Nederlandse jeugd blijkt nauwelijks bekend met Werelderfgoed: wat doe je daar aan?

Schokland
Het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder staat o.a. op de Werelderfgoed-lijst. Foto: Elkedagvaknatie

Hoewel de bekendheid van Werelderfgoed onder Nederlanders is toegenomen, zijn het nog altijd vooral ouderen die Werelderfgoed-locaties bezoeken. Van de jeugd (14-17 jaar) geeft ruim een kwart aan niet geïnteresseerd te zijn in een bezoek aan een Nederlandse erfgoedlocatie en/of een Werelderfgoed-locatie in Nederland bezocht te hebben.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Stichting Werelderfgoed Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Deze week werd internationaal gevierd dat het Werelderfgoedverdrag 50 jaar bestaat.Bekendheid Werelderfgoed onder scholieren gestegen
Het goede nieuws is dat meer Nederlandse jongeren tussen de 14 en 17 jaar weten dat er zoiets als Werelderfgoed bestaat. De bekendheid met de term Werelderfgoed is gestegen tot ruim 60%. Echter de helft van deze groep weet van geen enkele Werelderfgoed-locatie dat het tot UNESCO Werelderfgoed behoort. De Waddenzee en Kinderdijk zijn het meest bekend bij jongeren tussen 14 en 17 jaar. Opvallend is dat veel jongeren wel een UNESCO Werelderfgoed-locatie in het buitenland kunnen noemen.

Viering 50 jaar Werelderfgoedverdrag
Het Werelderfgoedverdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Landen die dit verdrag ondertekenen zetten zich in voor bescherming, behoud en toegankelijkheid van Werelderfgoed. In het Koninkrijk der Nederlanden kennen we twaalf UNESCO Werelderfgoed-locaties. Deze plekken vertellen verhalen over ons verleden, de mensen en onvervangbare natuur.

Voor volgende generaties
Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland: “Als maatschappij zijn we verantwoordelijk voor de bescherming, het behoud, het toegankelijk maken én doorgeven aan toekomstige generaties.”

Jos Vranken, NBTC: “Een belangrijke pijler van Perspectief 2030, de nationale visie op toerisme, is de spreiding van internationaal bezoek naar de regio. We richten ons onder meer op het beter beleefbaar, boekbaar en zichtbaar maken van cultureel erfgoed om daarmee waardevol bezoek in de regio aan te trekken.”

En dan nog dit

Keukenhof is 150 bomen rijker 

Het planten van de bomen op de Keukenhof deze week. Foto: Keukenhof

Voorman Stefan Slobbe en manager parkbeheer Henk de Mooij hebben samen met Ted Wiegman, oprichter van Bollenstreekhout, de eerste van de 150 nieuwe bomen in het Keukenhofpark geplant. Keukenhof ontving de bomen van Bollenstreekhout uit Lisse op Boomfeestdag. 

Het gezelschap plantte symbolisch de eerste boom, een moeraseik, op grond van de bloemententoonstelling. De tuinmannen van Keukenhof zullen de overige bomen, onder andere populieren, abelen en eiken planten. Voordat de bomen hun definitieve plaats op het landgoed krijgen, gaan ze eerst naar een tijdelijke plek om te groeien.  

Keukenhof besteedt veel aandacht aan het bosonderhoud op het landgoed. Ter compensatie van een eerder noodzakelijk geoogste boom komen er drie gezonde in de plaats. Manager parkbeheer Henk de Mooij: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Delen van de oude bomen worden hergebruikt in producten van Bollenstreekhout en Keukenhof ontvangt in ruil nieuwe, gezonde bomen om het landgoed aan te vullen.” Door het regelmatig planten van bomen blijft de groene monumentale hoofdstructuur in stand en behoudt Keukenhof het bos voor de komende generaties.

EasyPark-app nu ook te gebruiken in Parijs

Met je auto tot in het hart van Parijs rijden is er niet meer bij voor veel weggebruikers. Foto: Elkedagvakantie

EasyPark, specialist in digitale parkeerbetalingen waarvan de app nu beschikbaar is in 27 landen en 3.200 steden, is nu ook te gebruiken in Parijs.

