Puy de Fou zet de toon

Puy de Fou zet de toon 9

De website van het park geeft een aardige indruk.

Spectaculair. Dat woord wordt vaak te onpas gebruikt, maar op het pretpark Puy de Fou in de Franse Vendee (globaal tussen Nantes en Bordeaux, het binnenland in), is het zeker van toepassing. Na een tip van een (oud)collega zijn we er naar toe gegaan en het was indrukwekkend en vernieuwend, vergeleken met wat we gewend waren (Disneyland, Efteling etc.). In het park kun je – met zijn duizenden tegelijk – kijken naar vijf verschillende shows. Voordelen: niet een uur in een wachtrij staan voor een attractie die maar 2 minuten duurt en je kunt een groot deel van de dag zitten. Je ziet spectaculaire stunts en aan het eind van de dag voel je je niet “uitgewoond”. De lengte van de shows varieert van 15 tot 45 minuten. Ze worden meerdere malen per dag opgevoerd, zodat je je eigen route door de dag kunt plannen. Het park, dat ongeveer de helft van het jaar te bezoeken is, opent ´s morgens om tien uur. Wij kwamen op die tijd binnen (geen parkeergeld te betalen, opmerkelijk kleine rij bij de kassa, met vertaalradiootje er bij waren we met z´n drieën 97 euro kwijt. Met zo´n radiootje kun je alle shows in het Nederlands volgen.) en hebben ons moeiteloos tot 19 uur vermaakt. Daarna zijn we winkeltjes gaan kijken. Dat zijn er wel minder dan wat je bijvoorbeeld bij Disneyland gebruikelijk. Ondanks het advies van de collega hebben we niet tot 21.45 uur gewacht tot de laatste (waterorgel)show: het gezelschap wilde wel weer terug naar de camping, maar ook die laatste act schijnt dus ook erg mooi te zijn. Uit de shows die we wel gezien hebben hebben we de volgende top 5 samengesteld:
1. De roofvogelshow – Hier hebben we echt met open mond naar gekeken. Het was de laatste show van de dag voor ons en daarmee een prachtige afsluiting. Het is met niets te vergelijken met vogelshows die we elders wel gezien hebben. Dit is zo massaal, zo excentriek, zo indrukwekkend. Uilen scheren, net als bijvoorbeeld adelaars en kariboes, vlak over de hoofden van het publiek. Je wordt voor de show opgedragen stil te blijven zitten en niet je hand uit te steken, want de vogels komen echt 50 centimeter boven je hoofd voorbij. Nog nooit een adelaar zo dichtbij in vlucht gezien! Voor het ´lanceren´van de grote roofvogels hangt een luchtballon ver boven het showterrein (in de vorm van een oude ruïne), zodat je de dieren echt van ver naar beneden ziet vallen om hun prooi te vangen. Wat er allemaal schijnbaar moeiteloos uitziet is natuurlijk pas na maanden intensief trainen gerealiseerd. Als je daar over nadenkt dan heb je erg veel respect voor de makers van deze show én voor de vogels, die allemaal ook zouden kunnen denken ´nou doeg!´ en er vandoor zouden kunnen vliegen.
2. De drie musketiers – Dat is de show die we het eerst gezien hebben. Dit is de enige show die helemaal binnen plaatsvindt. Toen we hier binnen kwamen waren we direct onder de indruk van de enorme hoeveelheid publiek die ze bij elke show weten te verstouwen en hoe gedisciplineerd het in- en uitlopen gaat. (Elke zaal gaat 30 minuten voor de aangegeven aanvangstijd open, zodat je dan al een plekje kunt zoeken). Bij deze show zijn de kleuren prachtig en als aan het eind de vloer bijna ongemerkt volloopt met water krijg je een mooi schouwspel van de Spaanse danseressen en de ruiters te paard, die tussen spuitende fonteinen doorlopen.
3. De Noormannen – Een dorpje wordt overvallen door de Noormannen. Dat is de essentie van deze show. Daarbij gebeuren weer een aantal spectaculaire dingen. Het zou jammer zijn om die te verklappen, omdat dat de pret bederft. We geven je alleen twee vragen vast mee: Hoe kunnen de krijgers het zo lang onder water uithouden en hoe kan de oude man opeens in een duif veranderen?

Puy de Fou zet de toon 10

De Noormannen-show

4. Het geheim van de lans – Dit onderdeel was nieuw in de zomer van 2010. Een meisje moet alleen een kasteel verdedigen, maar krijgt daarbij hulp van een geest. Hier komen riddergevechten te paard bij voor (met lansen op elkaar toerijden). Wel mooi, maar de tribune is hier eigenlijk niet helemaal goed geplaatst, je kunt bovenin niet alles goed volgen. Er gebeuren opmerkelijke dingen met de muren van dit kasteel, meer zeggen we niet.
5. De gladiatoren – Hoewel het om een prachtig nagebouwde Romeinse arena ging, viel deze show bij nadere beschouwing wat tegen, vooral in vergelijking met de andere evenementen. De kanttekeningen hierbij: Er komen wel veel bijzondere (wilde) dieren in voor, maar er wordt wel érg weinig mee gedaan (Waarom bijvoorbeeld die struisvogels aan het begin?), de schijngevechten zijn slecht en het element van de vervolging van de christenen lag er té dik op. Waarom nog vlaggen met het vissen-teken aan het eind uitrollen? Het leukste onderdeel is de paardenrace met in totaal zestien paarden op een gegeven moment tegelijkertijd in de ring.

Puy de Fou zet de toon 11

Hier kun je zien met hoeveel mensen je ineens naar een show kijkt.

We zijn ook nog bij kleinere shows geweest (o.a. Een hele aardige goochelact) en vonden het al met al een héle leuke vakantiedag, waarmee we onze drie weken vakantie in Frankrijk hebben afgesloten. Bij het park op zich kan nog opgemerkt worden: Er zijn drie verschillende dorpjes uit diverse tijdsperioden, maar die hebben meer het uiterlijk van een openluchtmuseum (er worden zeepjes gemaakt, er is een ijzersmid etc.). Daar zou meer mee gedaan kunnen worden. Waarom daar niet wat straattheater? Er is tussen de shows door te weinig om te doen, hoewel er gelukkig wel veel wandelruimte is in het verder prachtige en grote park (qua oppervlak groter dan Disneyland), want daar ben je ook wel aan toe na een tijd zitten. Het zou bezoekers ook wel helpen door een tijdpad door de dag uit te zetten: Kies je bijvoorbeeld ´route A´ dan kun je voorstelling 5, 3,1, 2, 4 (in die volgorde) kijken, zonder dat je hoeft te rennen van het een naar het ander, en zo ook met ´Route B´ (bijv. 3, 2, 1, 4, 5) en `Route C´. Dan verdeel je het publiek mooier over de attracties en biedt je ze een helpende hand en als je dan zorgt voor meer tijd tussen de verschillende shows genereer je volgens mij als park ook meer omzet aan horeca en souvenirs. Nu zijn we toch heel vaak direct van de ene show naar de andere gelopen. Na 3 spektakelstukken heb je het dan ook wel gehad. We hebben toen zelf een pauze ingelast en zijn pas twee uur later als afsluiting naar de vogelshow gaan kijken. Maar wie met kinderen (ouder dan vijf jaar, anders hebben ze er niet veel aan) naar Zuid-Frankrijk reist moet serieus een omweg nemen om Puy de Fou te bezoeken.

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.