Hoe krijg je een puber ‘aan de ski-helm’?

In de kamer van mijn jongste dochter ligt de ski-helm nu al als pronkstuk klaar te wachten op het eerste gebruik... Foto: Sander Lindenburg

In de kamer van mijn jongste dochter ligt de ski-helm nu al als pronkstuk klaar te wachten op het eerste gebruik… Foto: Sander Lindenburg


Ondanks dat we hier bij Elkedagvakantie.nl regelmatig over alle facetten van de wintersport schrijven, zijn de twee redacteuren geen skiërs. Maar daar gaat nu verandering in komen. In de voorjaarsvakantie reizen we af naar het grensgebied van Duitsland met Oostenrijk, om ons in al het genot van de witte wereld onder te dompelen. Hoezo deze omslag? De directe aanleiding is de wintersportweek die mijn jongste dochter vorig jaar met haar middelbare school heeft gemaakt. Daar heeft ze geleerd te snowboarden. En dat is kennis die je moet bijhouden natuurlijk, vandaar.

Veiligheid
Net als met elke andere trip eist zo’n reis de nodige voorbereidingen. Als vader – en zelf onbekend met het balanceren op zo’n plank op een gladde berg – maak je je natuurlijk zorgen om de veiligheid. Het stond voor mij dan ook vast dat we niet alleen een snowboard maar ook een helm voor haar zouden huren bij aankomst. Maar dat bleek nog niet zo’n simpel gegeven voor een 15-jarige sporter. “Helmen zijn stom”, “Ze zien er niet uit”, “Ze passen niet” en “Ik ga niet iets op mijn hoofd zetten wat iemand anders ook al op heeft gehad”, zo luidde het puberale betoog.

Wat gedaan? De eerste horde hebben we inmiddels genomen: We hebben haar zelf haar eigen ski-helm laten uitzoeken. De veiligheid (je moet er niet aan denken dat ze met hersenletsel in een rolstoel komt of erger nog) van je kind is je toch zeker 150 euro waard? En doordat ze nu haar eigen keuze heeft gemaakt zijn haar vier argumenten meteen van tafel: 1. en 2. Er zijn helmen te kust en te keur en ze hebben allemaal stoere kleuren, 3. Voor elke hoofdomvang is een passende helm te vinden en met (4.) een eigen helm hoeft er geen sprake te zijn van ‘smetvrees’.

Meer argumenten
Maar wie nog meer argumenten nodig heeft om zijn of haar puber van het nut van een ski-helm te overtuigen hier een rijtje met punten die in een discussie naar voren gebracht kunnen worden:

  • Ook al wil je zelf geen helm dragen: Stel je eens voor dat je zo in botsing komt met iemand die wél een helm draagt. Daarbij rekening houdend met de grote snelheden die ontwikkeld worden (soms tot 50 km. per uur, alsof een brommer tegen je opbotst dus). Wie zou beter af zijn?
  • In het jaar 2000 was het nog een uitzondering als je een helm droeg tijdens wintersport, maar zeker vanaf 2008 is het gebruik sterk toegenomen. Daardoor word je steeds meer een ‘uitzondering’ als je geen helm op hebt. Bovendien is de skihelm inmiddels ook een kleurrijk accessoire geworden dat bijvoorbeeld compatibel is voor vele (Go Pro) camera’s.
  • Sinds het seizoen 2009 is voor kinderen tot 15 jaar in heel Oostenrijk de valhelm verplicht en door de politie blijkt daar op gecontroleerd te worden. Ook in Italië is een skihelm verplicht voor kinderen tot 14 jaar.
  • “Wie een skihelm draagt, heeft bij een valpartij 55 procent minder kans op een hoofd-of hersenletsel,” zegt Cees Meijer van VeiligheidNL. “Dat lijkt me reden genoeg zo’n beschermer op je hoofd te zetten als je een afdaling maakt.”
  • Uit recente (2015) cijfers van de Zwitserse raad voor ‘Accident Prevention’ blijkt dat 91% van de Zwitserse wintersporters een skihelm draagt. De Zwitserse raad denkt dat het ongeluk van Michael Schumacher heeft meegeholpen aan de groei van het aantal skihelmen bij de lokale bevolking.
  • Op de site www.gebruikjekop.nl staat een video die laat zien wat er gebeurt als je tijdens het sporten geen helm draagt. Er wordt ook inzage gegeven in de verschillende vormen van letsel die je kunt oplopen.

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.