Denemarken zet Mona Lisa en kunstmatige intelligentie in

In een baanbrekende stap heeft VisitDenmark kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om iconische kunstwerken zoals de Mona Lisa en het Meisje met de parel tot leven te brengen in een nieuwe campagne.

Samen met verschillende andere toeristische attracties dragen ze de eenvoudige boodschap uit om toerisme op de bucketlist te vermijden en in plaats daarvan Denemarken, “Het land van alledaagse wonderen”, te bezoeken. De campagne onderscheidt zich door het gebruik van scripts die 100% zijn gegenereerd door ChatGPT.

Glimlach

Al tientallen jaren vragen mensen zich af wat de raadselachtige glimlach van de Mona Lisa is en wat ze zou zeggen als ze kon spreken. In de nieuwe campagne heeft dit beroemde kunstwerk een stem gekregen. Samen met andere iconische attracties zoals het Vrijheidsbeeld en The Scream zijn deze iconen tot leven gebracht met behulp van AI. In verschillende video’s sporen ze potentiële reizigers aan om toeristenvallen te vermijden en in plaats daarvan naar Denemarken te reizen, waar de kleine wonderen soms letterlijk binnen handbereik liggen.

De PR-actie van Denemarken is uniek omdat zowel de scripts als de visuals volledig door AI zijn gegenereerd. Hoewel deepfake-technieken op grote schaal worden gebruikt om afbeeldingen te animeren, heeft ChatGPT het onlangs mogelijk gemaakt om een nieuwe dimensie aan het proces toe te voegen, waardoor het een van de eerste toeristische acties is die de twee technologieën combineert. Lees hier het hele persbericht

Bekende kunstwerken maken reclame voor Denemarken. Foto: Visit Denmark

En dan nog dit

Vijf redenen om nu je koffers te pakken voor een reis naar Zuid-Afrika

Bezoek aan een wijngaard in Zuid-Afrika. Foto: South African Tourism

Zuid-Afrika is een perfecte zomerbestemming die bezoekers een scala aan ervaringen biedt. Van genieten van de adembenemende natuur tot het proeven van de beste wijnen, Zuid-Afrika heeft voor ieder wat wils. Hier zijn enkele van de beste tips om te overwegen bij het plannen van een reis naar Zuid-Afrika:

 1. Bezoek de wijngaarden tijdens het oogstseizoen: In februari beginnen de wijngaarden in Zuid-Afrika aan hun oogstseizoen. U kunt genieten van het plukken van druiven en meer leren over wijn door een wijnproeverij bij te wonen. De regio rond Kaapstad herbergt de meeste beroemde wijndomeinen in Zuid-Afrika.
 2. Overweeg een Workation: Nu werken op afstand steeds gebruikelijker wordt, is een workation in Zuid-Afrika een perfecte gelegenheid om te werken en tegelijkertijd van de zon te genieten. Zuid-Afrika is een ideale locatie voor een workation aangezien er maar een uur tijdsverschil is tussen het land en Nederland.
 3. Ontvang insidertips van locals met Lekker Local Tips: De beste manier om Zuid-Afrika te verkennen is door het te ervaren zoals de lokale bevolking. Lekker Local Tips geeft bezoekers authentieke inzichten in de regio van locals die er wonen. Of je nu op zoek bent naar avontuur of ontspanning, Lekker Lokaal Tips heeft voor ieder wat wils.
 4. Ervaar AfrikaBurn: AfrikaBurn is een festival dat draait om de gemeenschap, kunst en cultuur. Bezoekers kunnen zich verkleden in unieke kostuums en genieten van de prachtige creaties. Alles is gratis bij AfrikaBurn en bezoekers kunnen hun eten en drinken meenemen om met anderen te ruilen. Dit festival vindt plaats in Tankwa Karoo tussen de provincies Noord-Kaap en West-Kaap van 24 tot 30 april.
 5. Wandel door de mooiste paden: Zuid-Afrika staat bekend om zijn adembenemende landschappen en er is geen betere manier om ze te verkennen dan wandelend. De Otter Trail in het Garden Route National Park, de Klipspringer Trail in het Augrabies Falls National Park en de paden langs de Cape West Coast zijn enkele van de meest populaire wandelroutes in het land.
 6. Lees hier het hele bericht.

