In This is Holland vlieg je over ons land in 9 minuten

This is Holland is een attractie die buitenlandse toeristen zal aanspreken. Foto: Elkedagvakantie


Met ‘This is Holland’ is Amsterdam sinds begin 2018 een nieuwe toeristische attractie rijker. Het is alleen de hopen dat ze meer bezoek krijgen dan toen wij er waren. Toen zaten we met vijf mensen in de stoelen die je over Nederland laten zweven, terwijl 20 het normale/maximale is.

  • Zweef op 10 meter hoogte in een bolvormige bioscoop
  • Voel de wind en ruik de geuren
  • Zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar

Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag: ‘Is het zijn 16 euro entree waard?’ Het antwoord daarop is ‘Ja!’. Een bezoek aan ‘This is Holland’ is echt een belevenis. Hoewel de daadwerkelijke virtuele vlucht over ons land, waar het allemaal om draait, slechts 9 minuten duurt, kun je met alle onderdelen wel in totaal een uur zoet zijn. De attractie is er op gebouwd om allerlei buffers in de bezoekersstroom aan te brengen en zal op zich ook een aardige toeloop aankunnen.

Helemaal om je heen (voor je) zie je de beelden, zodat je echt het gevoel hebt dat je onderdeel van de vlucht uitmaakt.

Om te beginnen koop je een kaartje voor een tijdslot, zodat op die manier de toeloop een beetje gespreid kan worden. Daarna ga je de attractie in. Dat begint met een foto op een bankje voor een greenscreen, waardoor het lijkt dat je een foto hebt die gemaakt is tijdens de vlucht boven Nederland. In het ronde gebouw is een loopbrug die zich naar de ingang van de binnenste kern slingert. Daarop zijn voor mensen in de rij allerlei iPads met informatie over wat je straks te zien krijgt.

Grappig verhaal

Eenmaal binnen kom je in de eerste ruimte waar op ludieke wijze wat verteld wordt over de ontstaansgeschiedenis van ons land. Na die eerste stop kom je in een volgende ruimte waar je op een grote kaart in het midden in de ruimte op een fraaie manier (de kaart kleurt namelijk telkens anders in) het vluchtschema te zien krijgt.

Zweefstoelen

En daarna mag je in de derde ruimte in de daadwerkelijke zweefstoelen plaatsnemen. Je moet je met een veiligheidsgordel vastmaken en de zetel schuift dan naar voren, zodat je met je benen op 10 meter hoogte in een vrije ruimte zweeft. Vervolgens gaat de vlucht beginnen. Helemaal om je heen (voor je) zie je de beelden, zodat je echt het gevoel hebt dat je onderdeel van de vlucht uitmaakt. Dat idee wordt nog versterkt doordat de bank soms links en rechts kantelt of licht voorover. Ook krijg je bij sommige scenes een dot waternevel in je gezicht of zorgt een windmachine voor een nog echtere belevenis. En als je dan over een heideveld zweeft komen er ook allerlei zoete geuren los. Al met al een bijzondere gebeurtenis, die zich laat vergelijken met attracties die we meegemaakt hebben in Disneyland Parijs of Futuroscope in Frankrijk.

Niet filmen!

Nog afgezien van het feit dat het je als bezoeker uitdrukkelijk verboden wordt om te filmen tijdens je bezoek, is dat ook gewoon vervelend en een nutteloze bezigheid. Toen wij er waren zat er naast ons een mevrouw die meende toch weer de hele vlucht te moeten filmen met haar mobiele telefoon. Het licht van haar schermpje verstoorde voor ons een deel van de illusie en daarnaast zal ze zelf ook minder meegekregen hebben omdat ze meer naar haar mobieltje keek dan naar de scene die zich ontvouwde. En als laatste heeft dat filmen helemaal geen zin, want met zo’n klein lensje/schermpje kun je het indrukwekkende beeld helemaal niet vangen.

‘This is Holland’ ligt links achter het Centraal Station Amsterdam, aan de andere kant van het IJ. Je kunt daarvandaan de gratis pont nemen en dan is het hooguit 10 minuten lopen. Meer informatie: www.thisisholland.com

Souvenirs die te koop zijn in This is Holland. Foto: Elkedagvakantie

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.