Dit kun je verwachten in het nieuwe Mediamuseum Beeld & Geluid

Beeld & Geluid werd in twee jaar tijd vernieuwd in Hilversum
De opening van het mediamuseum in Hilversum. Foto: Beeld & Geluid

Het Mediamuseum van Beeld & Geluid in Hilversum is officieel geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na een verbouwing van 2,5 jaar is het museum compleet vernieuwd en kon deze week de eerste bezoekers ontvangen.

In oktober 2020 sloot Beeld & Geluid de deuren van het museum en werd gestart met het volledig afbreken van de voormalige ‘Experience’ en de opbouw van het nieuwe Mediamuseum. Met meer dan vijftig interactives en honderden uren aan audiovisueel materiaal is het museum het meest interactieve Mediamuseum ter wereld. De gepersonaliseerde museumreis in Beeld & Geluid maakt het een unieke ervaring voor iedere bezoeker.

En YouTube dan?

Sinds de opening van het vorige museum in 2006 is het medialandschap drastisch veranderd. Drie maanden na opening werd YouTube pas gelanceerd en in de jaren die volgden explodeerde het gebruik van social media door het bezit van smartphones. Van ‘de media bepalen mijn wereldbeeld’ werd het ‘ik bepaal de media en de media bepalen mij’.

Genoeg aanleiding voor Beeld & Geluid voor de bouw van een compleet nieuw Mediamuseum dat laat zien hoe media werken en dat de bezoekers even optilt uit hun eigen mediabeleving, door ze er op afstand naar te laten kijken.

Persoonlijke museumreis Beeld & Geluid

Bij binnenkomst in het museum maakt de bezoeker een eigen Mediaprofiel aan via de Mediamuseum-app. Dat Mediaprofiel zorgt ervoor dat je een unieke, gepersonaliseerde museumreis krijgt voorgeschoteld. Een bezoek aan het museum is voor alle bezoekers, vanaf ca. 8 jaar, een unieke, leerzame maar vooral inspirerende ontdekkingsreis door het medialandschap van toen, nu en de toekomst.

De officiële openingshandeling van Beeld & Geluid werd verricht door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal van Cultuur en Media van het ministerie OCW en Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid. Het Mediamuseum is iedere week van dinsdag tot en met zondag te bezoeken.

Tickets voor het Mediamuseum Beeld & Geluid zijn te bestellen via tickets.beeldengeluid.nl.

En dan nog dit

GaiaZOO: Volgens ANWB-leden het leukste uitje van Nederland 2023

Dierenpark Taman Indonesia is een van de winnaars van dit jaar. Foto: Elkedagvakantie

De winnaars van de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Nederland’ 2023 zijn bekend. De grote landelijke winnaar is GaiaZOO, gevolgd door Attractiepark Toverland en Diergaarde Blijdorp.

Op dinsdag 14 februari 2023 zijn alle awards uitgereikt tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Welk uitje de landelijke verkiezing zou winnen, bleef een verassing tot het einde. De uitslag lag dicht bij elkaar. GaiaZOO maakte het onderscheid door heel hoog te scoren op het aanbod, de sfeer en faciliteiten in het park. ‘Ook al ben je er vaak geweest, iedere keer zie je weer iets nieuws in het park. Geweldig!’, aldus een van de vele stemmers. Heel 2023 mag GaiaZOO zich het allerleukste uitje van Nederland noemen, gekozen door het Nederlandse publiek.

De ANWB organiseert de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland voor de 13e keer. De leden konden van 20 juli tot en met 30 oktober 2022 te stemmen op hun favoriete uitje en beoordelen op diverse criteria zoals klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteit verhouding, sfeer en aanbod. Er is massaal gestemd, bijna 100.000 keer. 

Hier staan alle winnaars per provincie. (of als pdf hier onder)

Recordaantal Nederlanders wil op vakantie naar Denemarken

Kopenhagen. Foto: Elkedagvakantie

Nederlanders vinden Denemarken steeds aantrekkelijker als vakantiebestemming. Vooral vakanties aan zee en in de natuur spreken Nederlandse toeristen aan en dat merken meer en meer Deense campings. Dat blijkt uit cijfers van Statistics Denmark, de centrale autoriteit voor statistieken in Denemarken.