Eliza was here biedt opnieuw treinreizen aan

Met de trein naar je vakantiebestemming. Foto: Eliza was here

Eliza was here zet in 2023 in op treinvakanties naar Italië. Na het succes van vorig jaar, voegt de reisorganisatie dit jaar een nieuwe treinvakantie toe: Cinque Terre & Toscane. In 2022 organiseerde Eliza was here voor de eerste keer een 12-daagse treinreis naar Puglia in het zuiden van Italië.

Samen met de moederorganisatie Sunweb Group wilde de reisorganisatie reizigers aansporen tot milieuvriendelijker reizen en daarbij ligt de nadruk ook op alternatief vervoer. De trein en de elektrische auto ter plaatse zijn hiervoor een logische, comfortabele en duurzamere keuze.

Dit jaar kunnen reizigers met Eliza was here een pakketreis (trein + elektrische auto + accommodaties) per trein boeken naar Puglia in het zuiden van Italië. De reisorganisatie heeft het pakket uitgebreid naar drie accommodaties (in plaats van de oorspronkelijke twee) op basis van feedback van klanten naar aanleiding van de pilot van vorig jaar.

De trip naar Cinque Terre & Toscane is dit jaar nieuw in het aanbod. Deze 11-daagse rondreis start in Amsterdam richting München en Genua. Vanaf daar gaat de road trip verder per elektrische auto, die reizigers de mooiste plekjes van het beroemde Cinque Terre-gebied laat zien, om vervolgens verder te trekken richting buurregio Toscane. Onderweg verblijven reizigers in typische Eliza was here-accommodaties: sfeervolle, unieke en kleinschalige agriturismo’s.

The North Face opent outlet in Batavia Stad

Wintersportkleding van The North Face. Foto: Katharina Wanke

Het avontuurlijke outdoor merk The North Face opent zijn deuren in Batavia Stad Fashion Outlet Center. Bezoekers kunnen vanaf 11 maart de designs van The North Face altijd shoppen met kortingen van 30% tot 70%. 

Batavia Stad wil continu de bezoekers een meer premium shopbeleving bieden en voegde het afgelopen jaar verschillende luxe en gerenommeerde merken toe aan het assortiment. Na My Jewelery, Black Bananas, The Healthy Kitchen, American Vintage, Sandro en Maje komt daar nu ook The North Face bij.

The North Face, genoemd naar de meest uitdagende kant van de berg, staat voor ontdekken zonder compromis. Sinds 1966 neemt het bedrijf al zijn beslissingen met één doel: de planeet beschermen. Dat zie je terug in de collecties, de materialen die gebruikt worden én het nastreven van circulariteit.

Reis naar de meest geweldige eilanden ter wereld

Eilanden zijn al lang een bron van fascinatie voor reizigers en ze zijn er in alle soorten en maten. In Lonely Planet – 150 Ultieme eilanden komen de meest betoverende eilanden tot leven. Het boek bevat meer dan 600 foto’s, illustraties en kaarten.

Ervaar de koraalriffen van de Raja Ampat-eilanden, de bijzondere muziek van Kaapverdië, de architectuur van Sicilië, de kunst van Naoshima of bewonder de vogels op Lord Howe Island en de geschubde draken van Komodo. Begin zo met het plannen van je volgende avontuur.

Over Lonely Planet

Sinds 1973 inspireert Lonely Planet reizigers van over de hele wereld met uitgebreiden, betrouwbare en onafhankelijke reisinformatie. In al hun reisgidsen en reisboeken worden de populairste, mooiste en meest zeldzame bezienswaardigheden uitgebreid beschreven en helpen we je de beste keuzes maken. Bekijk hier de inhoud.
Lonely Planet – 150 Ultieme eilanden | Een reis naar de meest geweldige eilanden ter wereld | Lonely Planet | ISBN: 9789043926607 | Prijs: € 39,99 | Verschijnt op 12 april 2023

Lezing over Pompeï en Herculaneum in Drents Museum

Op de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum. Foto: Sake Elzinga 

Conservator Bastiaan Steffens geeft zondag 19 maart 2023 in het Drents Museum een lezing over Pompeï en Herculaneum. Steffens is conservator archeologie en samensteller van de grote archeologische tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum.

In zijn lezing vertelt hij hoe in de klassieke oudheid tegen schoonheid wordt aangekeken. Ook vergelijkt hij het met hoe wij dat nu doen. Steffens illustreert zijn verhaal met voorbeelden uit de tentoonstelling. De lezing is van 12.00 tot 13.00 uur. Kaarten (€ 6, exclusief museumentree) zijn te bestellen via drentsmuseum.nl/lezing.

