is verbonden met de Atlantische kust. Ook de Échappée Bleue, Moselle – Saône à Vélo is een geliefde route en leidt je van Luxemburg via de vallei van de Moezel, het Canal des Vosges en de vallei van de Saône naar de gastronomische hoofdstad van Frankrijk, Lyon. Weer van een heel ander karakter is de Vélomaritime aan de Noord-Franse kust. Deze route brengt wel twaalf vuurtorens, talrijke vestingwerken en sfeervolle badplaatsen in belle-epoquestijl op je pad. Vooral het stuk door de Baie de Somme is spectaculair waar je bovendien de grootste wilde zeehondenkolonie van Frankrijk kunt spotten.

Wie fietsen zegt, denkt natuurlijk ook aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld: de Tour de France! Begin deze maand is de Ronde van Frankrijk in Kopenhagen begonnen en gaat nu verder in Frankrijk langs welbekende gebieden zoals Alpe d’Huez, Morzine, Mende en Lourdes.  De Tour eindigt ten slotte in Parijs. Wielrenfans die in juli in Frankrijk zitten, moeten vooral op de website van de Tour de France kijken om te zien wanneer er waar wordt gereden.

Quoi de neuf ?

 • Ga ver terug in de tijd en bewonder de replica van de Grotte Cosquer in Villa Méditerranée in Marseille. De grot, vernoemd naar de duiker die de grot heeft ontdekt in 1985, bevindt zich zo’n 37 meter onder water en bevat wel 200 prehistorische muurschilderingen die dateren uit 33.000 v.Ch.! Kijk voor openingstijden en prijzen op de website.
 • Als je een lange overstap hebt op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, dan hoef je je deze zomer niet te vervelen. Het VVV-kantoor van Grand Roissy heeft namelijk 6 busuitjes bedacht in de omgeving, zoals een bezoek aan een golfbaan, het kasteel van Écouen of het Archéa Museum. Zo kun je je tijd optimaal benutten! Lees het persbericht in de bijlage voor meer informatie.
 • Van 26 mei t/m 16 oktober vindt de 13e editie plaats van het internationale kunst- en tuinfestival in de Hortillonnages, de drijvende tuinen van Amiens. Het evenement legt het accent op duurzaamheid, klimaatverandering en de relatie tussen mens en natuur. De meeste kunstwerken zijn alleen te bewonderen met een bootje, dus stap aan boord!
 • Dol op hedendaagse kunst en design? Dan moet je dit najaar naar Parijs waar van 20 t/m 23 oktober de FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain) wordt gehouden in het Grand Palais. Daarnaast zijn er ook kunstwerken te zien in de Jardin des Tuileries, op de Place Vendôme en in het Musée National Eugène-Delacroix bij Saint-Germain-des-Près. En voor hen die deze zomer al staan te popelen om met de Thalys naar Parijs af te reizen, is de ‘French Touch‘ bij Galeries Lafayette interessant. Hier wordt niet alleen een ode gebracht aan de Franse films, muziek en gastronomie, maar ook aan technologie en natuurlijk: mode! 
pelgrimspad Friesland
Het is mooi wonen in Friesland. Foto: Elkedagvakantie

Tytsjerksteradiel bekroond tot rustigste gemeente van Nederland

Tytsjerksteradiel is de rustigste gemeente van Nederland. Inwoners hebben hier nauwelijks te maken met criminaliteit en geluidsoverlast van bijvoorbeeld buren, auto’s en vliegverkeer. Friesland is bekroond tot rustigste provincie van Nederland: nergens wordt – gemiddeld gezien – zo weinig overlast gemeld én ervaren als in deze noordelijke provincie. Dit en meer blijkt uit onderzoek van FBTO, gebaseerd op data van de politie, het CBS, het RIVM en het KNMI.

In het onderzoek van FBTO worden alle 345 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken op basis van overlastmeldingen en -ervaringen van 2019 tot en met 2021. Alle onderzoekswaarden worden vervolgens in de analyse onderverdeeld in drie verschillende categorieën: geluidhinder, criminaliteit, overige overlast en de kans op storm.  