Die gegevens tonen aan dat dit markant meer is dan in voorgaande jaren. De overnachtingen op campings liggen zelfs op een niveau dat de afgelopen 25 jaar niet eerder werd gezien.

Tweede huis

De 71-jarige Lukas en Anneke Kruidhof, een echtpaar uit Stedum, behoren tot de Nederlanders die graag op vakantie gaan in Denemarken. Zij kamperen al jaren op onder andere de Deense Camping Hverringe op Funen. “Denemarken is ons tweede thuis en we komen al jarenlang zo’n tiental keer per jaar op vakantie in dit land. Tijdens het kampeerseizoen bevinden we ons in onze caravan of gehuurde campinghut en in de winter verblijven we in een appartement. We zijn naar verschillende Deense campings geweest om het land te ontdekken en brengen er graag tijd door met onze kinderen en kleinkinderen,” zegt Annette Kruidhof.

Aan de kust

Volgens een rapport van VisitDenmark wilde 57 procent van de Nederlandse bevolking in 2022 een vakantie aan zee of in de natuur. Denemarken is dan een logische keuze volgens Henrik Halkier, professor in toerisme aan de Universiteit van Aalborg. “Denemarken heeft een rijke natuur met bossen, stranden en zee en dit trekt buitenlandse toeristen naar onder andere de Deense campings. Er ontstaat al snel een gemeenschap van allerlei nationaliteiten op een camping, waar kinderen en volwassenen de gezamenlijke faciliteiten delen en elkaar begroeten door de heg,” zegt Henrik Halkier.

Volgens Steen Pedersen, voorzitter van de Deense campingvereniging DK-CAMP, maken Nederlanders ijverig gebruik van het online reserveringssysteem van DK-CAMP, dat een overzicht biedt van meer dan 200 Deense campings met zo’n 40 000 overnachtingsmogelijkheden.

Nieuw museum voor streetart in München

In de jaren tachtig stond München wereldwijd bekend om zijn streetart. In een voormalige schuilkelder zit het MUCA voor graffiti en veel meer. Maar de recentste toevoeging aan deze traditie is het kleine, voortreffelijke Amuseum voor Hedendaagse Kunst. Dat toont Shepard Fairey’s eerste solotentoonstelling in Duitsland, ‘New Clear Power’, tot 30 april 2023. Fairey is naast Keith Haring een van de pioniers van de streetart beweging en nog steeds veelbesproken. Meer over Street Art.

Zo presenteert Frankrijk zich op de Fiets en Wandelbeurs 2023

Fietsen in Frankrijk: La Dolce Via Foto: M.Dupont

Van 24 tot en met 26 februari 2023 vindt de jaarlijkse Fiets en Wandelbeurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Frankrijk als ultieme vakantiebestemming voor mooie wandelingen en fietstochten is uiteraard ook weer van de partij. 

Of je nu met kinderen op pad gaat, je een lange pelgrimstocht wilt ondernemen of steile bergen te lijf wilt gaan: in Frankrijk zijn er wandelroutes voor alle leeftijden, afstanden en niveaus. Voor een frisse neus kun je heerlijk uitwaaien aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Wil je iets meer uitdaging? Wandel dan in de prachtige omgeving van Avoriaz waar bergpassen, bossen, watervallen en alpenweiden elkaar afwisselen. Maar ook de Ronde van de Suisse Normande (de favoriete GR®-wandeling van de Fransen) is een aanrader voor liefhebbers van natuur én avontuur. De langeafstandsroute van 113 kilometer voert je langs de hoogtepunten van de streek die gekenmerkt wordt door een grillig heuvellandschap met indrukwekkende rotspartijen.

Corsica

Frankrijk zit niet stil als het aankomt op fietsroutes. Er is weer een aantal nieuwe bij gekomen, zoals de uitdagende GT20 die het noorden van Corsica met het zuiden van het eiland verbindt of de romantische lus rond de Saumur in de Anjou. De Franse Ardennen hebben er ook weer twee pareltjes bij, namelijk de Véloroute Centre Ardenne en de Véloroute Lesse & Semois.

