Stedentrip: Hamburg voor de heb

Na een verblijf van twee dagen in Hamburg keken we elkaar aan en vroegen ons af: Wat vonden we er van? De stad was zeker niet het door reisgidsen beloofde ‘Berlijn in het klein’. Het had ook niet de grootsteedse uitstraling van Londen, Parijs of Barcelona. Zeker we hebben ons er prima vermaakt, maar er ontbrak iets. Hamburg heeft geen echt centrum, er zijn veel lelijke na-oorlogse-gebouwen en als je er al een thema op zou kunnen plakken, dan is het de haven, maar die zorgt niet echt voor een bindend element.

Ondanks dit waarde-oordeel na afloop was er genoeg te doen in de stad. De VVV (er zijn o.a. kantoren in het Haupt Bahnhof en naast het Hard Rock-café  aan de haven) reageerde nogal korzelig toen we vroegen of ze ook een top 10 van ‘must see’-attracties hadden van de stad. Verder dan het op de toonbank leggen van de gratis stadsplattegrond reikte het promopraatje van de dame niet. Daarom hebben we hier voor alle toekomstige stedentrippers zelf een top 10 gemaakt van dingen die je in Hamburg zou moeten bekijken als je er een weekendje naar toe gaat. Gezien de afstand vanaf Nederland (4 uur rijden in veel gevallen) is het een aantrekkelijke bestemming.

Beeld van 5 van de attracties hier onder: Wandelen, vismarkt, de fontein achter het Rathaus, winkelen en het Beatles-monument. Foto's Elkedagvakantie

Beeld van 5 van de attracties hier onder: Wandelen, vismarkt, de fontein achter het Rathaus, winkelen en het Beatles-monument. Foto’s Elkedagvakantie

Top 10 Hamburg

Onze top 10 in volgorde van belangrijkheid:

 1. Shoppen – Volgens ons zou je vooral als je van winkelen houdt naar Hamburg moeten gaan. Er zijn prachtige winkelstraten. Meer nog bijvoorbeeld dan wat we afgelopen zomer in Lyon zagen. Voor dat shoppen ga je richting Mönckebergstrasse. In die regio speelt het meeste zich af. Daar kun je ook naar de Europa Passage, waar je alleen wel een middag kunt doorbrengen in allerlei schoenen- en kledingzaken. Of je loopt naar het eind van deze straat en vindt dan vlakbij het hoofd-station een gigantische Saturn, met allerlei elektronica en gadgets.
 2. Wandelen – Hamburg is – je ziet het direct als je er op de kaart naar kijkt – een groene stad. Midden in de stad ligt het grote Aussenalster meer. Maar het parkgebied slingert zich als een groene ader door de bebouwing. Het is mooier dan Central Park in New York. Het parkgebied (we zijn er helemaal doorheen gelopen en begonnen bij de Millerntornplatz) is uitstekend onderhouden en her en der staan bankjes, zonnestoelen en zijn er ‘spannende paadjes’. Groen liefhebbers zouden hier alleen al een vakantie voor in Hamburg kunnen houden.
 3. Markt – In alle gidsen wordt de St. Pauli Fischmarkt aan de haven genoemd als attractie. Met de opmerking dat je er tussen 5 u en 8.30 u. op zondagmorgen moet zijn voor de ‘echte actie’. Dat was ons veel te vroeg, dus wij gingen er om 10 u. kijken en toen was er nog genoeg te beleven. Om te beginnen is deze vismarkt niet overdekt (op de een of andere manier hadden wij dat idee), maar gewoon een hele grote markt met allerlei kramen. En er wordt veel meer verkocht dan alleen vis: kleding, speelgoed, schoenen, fruit etc. En wie ‘bij het scheiden van de markt komt’, zoals wij, kan ook nog koopjes op de kop tikken. Dan gaan complete dozen met bananen voor 1 euro van de hand. Wie van markten houdt komt wel aan zijn trekken. Later dezelfde dag liepen we in de Colonnaden in een grote rommelmarkt.
 4. Raadhuis – Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel is platgebombardeerd in de havenstad, zijn er gelukkig toch nog wel historische gebouwen gespaard gebleven (of weer in oude staat hersteld), zoals het Rathaus, met een mooi groot plein er voor, zoals je ook in steden als Brugge en Antwerpen vindt. Je kunt er met een gids doorheen, maar het is ook mogelijk even zelf op de benedenverdieping te kijken en dan vervolgens de mooie fontein op de binnenplaats bewonderen.
 5. Museum – De ellende die de oorlog de stad heeft aangedaan is nog het meest tastbaar bij het Mahnmal St. Nikolai, waar alleen de buitenmuren van het kerkgebouw nog staan. De situatie is nog zoals na de oorlog. De kerktoren, die ook dient als uitkijkpunt (op 76 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over de stad), wordt momenteel hersteld.
 6. Beatles – The Beatles, de vier bandleden uit Liverpool, hebben in Hamburg gedurende jaren ‘vlieguren’ gemaakt voordat ze wereldwijde beroemdheid verwierven. Ooit was er in Hamburg een Beatles-museum, maar dat is ter ziele gegaan. Er staat nog wel een (simpele) beeldengroep ter ere van de band. Dat is te vinden aan de Beatles Platz aan de Reeperbahn aan het begin van de Grosse Freiheit, een straatje met stripclubs en goktenten. Daar in dat gebied verdienden de Britten de kost door regelmatig op te treden. Het is verder overigens een onaangenaam aandoende wijk (St. Pauli), waar gele borden staan met de waarschuwing ‘dat wapens hier verboden zijn’.
 7. Elbe Tunnel – Grappig – niet meer niet minder – is het om even door de St. Pauli Elbtunnel te lopen. Dat bouwsel kwam in 1911 gereed en zal toen beslist hypermodern geweest zijn, maar de voorziening werd al snel door de feiten achterhaald. In de tunnel, die er nog net zoals een eeuw geleden uitziet, konden met liften 3 auto’s tegelijk naar beneden of naar boven. In het midden was er dan 1 rijbaan waardoor een auto dan aan de andere kant van de rivier weer omhoog getakeld kon worden. Het bezoek kost niks. De tunnel wordt nu vooral door fietsers gebruikt, die met de gratis lift naar beneden gaan.
 8. HafenCityHafenCity is de naam voor een 157 hectare groot stadsvernieuwingsproject. Dit oude havengebied is omgetoverd tot een modern woongebied, met veel horeca en verschillende musea. De weg er naar toe staat niet duidelijk aangegeven en ook naar de horeca-route moet je even zoeken, maar toen we die gevonden hadden hebben we in de ondergaande zon hier gezellig een biertje gedronken terwijl we keken naar de passerende schepen.
 9. Rondvaart – We hebben nog nooit zoveel rondvaart-bedrijven met allemaal verschillende schepen gezien als hier. Je hebt keus te over om voor twee uur of nog langer door de havens van Hamburg gevaren te worden. De prijzen liggen allemaal zo rond de 17 euro per persoon (niveau 2015).  Je hoeft alleen maar langs het Johannisbollwerk te lopen of je wordt aangesproken door mensen die je graag in hun boot praten.
 10. CityTour – Hoewel je te voet makkelijk het hele centrum van Hamburg kunt afleggen (alles hier boven hebben we te voet gedaan in 2 dagen), kun je als je bijvoorbeeld maar een dag hebt ook een CityTour doen. Die beginnen bij de St. Pauli Landungsbrücken aan de haven of bij het centraal station.  De bussen kunnen je ook bij een van de vele musea in de stad afzetten.