Bedolven

In het jaar 79 na Christus werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano. Voor de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum haalde het Drents Museum de topstukken naar Nederland.

Bewondering

In de tentoonstelling staan het leven vóór de vulkaanuitbarsting centraal, en de schoonheid waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals kostbare sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee ze hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Sterven in schoonheid is nog te zien tot en met zondag 26 maart 2023.

Langs de nieuwe zijderoute afl 2: Schoondochters en soldaten

Beeld uit Langs de Nieuwe Zijde Route Aflevering 2 Foto: VPRO

Centraal-Azië is een fascinerend gebied met een rijke geschiedenis. Hoewel het ooit de oude zijderoute vormde en bekend stond als hét handelscentrum van de wereld, hebben de meeste westerlingen tegenwoordig andere associaties bij de regio. Maar door de strategische ligging en enorme energievoorraden is er hernieuwde belangstelling van de wereld.

In de nieuwe VPRO-serie Langs de nieuwe zijderoute verkennen Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius dit gebied, dat voor veel Nederlanders nog onbekend terrein is. In de tweede aflevering, die op zondag 12 maart om 20.20 uur wordt uitgezonden op NPO 2 en NPO Start, onderzoeken ze hoe het is om jong te zijn in landen die nog maar net op eigen benen staan.

Schoondochters

In Oezbekistan leren schoondochters hoe ze zich moeten gedragen bij hun nieuwe familie na de bruiloft, waarbij de schoonmoeder de baas van de bruid wordt en de bruid voorgoed eigendom is van de andere familie. In Tadzjikistan worden jongens op grote schaal ontvoerd door het leger, waar extreme ontgroeningsrituelen heersen en niet allemaal levend uitkomen. Maar er zijn ook jonge mensen die dromen van een glorieuze carrière, zoals een voetballer die net geselecteerd is voor het Tadzjieks nationaal elftal.

De makers van de serie, Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou, kijken met de blik van hun voormalige standplaatsen Rusland en China naar Centraal-Azië en laten de kijker kennismaken met de diverse verhalen en mensen uit de regio.

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • Bob de vaatwasser mee op vakantie: Henk Pen laat zien wat je nodig hebt zonder dat je het wist (Tubantia)
 • Texelfan Maarten van Rossem: “Eiland deels verkloot door toerisme” (NH Nieuws)
 • Vliegtuigloze vakanties: met duurzame trips schiet deze reisondernemer raak (De Ondernemer)
 • Komt de ‘Sisi-suite’ terug in dit gemoderniseerde hotel in Apeldoorn? (de Stentor)
 • Wanneer moet je je wandelschoenen vervangen of repareren? (Bever)
 • Kan ik na brexit nog op reis naar Londen? En ng 3 kijkersvragen beantwoord (NPO Start)
 • De goedkoopste camper is nu een Dacia Jogger (die minder kost dan een VW Polo) (Topgear)
 • Vakantie-eiland Mallorca bedolven onder pak sneeuw (NOS)
 • Huis verkocht, banen opgezegd: John, Odilia en hun kinderen zoeken met camper nieuw thuis in Europa (AD.nl)
 • Weer met zijn allen op vakantie, maar er zijn ook hier … grenzen (ND.nl)*
 • Kessel-Eikse met gezin de hele were
 • ld over (Omroep P&M)
 • Groningse “Waddenmusea” nieuwe troefkaart voor toerisme (Groninger Internetkrant)
 • ‘Nederlander en Belg’ crashen op bizarre wijze met Ferrari’s tijdens vakantie in Italië (AD.nl)
 • Grootste hotelketen raakt verliefd op klein Marknesse: ‘We willen laten zien hoe mooi Nederland is’ (de Stentor)
 • Geheel vernieuwd nijntje museum opent in Utrecht (Fonk)
 • Waarom scoren ze zo goed, reisprogramma’s naar gevaarlijke landen met ‘jongensmannen’ als gids? (Volkskrant)
 • Rood reisadvies, maar Nederlands bureau biedt weer reizen aan naar Oekraïne (RTL)

Video van de week: Zo promoot Belgisch Limburg zichzelf

De Limburgse acteur Matteo Simoni heeft de hoofdrol in een nieuwe promotie-film voor Belgisch Limburg.

Tip 3 voor dit weekend

 1. Je kunt als vrijwilliger meedoen met NL Doet
 2. Foute party van QMusic in Zwolle
 3. Holland Zingt Hazes keert terug naar de Ziggo Dome voor de tiende editie! 

Weekendradio op Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.