Of het nu een zakelijk bezoek is, met het gezin naar Disneyland Parijs, naar één van de vele musea of dat shoppen het doel is, techbedrijf in parkeeroplossingen EasyPark maakt parkeren in de stad met de crossborder app makkelijker. Parijs is een wereldstad en tevens een van de best bezochte steden ter wereld. Het is een allesomvattende stad die slechts op een halve dag rijden met de auto vanuit Nederland ligt. Daarom is het onder Nederlanders ook een geliefde stad om met de auto heen te rijden. Maar liefst 89 procent van de Nederlanders gaat erheen met de auto.

Ergernis

Uit onderzoek van Norstat uitgevoerd in opdracht van EasyPark, onder 1.038 respondenten, blijkt dat 61 procent het zoeken naar een parkeerplaats in een onbekende stad lastig vindt. Ook vindt zestig procent het lastig om te zien of het betaald of onbetaald parkeren is, wat de grootste ergernis is qua parkeren in het buitenland. 28 procent is niet bekend met de milieuzones. Dit kan in Parijs tot problemen leiden, want daar is een milieuzone ingesteld. Deze zone is alleen te betreden met een milieusticker, waarvoor de auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (Euro-4-emissienorm of hoger; in het algemeen voertuigen gebouwd na januari 2005). Verder is het goed om te weten dat een gevarendriehoek en reflecterend veiligheidsvest verplicht zijn in de auto in Frankrijk.

Enkele feiten op een rij over Nederlandse Parijs-gangers:

 • 95 procent van de Nederlanders die Parijs bezoeken, is al eerder geweest
 • 66 procent is van plan binnen 1 of 2 jaar weer te gaan
 • 89 procent van de Nederlanders gaat er met de auto heen
 • De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse Parijs-gangers is 37 jaar
 • De stad is met name populair onder stelletjes (35 procent) 
 • Dertig procent gaat met het gezin
 • De top drie activiteiten door Nederlanders bestaat uit musea en monumenten (tachtig procent), wandelen door de stad (71 procent) en het bezoeken van de parken en tuinen (57 procent)*

In Nederland zijn de merken Parkmobile, Park-line en EasyPark actief vanuit de EasyPark Group. Ga naar easypark.nl voor meer informatie.

Puur natuur en rust tijdens een wintervakantie in Kufsteinerland, Tirol

Een wandeling met sneeuwschoenen. Foto: Lolin

De afgelopen twee winters stonden voor een deel in het teken van corona en de bijbehorende beperkingen en regels omtrent reizen en vakantie. Maar nu de vooruitzichten voor het wintersportseizoen goed zijn, is bij veel mensen de drang om naar de sneeuw te gaan groot.

Meer dan ooit zijn we op zoek naar rust, natuur en een plek waar we echt kunnen ontstressen. Genieten van de sneeuw, heerlijke winterse wandelingen, langlaufen of skiën, maar dit alles zonder massa’s andere toeristen. Het Kufsteinerland biedt veel ruimte en het beleven van een veilige wintervakantie is hier gegarandeerd.

Romantische winterwandeling

De regio Kufsteinerland biedt een enorm netwerk aan winterwandelpaden door de ongerepte natuur. De sneeuw op deze wandelwegen is plat gewalst, waardoor ze goed begaanbaar zijn met een paar stevige waterdichte wandelschoenen. Een hoogtepunt is de winterwandeling door het Kaisertal, dat verkozen is tot mooiste dal van Oostenrijk.

Via 300 treden is het dal relatief eenvoudig te bereiken. In dit dal mogen alleen bewoners zich met de auto verplaatsen en de stilte die er heerst zorgt voor hernieuwde energie. Wandelen over de besneeuwde almen en langs bergboerderijen die met een witte deken bedekt zijn, is onvergetelijk. Uniek is de speciale zonnentour met gids in het dal, welke gratis is voor houders van de KufsteinerlandCard.