Veel Friese gemeenten in top 10

Naast Tytsjerksteradiel blijkt ook de regio Twente een geschikte plek voor mensen die van rust houden. Van de 14 gemeenten in de regio scoren er 8 een cijfer 8 of hoger. De Overijsselse gemeenten Dinkelland (regio Twente) en Dalfsen staan met een 8,7 op een gedeelde nummer twee in de lijst. Haarlem is met een cijfer van 7,2 de rustigste grote stad met tenminste 150.000 inwoners. 

Roosendaal is onrustigste gemeente 

Niet alle gemeenten scoren even goed in het onderzoek. Roosendaal komt uit de bus als de minst rustige gemeente van Nederland, met het eindcijfer 4,5. In Roosendaal worden relatief veel meldingen gedaan van drugs- en drankoverlast en auto gerelateerde criminaliteit. Bovendien ervaren inwoners er relatief veel geluidhinder van treinen.

Naast Roosendaal zijn Amsterdam (eindcijfer 4,7) en Ouder-Amstel (eindcijfer 4,9) de minst rustige gemeenten van Nederland. Inwoners ervaren hier meer overlast dan elders in het land.

Meer informatie over waar in Nederland de rustigste gemeenten liggen, is te vinden op: https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/rustigste-gemeente-van-nederland en in de bijlage.

Pairi Daiza vier aankomst van koala

Een van de meest geliefde soorten onder de bezoekers is terug te bewonderen in Pairi Daiza. Op 6 juli kwam een mannelijke koala aan in het park. Met de aankomst van dit buideldier neemt Pairi Daiza voor het eerst deel aan het Europese conservatieprogramma (European Endangered species Programme of EEP) specifiek voor deze soort.

Ondanks zijn quarantaine in La Maison des Koalas, hebben enkele bezoekers hem al door de ramen kunnen bekijken. Na zijn quarantaine zal Dameeli voor alle bezoekers te bewonderen zijn, een regel die geldt voor alle dieren afkomstig van buiten de Europese Unie.

Dameeli werd op 26 juni 2020 geboren in Edinburgh – zijn naam betekent “tederheid” in de taal van Australische Aboriginals. Onder begeleiding van zijn voormalige verzorger en van Rémi, zijn nieuwe verzorger in Pairi Daiza, landde Dameeli in Brussels Airport op 6 juli. Hij kreeg door Brussels Airlines de toelating om te reizen als passagier in de cabine.

Door de komst van Dameeli maakt Pairi Daiza ook deel uit van het Europees programma voor bedreigde diersoorten (EEP), specifiek voor deze soort. Nu het dier seksuele maturiteit heeft bereikt wordt hij gescheiden van zijn moeder en zijn zus, waarmee hij tot nu toe samenleefde. Ook in de natuur verlaten koala’s rond deze leeftijd hun moeder, en gaan ze op zoek naar een eigen territorium voor een grotendeels solitair leven.

Corendon Hotels en Resorts en Marriott International werken samen

Corendon Hotels & Resorts tekent een franchiseovereenkomst met Marriott International voor vijf hotels in Nederland. De samenwerking vertegenwoordigt bijna duizend hotelkamers in en rond Amsterdam. Corendon verwacht de zichtbaarheid van haar hotels in alle markten te verbeteren.

De hotels zullen ook deel uitmaken van Marriott International’s toonaangevende loyaliteitsprogramma, Marriott Bonvoy. Marriott exploiteert meer dan 8.000 hotels in 139 landen over de hele wereld. Onder de franchise-samenwerking zal Corendon de vijf hotels blijven exploiteren onder vier onderscheidende Marriott International merken: Autograph Collection, Tribute Portfolio, Residence Inn by Marriott en Fairfield by Marriott.

“We zijn zeer verheugd om samen te werken met Marriott International, een wereldwijd erkend merk in gastvrijheid, en te profiteren van Marriott’s wereldwijde naamsbekendheid en gastenloyaliteitsprogramma”, aldus Mariska Nunes, Managing Director van Corendon hotels. “Ons doel is om de allerbeste service te bieden aan onze gasten en Marriott Bonvoy-leden en om te laten zien dat de unieke gastvrijheid van Corendon waarde toevoegt aan de Marriott-merken.”

Slagharen presenteert een cowboy en wasberenshow.