Uiteraard kun je tijdens de beurs ook informatie vergaren over een paar ‘gouwe ouwe’ fietsroutes. Denk hierbij aan de Vélomaritime in Bretagne of de Loire à Vélo die met z’n 900 kilometer langs Unesco-werelderfgoed, sfeervolle dorpjes, prachtige kastelen en schitterende natuur als een van de mooiste Franse fietsroutes geldt. En heb je al eens gehoord van La Dolce Via? Deze is in 2020 verkozen tot Fietsroute van het Jaar en dat is niet voor niets.

Reizen met de trein

Duurzaamheid is een thema dat een centrale rol speelt binnen het Frans toerisme. De bestemmingen zetten zich dan ook actief in om verantwoord toerisme te stimuleren. Zo heeft de regio Normandië maar liefst 43 hotspots op een rijtje gezet die je per trein of te voet kunt bereiken, zodat de auto thuis kan blijven en je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen. 

Maritiem Museum houdt expositie in Metrostation Leuvehaven

De expositie in het metrostation. Foto: Studio Boris Maas

Metrostation Leuvehaven wordt deze week omgetoverd tot maritieme expositie. De RET en het Maritiem Museum Rotterdam slaan de handen ineen in een uniek project dat de rijke collectie van het museum naar de OV-reiziger brengt.

Foto’s van scheepsmodellen worden aangebracht op de wanden van de perrons en vormen zo een reis door de maritieme geschiedenis. Exact op de plaats waar in 1598 de eerste gegraven haven van Rotterdam begon. Vanaf het perron of vanuit de metrostellen zien reizigers straks 25 levensgrote afbeeldingen van scheepsmodellen van de zeilvaart tot de toekomstige hybride vaart.
Deze buiten-expositie staat in het verlengde van de nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’ die in december opende in het museum. In deze expositie reizen bezoekers met de fictieve metrolijn M van de Rotte naar de Maasvlakte en voorbij de horizon. Je maakt hier kennis met het verleden, heden en de toekomst van de haven en de stad en je hoort verhalen van bewoners.

Maritieme historie

“Als je nu als metroreiziger uitstapt bij metrostation Leuvehaven stap je direct uit te midden van de Rotterdamse maritieme historie, dat draagt bij een prettige reisbeleving. Een mooie samenwerking waarbij we Rotterdam weer een beetje mooier maken. De entree van de Leuvehaven begint nu al onder de grond!”, aldus Jean Paul Duurland, Manager Marketing Verkoop & Services bij de RET.

Bert Boer, algemeen directeur van het Maritiem Museum is blij met de samenwerking. “De RET geeft ons de kans één van onze ambities, zichtbaar te zijn in de stad buiten de muren van het museum, verder waar te maken.” Hij is blij met de samenwerking en met het ontwerp van Studio Boris Maas, die ook het originele concept van de tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’ ontwikkelde.

Het wordt steeds goedkoper om naar Zweden te gaan

Een zomerhuis in Zweden. Foto:  Sara de Basly/imagebank.sweden.se

De euro is een stuk sterker geworden ten opzichte van de Zweedse kroon. Tussen 2010 en 2021 is de wisselkoers verschoven van 9,5 SEK in 2010 naar 10,1 SEK in 2021. Op dit moment is de euro zelfs meer dan 11 kronen waard. Zweden is daardoor een steeds betaalbaarder vakantieland geworden.

Dat blijkt dan ook uit de cijfers. In 2022 heeft de SCB (Zweeds bureau voor statistiek) in totaal 887.499 gastnachten geregistreerd. Dat is een verdubbeling in vergelijking met 2021. Maar wil je een goede vergelijking maken dan kun je de huidige gastnachten beter vergelijken met het pre-corona niveau. In 2022 zijn er in totaal 94.660 meer gastnachten geregistreerd dan in 2019. Een groei van 11,9%. Daarmee overtreffen de gastnachten het pre-corona niveau.

Wat maakt Zweden zo populair?

Volgens Nils Persson, marketingdirecteur van Visit Sweden is Zweden zo populair dankzij veranderde behoeftes. ‘Nederlanders willen een andere vakantie-ervaring dan voor de coronatijd. Ze willen meer rust en ruimte, goed te eten en gezond blijven. Actieve natuurvakanties worden steeds populairder.  Wat Zweden biedt met zijn ongerepte natuur, rust en ruimte sluit perfect aan bij de behoeften van de Nederlandse reiziger “, aldus Niels Persson.