Rodelen of sneeuwschoenwandelen

Andere winterse activiteiten die in alle rust ondernomen kunnen worden zijn rodelen en sneeuwschoenwandelen. De diverse rodelbanen in de regio zijn te voet bereikbaar. Na een wandeling met de slee omhoog, is het tijd voor de welverdiende afdaling. Een slee is ter plaatse te huur. Met speciale sneeuwschoenen, een soort ‘tennisrackets’ die men onder normale wandelschoenen vastmaakt, kunnen ook ongeprepareerde wandelpaden met een dikke laag sneeuw bedwongen worden. Een aanrader is de sfeervolle romantische avondwandeling in Hinterthiersee. Sneeuwschoentochten worden ook met gids aangeboden. 

Langlaufen en skiën in rustige gebieden

Langlaufen is een ideale sport voor wie op zoek is naar rust, puur natuur en lichamelijke inspanning. Langlaufen kan in elk tempo, van relaxed tot sportief. Alle loipes zijn met het openbaar vervoer gemakkelijk bereikbaar. In Schwoich is een geheel nieuw langlaufcentrum geopend, waar naast de mogelijkheden om biathlon te trainen, 28 km aan loipes ligt.

Ook voor skiliefhebbers zijn er mogelijkheden in de regio. Het Kufsteinerland kent enkele kleine en rustige skigebieden in Thiersee, Bad Häring en Schwoich, waar beginners en families zich thuis zullen voelen. Wie meer uitdaging en pistekilometers zoekt, kan terecht in het nabijgelegen SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental met bijna 300 km aan pistes.

Lichtfestival in Kufstein

De meer dan 800 jaar oude Vesting torent trots boven de historische stad Kufstein uit. Van 27 december 2022 tot en met 29 januari 2023 vindt hier dagelijks een unieke lichtshow plaats onder de naam ‘Stimme der Burg’, oftewel stem van het kasteel. Terwijl een vertelstem informatie geeft over de geschiedenis van de burcht, kunnen bezoekers genieten van indrukwekkende lichtprojecties. Een bezoek aan deze sfeervolle stad is sowieso een aanrader tijdens een wintervakantie in de regio. Talloze winkels, restaurants en bars zorgen voor een levendige afwisseling in de verder zo rustige regio.

Voordeel met de KufsteinerlandCard

De regio Kufsteinerland biedt bezoekers een gastenkaart aan, waarmee kosteloos aan activiteiten kan worden deelgenomen. De KufsteinerlandCard wordt gratis verstrekt vanaf de tweede verblijfsdag in een accommodatie in het Kufsteinerland. Met deze chipkaart profiteren gasten van talloze voordelen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer in de regio, bijvoorbeeld van gratis bussen, maar ook activiteiten en toegang tot diverse bezienswaardigheden en attracties behoren tot de mogelijkheden.

Denk aan winterwandelen bij de Zahmer Kaiser, musea bezoeken zoals de Tiroolse glaswerkfabriek Riedel Kufstein, een bezoek aan de vesting Kufstein, maar ook de langlaufloipes en een begeleid activiteitenprogramma zijn bij de kaart inbegrepen.

Over Kufsteinerland

Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlak bij de grens met Beieren. De zeven vakantiedorpen en de prachtige sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Voor skiërs en snowboarders zijn er enkele skigebieden die ideaal zijn voor beginnende wintersporters, waaronder Thierseetal en Zahmer Kaiser-Durchholzen. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, met ruim 275 km pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk, ligt vlakbij. Daarnaast staat de regio bekend als mekka voor winterwandelaars en langlaufliefhebbers. Meer informatie over het Kufsteinerland vind je hier >

Ideetje? Naar de kerstmarkten van Tsjechië

Avent Ceske Budejovice. Foto: Petr Kubat

Twinkelende lichtjes, de zoete geur van glühwein en kerstmelodieën op iedere hoek. Laat je betoveren door de kerstsfeer op de kerstmarkten in Tsjechië. Vanaf eind november tot het nieuwe jaar zijn de stadscentra in het hele land versierd met kerstdecoratie en staan er kraampjes. Koop originele handgemaakte cadeaus, bewonder de producten van bekwame ambachtslieden, geniet van talrijke concerten en warm jezelf op met een kop punch, glühwein of warme mede. Krijg dat onvervalste kerstgevoel in een van deze zes Tsjechische steden.  