Ons hotel

Voor deze trip verbleven we in Hotel Hafen Hamburg, dat we voordelig wisten te boeken via een Hotels.com-actie op Vouchercloud. Op deze site stonden alle op dit moment geldende kortingsmethodes netjes op een rij en met een paar klikken was de hele boeking snel geregeld. Hotel Hafen Hamburg is een op een heuvel gelegen klassiek hotel (hoewel er ook nieuwe delen bijgebouwd zijn) met prima kamers. Leuke gadget is dat je in elke kamer met een webcam vanaf het dak van het hotel 24 uur per dag over de haven kunt uitkijken. ’s Avonds wilden we gaan eten in het op 5 minuten lopen gelegen Hard Rock-café, maar dat bleek zo druk dat er een wachttijd van 2 uur was. Toen zijn we in het restaurant van het hotel gaan eten en daar hadden we geen spijt van: Voortreffelijk eten voor een prima prijs. De volgende morgen gebruikten we ook het ontbijt in het hotel. Met 20 euro pp niet goedkoop, maar het aanbod was overweldigend. We hebben dan ook zeer uitgebreid en lang ontbeten en in feite meteen ons middagmaal gehad…

Hotel Hafen Hamburg waar we verbleven. Links boven het beeld via de webcam in de kamer, rechts het echte uitzicht als je vanuit het hotel naar de haven liep en links ons diner in het hotel. Foto: Elkedagvakantie.nl

Hotel Hafen Hamburg waar we verbleven. Links boven het beeld via de webcam in de kamer, rechts het echte uitzicht als je vanuit het hotel naar de haven liep en links ons diner in het hotel. Foto: Elkedagvakantie.nl

 

***Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Vouchercloud.

In november 2015 bestaat vouchercloud.nl drie jaar. De site richt zich op besparen, zodat consumenten zoveel mogelijk kunnen genieten van hun favorieten bezigheden. Of het nu om shoppen, uiteten gaan of reizen gaat. Vouchercloud heeft een aanbod van grote merken en individuele retailers. Dit individuele retailers kom je bijvoorbeeld gemakkelijk tegen als je de app gebruikt. Je kunt dan een straal om je heen selecteren en je ziet gelijk bij welke aanbieders je voordeel kunt halen.

Het doel van vouchercloud is om gebruikers de beste kortingen aan te bieden. Voor alle behoeftes. En voor elke dag. In de UK is vouchercloud marktleider. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral een voorkeur hebben voor fashion codes, de Engelsen leveren met name kortingscodes in voor eten & drinken en de Fransen zijn reislustig en hebben de categorie reizen en accommodatie op één staan in hun ranglijst.

One Response

 1. Fem

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.