Meer reizen buiten het hoogseizoen

Vergelijk je de cijfers van voor de coronatijd met die van 2022 dan valt ook op dat Nederlanders steeds vaker buiten het hoogseizoen naar Zweden reizen. Ze reizen korter maar vaker. Ze combineren hun bezoek aan de Zweedse natuur met een bezoek aan dorpjes, steden, musea en bezienswaardigheden. Ruimere accommodaties in de natuur zijn populair. Nederlanders verblijven in Zweden vooral op campings, hotels en huisjes op het platteland.  

EuroParcs start in Duitsland met duurzame vakantiewoningen aan de Biggesee

Een impressie van Europarcs Biggesee. Foto: Europarcs

EuroParcs realiseert dit jaar zijn eerste vakantiepark in Duitsland. Gelegen aan de Biggesee wordt, nabij het historische stadje Attendorn, de vorig jaar overgenomen camping ontwikkeld tot EuroParcs Biggesee met duurzaam gebouwde vakantiewoningen.

De vakantiewoningen zijn, zoals Marketing Manager Joeri van Duuren van EuroParcs het omschrijft, ‘High level als het gaat om klimaatvriendelijke oplossingen’: “Een groot deel van de centrale parkeerplaats krijgt een dak met zonnepanelen die de vakantiewoningen in belangrijke mate voorziet van groene stroom. Ook is er woonruimteventilatie met energie-efficiënte warmteterugwinning en geschiedt de energiezuinige koeling van de woonruimtes via airconditioningunits met een multi-split warmtepomp. Alle gebouwen voldoen hiermee aan de eisen van de Wet Energievoorziening Gebouwen (GEG) van de Duitse wetgeving vergelijkelijkbaar met het AAA+-energielabel zoals we in Nederland kennen.”

Biggesee

EuroParcs Biggesee ligt in het zuiden van het Sauerland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de rand van het natuurpark Ebbegebergte. De locatie waar het vakantiepark verrijst heeft de vorm van een baai. De natuurrijke omgeving is in trek bij fietsers en wandelaars. De nabij gelegen Biggesee is bijzonder geliefd bij watersporters, waterrecreanten en vissers en het dichtbij zijnde stadje Attendorn staat, buiten zijn historisch-culturele meerwaarde, bekend om zijn hoogstaande gastronomie.

Verkoop gestart

Het project omvat in totaal 268 vakantiewoningen. In fase 1, worden er 47 kavels ontwikkeld waarna de rest in twee fasen volgt. Het gaat hierbij om 4-, 6- en 8-persoons verblijfsaccommodaties die terrasvormig tegen een helling worden gerealiseerd. De planning is om de eerste woningen dit jaar nog op te leveren. De verkoop van de vakantiewoningen is onlangs gestart. EuroParcs richt zich hierbij op zowel Duitse als Nederlandse kopers.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Erik rijdt in oude wagen over bergtoppen en gladde wegen in Noorwegen (Omroep Zeeland)
 • Weeg je meer in het buitenland? (Kijk Magazine)
 • Ook met een camper kun je prima door de sneeuw driften (Top Gear)
 • Deze caravan lost het grootste probleem van elektrische auto’s op (Auto Review)
 • How Much Does It Actually Cost to Ski? (Outside)
 • Peru heropent Machu Picchu na wekenlange sluiting (Telegraaf)
 • Tientallen boetes in Oostenrijk voor verkeerd plakken tolvignet (ANWB)
 • Op reis met de trein, met de bus of met het vliegtuig? Enkele voor -en nadelen afgewogen (HLN)
 • KPMG: Extra lange laadpaalfile deze vakantie door NL’ers (Autoblog)
 • Mazda CX-5 weer populairste trekauto (Autoweek)
 • Met de camper op reis? Zo voorkom je dat-ie wordt gestolen (Libelle)
 • Wordt dit bijzondere busje straks in Nederland gebouwd? (Autovisie)

Video van de week: Je zit in bad en er loopt een leeuw voorbij…

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.