 1. Praag 

Datum: 26 november-6 januari

Praag is een geweldige bestemming voor een winterse stedentrip. Slenter door de straten die verlicht zijn met lampjes en kerstversiering en bewonder de stad gehuld in kerstsfeer vanaf een van de vele uitkijkpunten. Op het Oude Stadsplein bevindt zich de grootste kerstmarkt van het land. Tientallen kraampjes, een kerststal en een metershoge kerstboom sieren het plein. Het startsein van de opening van de kerstmarkt gaat gepaard met concerten, optredens en het verlichten van de kerstboom. Ook op andere locaties in Praag zijn gezellige kerstmarkten, zoals bij de Praagse Burcht, het Wenceslausplein en Náměstí Míru in de wijk Vinohrady. De kerstmarkten in Praag zijn vaak een week na nieuwjaar open, zodat je ook in het nieuwe jaar nog kan genieten van de magie van de kerstmarkten. 

2. Pilsen

Datum: 23 november-23 december

Op centrale plein in Pilsen, de culturele en industriële metropool van West-Bohemen, word je vanaf 23 november 2022 verwelkomd door tientallen standhouders. Op de kerstmarkt vind je prachtige souvenirs, waaronder veel handgemaakte producten: Peperkoek, wollen sokken, houten speelgoed of kerstversieringen gemaakt van Boheems glas. Opwarmen kan bij een van de vele cafés in de stad.

Tijdens de advent zijn er in Pilsen speciale begeleide adventstochten in het centrum. Ze nemen bezoekers mee door de geschiedenis van Kerstmis en de regionale kerstgebruiken en -tradities. De gotische Sint-Bartholomeuskathedraal is het belangrijkste heiligdom in de stad, en naast de reguliere kerkdiensten gedurende het adventseizoen, zijn er concerten en er is een kerststal te zien. De kathedraaltoren biedt een interessant uitzicht over de stad die volop versierd is met kerstverlichting.

3. České Budějovice 

Datum: 18 november-31 december

De stad České Budějovice in Zuid-Bohemen maakt zich in november klaar voor de kerst. Het is een van de eerste kerstmarkten die opent in Tsjechië. Op het vierkante barokke plein in het stadcentrum is een uitgebreide kerstmarkt en een ijsbaan die de fontein van Samson omringt. Tot het einde van het jaar genieten bezoekers van kerstliederen, eindeloze lekkernijen en kraampjes met verschillende kerstproducten en cadeaus. De geur van de trdelník hangt er in de lucht, maar ook worstjes, mede en andere warme dranken worden verkocht. Een kerststal met levende dieren maakt advent in České Budějovice compleet. 

4. Liberec

Datum: 30 november-23 december

De kerstmarkt in de Noord-Boheemse stad Liberec wordt traditioneel gehouden voor het stadhuis van Liberec op het historische Dr. Edvard Beneš-plein. Het plein en de omliggende straten zijn vrolijk verlicht en voorzien van prachtige kerstdecoratie. Vanuit het adventsrad aanschouw je het best de kerstmagie van Liberec. Op de markt met houten kraampjes kunnen bezoekers regionale specialiteiten, handwerk en kerstdecoratie kopen. De handgeblazen kerstballen mogen daarbij niet ontbreken. Noord-Bohemen heeft een lange geschiedenis wat betreft glasblazen. Nog steeds worden in de omgeving van Liberec glazen kerstballen geblazen, gegraveerd en beschilderd. Aanschouw deze bijzondere ambacht in de glasblazerij Novosad in Harrachov of maak je eigen kerstdecoratie van glazen kralen in de glasfabriek van Rautis