Slagharen presenteert nieuwe circusshow met internationale artiesten, wasberen en boeven

Attractie- en Vakantiepark Slagharen pakt deze zomer groots uit met gloednieuwe theatervoorstelling. In het American Circus Theater is van woensdag 13 juli tot en met zondag 28 augustus 2022 meerdere keren per dag de Western Circus Show te zien. Internationale circusartiesten krijgen daarin gezelschap van Sheriff Sam en publiekslievelingen Randy & Rosie, de mascottes van Slagharen. Ondertussen ligt voor de twee wasberen het gevaar op de loer, want boevenbende Red Bandits is ook gesignaleerd.

Het is voor het eerst dat Randy & Rosie een prominente rol krijgen in het American Circus Theater. “We zijn ontzettend trots op deze dagelijkse productie, die we neerzetten in samenwerking met Aniba Entertainment”, vertelt algemeen directeur Dave Storm. “Ik heb al een stukje mogen zien en ik ben enorm enthousiast. Het is een feelgood-show geworden voor het hele gezin. Toeschouwers vallen straks van de ene verbazing in de andere.”

De afgelopen jaren moest veel entertainment noodgedwongen buiten plaatsvinden. “We zijn heel blij dat we een prachtige locatie als het American Circus Theater nu weer kunnen gebruiken zoals het bedoeld is”, aldus Storm. De nieuwe show bestaat uit spectaculaire acrobaten- en illusionistenacts. Zo is onder andere illusionist Alfredo Lorenzo van de partij. Bovendien wordt geknipoogd naar het geliefde westernthema waar het Overijsselse park groot mee is geworden.

De Western Circus Show is geschikt voor een internationaal publiek. Er wordt niet alleen Nederlands in gesproken, maar ook Duits. Naast de nieuwe voorstelling zorgt Slagharen deze zomer voor divers straatentertainment en meet-and-greets. Ook introduceert het park Wild West Goodbyes: gasten kunnen aan het einde van de dag meelopen met alle figuren die ze tijdens hun dagje uit hebben leren kennen.

Vakantiegangers dankzij app minder onzeker aan tafel in Frankrijk

Ruim 60.000 Frankrijk liefhebbers gebruiken de apps van Interculture om Frans te leren en de Culinair Frans A-Z eten en drinken in Frankrijk app is het meest gedownload. Dit uitgebreide woordenboek met 25.250 trefwoorden Frans-Nederlands en volledige Franse uitspraak is een must als je uit eten gaat, een glaasje drinkt op een terras of boodschappen doet.

Deze zomer is Frankrijk weer een heel populair en geliefd vakantieland!

Maar wie voelt zich comfortabel met de Franse taal? Wie is er niet geïntimideerd door de Franse menukaart?

“Het is altijd wat spannend om in een restaurant of bar iets in het Frans te bestellen. En je komt zo vaak onbekende gerechten tegen of ingrediënten in de winkel of op de markt. En wat krijg je dan? We hebben nu een fantastische uitbreiding gemaakt door alle Franse woorden en voorbeeldzinnen van top geluid te voorzien. Daarmee is het onbetwist de beste culinaire app voor Frankrijk.”

Inhoud 

– Zoekfunctie F-N N-F (doorzoekt razendsnel, accenten typen hoeft niet)

– Culinair Frans F-N (25.250 Franse trefwoorden mèt Franse uitspraak)

– Wijn (1350 termen + een overzicht van de grands crus classés)

– Kaas (400 soorten)

– Menukaart

– Restaurant praktische zinnen

– Spreekwoorden, uitdrukkingen

– Culinaire grammatica (opfris)

– Uitspraak tips

Je hoeft de Culinair Frans A-Z app maar één keer te downloaden.

Superhandig: geen internetverbinding nodig, behalve om de uitspraak te horen.

Voor iPhone èn Android

Disneyland Paris lanceert zijn eerste officiële Nederlandse luister én video podcast 

Disneyland Paris lanceert zijn eerste officiële Nederlandse podcast Op weg naar de Magie met Michiel Veenstra en Gioia Parijs. In Op weg naar de Magienemen Gioia en Michiel de luisteraars en kijkers mee op een roadtrip vol voorpret naar de 30everjaardag van Disneyland Paris. De presentatoren vertellen in zes afleveringen alles wat gasten moeten weten voor hun verblijf en geven de beste tips. Luisteraars en kijkers ontdekken de grootste avonturen, het lekkerste eten, de meest magische momenten, de grootste geheimen, de dingen om van te dromen, de dingen die je direct moet doen en nog veel meer

De Op weg naar de Magie podcast kan worden geluisterd via alle bekende podcast-apps én worden bekeken in videovorm op de Disney NL YouTube pagina. Iedere dinsdag en donderdag verschijnt een nieuwe aflevering. In totaal komen er zes afleveringen van de Op weg naar de Magie podcast. 