5.Brno

Datum: 25 november-23 december

Advent in Brno gaat gepaard met een rijk gevuld cultureel programma. Op het Vrijheidsplein is er elke dag een ander muzikaal of cultureel optreden. Kinderen genieten op het Dominicaanse Plein van een houten kerststal en de kinderboerderij. Schaatsen bij het Moravische Plein is een typische winterervaring in Brno. In de tweede grootste stad van Tsjechië mag de kersttram niet ontbreken. Deze verlichte tram vrolijkt iedere reiziger op. 

Video Brno in advent


De kerstmarkten in Brno zijn te vinden op het Vrijheidsplein, de Koolmarkt, het Moravische plein en de Radnická-straat. Handwerk, regionale producten uit Zuid-Moravië, verschillende zoete lekkernijen, varkensvleesspecialiteiten en glühwein zijn een kleine greep van wat je er allemaal kunt vinden. De originele kerstdrank van Brno is Turbomošt. De warme appelcider uit de rood-witte mok is al jaren een succes. 

6. Olomouc

Datum: 18 november-23 december

In Moravië, in het oosten van Tsjechië, is Olomouc een “onverwachte schat”. De charme van de geplaveide straatjes en het prachtige culturele erfgoed zorgen voor een magische sfeer tijdens advent. Het centrale plein van Olomouc, waar de beroemde Zuil van de Heilige Drie-eenheid staat, komt midden november tot leven.

Er zijn tientallen standjes met regionale producten en ambachtelijke demonstraties, evenals versnaperingen en smakelijke regionale specialiteiten. Op elke kerstmarkt in Tsjechië kun je genieten van verschillende warme dranken, maar nergens zo veel als in Olomouc. Wie naar “punch town” op het Bovenplein gaat, kan genieten van punch met verschillende kruiden. Zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel. Dit drankje kan je in Olomouc in al zijn vormen proeven. Een openluchtijsbaan, live art-shows en concerten zorgen ervoor dat Olomouc nog meer in kerstsfeer wordt ondergedompeld. 

Direct naar de sneeuw: charters vanuit Amsterdam en Groningen naar de Zweedse regio Jämtland – Härjedalen

Rendieren in Zweden. Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

De Zweedse regio  Jämtland en Härjedalen  bestaat uit twee aangrenzende provincies die zoveel gemeen hebben dat ze vaak gecombineerd genoemd worden als   ‘Jämtland Härjedalen’. Het adembenemende landschap ligt op een hoogte van 63 ° noorderbreedte in het centrale-westen van Zweden en omvat bergen, diepe bossen en talrijke meren, waaronder Storsjön, het op vier-na-grootste meer van Zweden. De ongerepte natuur is de perfecte habitat voor elanden, rendieren, beren, veelvraat, muskusossen, poolvossen en zeldzame vogelsoorten.  

In de winter is deze regio het grootste skigebied van Noord Europa. Je kunt er perfect downhill skiën in de wintersportbestemmingen Åre en Vemdalen of kleinere bestemmingen als Lofsdalen en Funäsfjällen . Het gezellige dorpje Åre wordt het hele jaar door bewoond. In 2019 werden hier voor het laatst de World Cup Alpine Skien georganiseerd. Naast de vele pistes (bijna 100 kilometer) met uitdagingen voor skiërs van alle niveaus, trekt een veelvoud aan winteractiviteiten die hier mogelijk zijn jaarlijks vele bezoekers.

Spectaculair zijn de tochten door het prachtige winterlandschap op speciale ‘snowquads’ met rupsbanden.   De kans is groot dat je onderweg een rendier of eland ziet die hier in groten getale te vinden zijn. Vemdalen wordt door Zweedse skiërs zelf bestempeld als ‘gezelligste skiresort van Zweden’. Met vrijwel uitsluitend ski-in/ski-out accommodatie is deze regio een aantrekkelijke bestemming. Behalve de skigebieden is er ook de gezellige winterstad  Östersund , waar op het Storsjön geschaatst wordt en waar elk jaar in het eerste weekend van februari een winterfunpark wordt geopend.  

In navolging van het eerste, succesvolle   seizoen met vluchten naar de zuidelijker gelegen Scandinavian Mountains, breidt BBI Travel   komende winter haar wintervluchten uit met chartervluchten op Åre/Östersund Airport.   Vanaf   24 december 2022 tot 18 maart 2023 wordt er wekelijks vanaf Groningen Airport Eelde op Östersund/Åre Airport gevlogen. Naast vertrek vanaf Groningen Airport Eelde worden er ook vluchten vanaf Schiphol aangeboden.

Even los van alles: Kamperen en logeren in de natuur

De omslag van het boek

Overnachten in de natuur geeft veel mensen het gevoel van ultieme vrijheid. Kan jij wel wat inspiratie gebruiken? In Ultiem buitengeluk van Marleen Brekelmans (@bijzonderplekje op Instagram) en Lotte Jongepier (@bijzonderecamping op Instagram) staan vijftig adressen in Nederland en België voor een onvergetelijk verblijf in de natuur.

Glamping, camping, tiny houses, boomhutten, pipowagens, bijzondere busjes – de mogelijkheden zijn eindeloos. Met deze gids heb je de mooiste campings en logeeradressen in de natuur bij elkaar en hoef je geen uren meer te zoeken naar jouw volgende bestemming. Kortom, deze gids is het enige wat je nodig hebt voor een flinke dosis buitengeluk en een onvergetelijke vakantie.

Over de auteurs
Marleen Brekelmans van bijzonderplekje.nl (sinds 2010 een succesvol inspiratieplatform met de leukste tips voor een dagje uit, nachtje weg en vakantie) en Lotte Jongepier van bijzonderecamping.nl (inspireert sinds 2019 bezoekers met de meest bijzondere campings en glampings van Europa) zijn dé experts als het gaat om vinden van bijzondere adresjes.

Ultiem buitengeluk | Kamperen en logeren in de natuur | Auteurs: Marleen Brekelmans en Lotte Jongepier | ISBN: 9789043924504 | Prijs: €20,- | Verschijnt op 17 januari 2023

In het kort – Nieuwsoverzicht

 • ’Consument kiest minder luxe vakantie dichter bij huis’ (Telegraaf)
 • Beelden tonen hoe historisch hotel in Miami ontploft (Nu.nl)
 • Marinier Nick woont in een zelfgebouwde camper: vrijheid en niet leven voor de vaste lasten (RTV Rijnmond)
 • Vrijwillig NCRV-reisleider Bert Poot hoopt op nieuwe aanwas (Het Kontakt)
 • Groninger Museum trekt met Minimuseum drie jaar door de provincie Groningen (Nieuws.nl)
 • Toerisme kan blijven groeien, mits de reis voortaan minder ver gaat (Trouw)
 • Waddeneilanden willen geld voor verbetering welvaart (RTV Noord)
 • Een busje ombouwen tot een camper: ‘Routegoesting’ leert je hoe dat moet: “Internet staat vol foute informatie” (Nieuwsblad.be)
 • Compacte Rapido C-serie nu ook als integraal camper (Kampeerzaken)
 • Werken als gids bij dit rondvaartbedrijf is alsof je elke dag vakantie hebt (AD.nl)*
 • Kampeerauto voor dagelijks gebruik wordt steeds aantrekkelijker (Nu.nl)

Video van de week: Hallstatt, ooit geweest?

Vijf tips voor dit weekend

 1. Het HIER-festival in Rotterdam Ahoy
 2. Remember the 90s in de IJsselhallen in Zwolle
 3. De Toppers in Concert in Amsterdam
 4. Heroes Dutch Comic Con in Utrecht
 5. Dagje weg met kinderen: Legoland Discovery Centre Scheveningen

Weekendradio met Hit100.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.