Michiel Veenstra en Gioia Parijs

De Op weg naar de Magie podcast is de eerste officiële Nederlandse podcast van Disneyland Paris en wordt gepresenteerd door Michiel Veenstra en Gioia Parijs. Michiel is radio-DJ, podcast maker én een mega Disney fan. Hij neemt luisteraars en kijkers mee en vertelt alle leuke feitjes over de Disney Parken. Gioia is actrice en zangeres en heeft stemmen ingesproken in verschillende Disney films. Gioia is al een paar keer in Disneyland Paris geweest en deelt ook haar allerbeste tips voor een verblijf. 

30e verjaardag Disneyland Paris 

De 30e verjaardag van Disneyland Paris wordt in het hele resort gevierd met nieuwe ervaringen zoals de nieuwe dagshow Dream… And Shine Brighter!, glinsterende kostuums voor Mickey en zijn vrienden en Gardens of Wonder voor het Kasteel van Doornroosje, waar kunst en natuur samen komen! En ook het spectaculaire Disney D-Light, de pre-show in de avond met drones die de lucht boven het Kasteel van Doornroosje verlichten, gevolgd door de avondshow Disney Illuminations. 

Bezoek www.disneylandparis.com/nl-nl/podcast-op-weg-naar-de-magie voor meer informatie over de Op weg naar de Magie podcast.

Center Parcs breidt parken in zomer uit met buitenbioscoop

Goed nieuws voor filmliefhebbers: vanaf deze zomer zijn de parken van Center Parcs uitgebreid met een buitenbioscoop. Onder het genot van een verkoelend drankje of een bak popcorn kunnen Center Parcs gasten dit zomerseizoen terecht voor vertoningen van familiefilms in de buitenlucht in het Summer Outdoor Theater. De bioscopen zijn een aanvulling op de Summer Hotspot, die Center Parcs vorig jaar introduceerde tijdens de zomermaanden. Op deze zomerse plaats midden in de natuur worden op de parken nog meer buitenactiviteiten aangeboden voor jong en oud. 

Het Summer Outdoor Theater komt vanaf medio juli naar bijna alle parken van Center Parcs in Nederland. Ook op de 4- en 5-birdie parken in Frankrijk, Duitsland en België kun je deze zomer terecht voor een bioscoopervaring in de buitenlucht. Meerdere keren per week worden er op diverse tijdstippen bekende films, echte familiefavorieten en uiteraard geschikt voor alle leeftijden, vertoond op het witte doek. Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland, kijkt uit naar de komst van de bioscopen: “Het Summer Outdoor Theater is een uitstekend voorbeeld van de leuke activiteiten en faciliteiten die Center Parcs in petto heeft voor haar zomergasten. Uiteraard zijn alle leden van de familie welkom. Met het Summer Outdoor Theater kan het hele gezin een heerlijke tijd beleven midden in de groene omgeving van onze parken.”

Dit kunnen gasten verwachten in de Summer Hotspot
Per park wordt er op maat invulling gegeven aan de Summer Hotspot. Naast het Summer Outdoor Theater staan er nog meer faciliteiten en activiteiten op de planning, zoals:

 • Hexathlon Sports en Aqua & Water Games: Samen met het gezin is het mogelijk om deel te nemen in enkele gratis sportactiviteiten. Extra speciaal en geschikt voor de zomermaanden, zijn de waterspellen. Zo koel je lekker af tijdens een watergevecht met het hele gezin, of geniet je van de omgeving tijdens het paddle boarden en fly boarden.
 • Get fit: Met het Get Fit programma kunnen families zich opgeven voor een verkwikkende ochtend workout. Zo start je de dag vol energie.
 • Kinderdisco: Dansfanaten kunnen losgaan op de Kinderdisco. Samen met het entertainmentteam worden hier de meest swingende danspasjes neergezet.
 • Duurzame highlights: Tijdens de speciale summer workshops kunnen kinderen, naast van alles leren, ook kennis maken met activiteiten rondom het thema klimaat. Zo leren ze hoe je zelf duurzame zeep kunt maken en biedt elk park een gratis natuuractiviteit aan.


Nota bene: de faciliteiten en activiteiten kunnen verschillen per park. Kijk van het park in kwestie voor het beschikbare aanbod en de timing van het programma.

Film kijken in de buitenlucht bij Center Parcs. Foto: PR

Vestingstad Grave nu ook digitaal te bezoeken

Grave, de meest belegerde vestingstad van Nederland, is sinds 1 juni 2022 ook digitaal te bezoeken. Bezoekers kunnen het eeuwenoude stadje aan de Maas, de toegangspoort van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, ontdekken met behulp van een wandel-app, een digitale audiotour via mobiel of tablet. Daarvoor is een speciale, gratis te downloaden app samengesteld, die de bezoeker zelfstandig langs tientallen bijzondere gebouwen en locaties leidt en het verhaal vertelt dat daarbij hoort. 

Vestingstad Grave is zó vaak veroverd en belegerd dat het een klein wonder is dat er nog zoveel moois van over is. Na iedere oorlog krabbelde Grave weer op en kwamen de authentieke straatjes opnieuw tot leven, omringd door eeuwenoud militair erfgoed zoals het Arsenaal en De Hampoort. De Gravenaren willen die historie, de schoonheid van Grave en ook de Brabantse gezelligheid graag delen. Daarom heeft een werkgroep van de Stichting Vestingstad Grave de afgelopen maanden de nieuwe app ‘Vestingstad Grave’ samengesteld, die nu gratis beschikbaar is in de App Store van Apple en in Google Play.

Met de mobiele telefoon in de hand wandelt de bezoeker op aanwijzingen van de app, die volledig gps gestuurd is, langs tientallen monumenten en bijzondere locaties in het stadje. Het telefoonscherm toont een 3D-plattegrond met meer dan 50 drukpunten die het verhaal van de vestingstad Grave vertellen met audiofragmenten, foto’s en achtergrondinformatie. Er is zelfs een  historische wandeltocht geïnstalleerd, waarbij je beeld krijgt van de huidige- en de historische situatie van allerlei mooie plekjes in Grave.

Meer informatie via www.hoofdstadlandvancuijk.nl

Met de app door Grave. Foto: PR

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Robert werd midden in de nacht met gezin geëvacueerd om bosbranden Bordeaux (RTL)
 • Het Perfecte Plaatje was ‘marathon focussen’ voor Jochem (RTL Boulevard)
 • Op reis? Pff, liever thuis met een permanént vakantiegevoel (NRC)
 • Zo weet je of je de juiste reisstekker hebt tijdens vakantie (AD.nl)
 • Coronavrij op zomervakantie? Deze regels gelden nog in vakantieoorden (RTL)
 • Vlieg je deze zomer vanaf Schiphol? Met deze tips begint je vakantie een stuk relaxter (Hart van Nederland)
 • Hier moet je op letten als je in 2022 op vakantie gaat (ANWB)
 • Feit of fabel: op vakantie moet je blijven trainen om fit te blijven (RTL)
 • Bereikbaar blijven voor de baas tijdens je vakantie? Veel Nederlanders voelen zich gedwongen (Metro)
 • Nederlanders zijn het gelukkigst op vakantie (Telegraaf)
 • We zijn er Bijna! deze zomer weer terug op tv (AD.nl)
 • Waarom reizen wij? (EOS)
 • Dit zijn de handigste techsnufjes voor op vakantie (HLN)
 • Hoe gaat de Nederlander met vakantie? Ondanks alles toch vooral met het vliegtuig (NRC)
 •  A Flight Attendant’s Tips on Surviving Travel Now (NY Times)
 • Nederland kan niet zonder toeristen (NRC)
 • Radio aan en buren waakzaam: hou tijdens de vakantie inbrekers op afstand met deze tien tips (HLN)
 • Zwitsers skigebied blaast nieuw leven in steilste piste door tunnel te graven (Skiinformatie)
 • Met deze tips voorkomt u camperdiefstal (Max Vandaag)

Video van de week: Liever de bus dan Schiphol

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.